StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 53: Tales from the Crypt

De geschiedenis van het stripverhaal 53: Tales from the Crypt

-

Na een kleine pauze gaan we weer rap verder met de Geschiedenis van het stripverhaal, door onze eigenste Geeker op je speaker: Gert-Jan van Oosten. Na het verhaal van Patricia Plangman en haar verhalen, gaan we ditmaal verder met Bill Gaines, oprichter van Entertaining Comics.

William Maxwell Gaines

Bill Gaines werd geboren als William Maxwell Gaines op 1 maart 1922 in Brooklyn, New York. Zijn vader was de comic pionier Max Gaines, eigenaar van All American Comics. Max was geen gezellige man en ook geen gezellige vader. Bill kreeg het er regelmatig met een leren riem van langs. Toen Bill wat ouder werd, ging hij tijdens de schoolvakanties bij zijn vader in het bedrijf werken als manusje van alles. Dit was in de periode dat Max de eerste vrouwelijke superheld ging uitgeven, geschreven door Charles Moulton; Wonder Woman. De redacteur van deze Wonder Woman comics was Sheldon Mayer.

Max was al succesvol met The Flash en met Green Lantern, maar met Wonder Woman was zijn uitgeverij een groot succes. Zo groot dat hij het verkocht aan DC in 1945 voor een half miljoen dollar. Zijn zoon Bill had geen zin in een carrière in de comics en ging een opleiding volgen om scheikundedocent te worden. Max had er echter nog niet genoeg van en begon met het verdiende geld een nieuwe onderneming genaamd Educational Comics (EC). Hij produceerde verhalen uit de bijbel, maar dit bleek geen groot succes. En toen sloeg het noodlot toe. Terwijl Max aan het varen was met een vriend en zijn zoontje, werden ze door een andere boot geraakt. Max en zijn vriend overleden door dit ongeluk.

En zo was ineens zijn zoon Bill de eigenaar van een comic uitgeverij. Hier speelde de moeder van Bill ook een rol in, ze was nogal een dominante vrouw geweest die altijd aan de touwtjes trok. Zo had ze ook geregeld dat Bill ging trouwen met een achternicht van hem. Het tweetal bleef niet lang bij elkaar en scheidde na een korte tijd. Nu was het ook weer zijn moeder die hem pushte om in zijn vaders voetsporen te treden. Maar Bill wist niet wat hij moest doen. Midden in de nacht verscheen hij in lichte paniek bij het huis van Sheldon.

Sheldon begon op Bill in te praten en hem te vertellen wat hij wist. Het gesprek kwam op de richtlijnen die Max altijd had gehanteerd. Het waren richtlijnen die Sheldon altijd had gevolgd en zijn advies aan Bill was om deze op te volgen. Het ging om een aantal zaken:
Laat nooit iemand zien die gestoken of beschoten is;
Laat nooit een spuit met een naald zien;
Laat geen afgezaagde ledematen zien;
Laat nooit een doodskist zien zeker niet met iemand erin.

Entertaining Comics

Bill liet dit op zich in werken 50 en besloot na te denken over de toekomst van EC. En in 1950 veranderde hij de naam van EC in Entertaining Comics en kwam hij met een nieuwe comicsgenre wat toen goed aansloot bij wat op dat moment populair was, de Crime comics. Bill kwam met de eerste Horror Comics: Tales from the Crypt. De richtlijnen van zijn vader werden door Bill gebruikt om nieuwe paden te bewandelen.

Bill was met zijn nieuwe comic Tales from the Crypt ineens een grote speler geworden in de comic scene. Vaak was het recept van een verhaal van Tales from the Crypt hetzelfde. Er was een extreme pestkop die zijn zinnen op iemand had gericht. Die persoon kreeg ineens paranormale krachten en nam dan op niet al te lichtzinnige manier wraak op zijn pester. En alhoewel het allemaal erg luguber was, zat er toch nog steeds een komische noot in.

Zijn comic serie Tales from the Crypt liep zo goed dat hij van EC, wat een bedrijf was dat 100.000 dollar schuld had toen hij het over nam, binnen een korte tijd uit de schuld was en goed geld verdiende. En natuurlijk werd het succes van Tales of the Crypt door de andere uitgeverijen gekopieerd. Meerdere horror comics kwamen op de markt.

Bill had twee editors in dienst genomen: Harvey Kurtzman en Al Feldstien. Bill vertelde wat zijn verhaal-ideeën waren en de editors schreven de scripts. Deze werden daarna uitgezet bij freelance tekenaars. En hierbij deed men bij EC ook iets dat nieuw was: De norm in die tijd was dat iedereen ongeveer dezelfde stijl had, dan wel de stijl van de uitgeverij in de vingers had. Dit werd bewust gedaan door de uitgeverijen. De tekenaars werden op die manier namelijk inwisselbaar. Als alle tekenaars de stijl onder de knie hadden, maakte het niet uit wie wat tekende en of iemand kon blijven of gaan. Het was voornamelijk Al die tekenaars echter stimuleerde hun eigen stijl te ontwikkelen.

Bill breide zijn comics series uit met sciencefiction, militaire fictie en crime comics. Crime comics waren op dat moment ook erg populair. Al zorgde ervoor dat iedere titel en stijl zijn eigen kenmerkende stijl (door de desbetreffende tekenaar had). Dit was iets nieuws in de comics wereld. Daarnaast deed EC nog iets nieuws. Men zocht contact met hun lezers. Dit deed men de brieven die men stuurde naar de editors waar men op reageerde en het contact zoeken met de fanclub, The National EC Fan-Addict Club. Op deze manier konden de fans ook uren met elkaar in discussie gaan wie de beste tekenaar van EC was.

Na verloop van tijd ontstond een concurrentiestrijd tussen Al Feldstien en Harvey Kurtzman. Harvey hield zich bezig met de War comics. Harvey was een veteraan en had in de oorlog in Korea gevochten. Harvey vond dat alles realistisch moest zijn. Comics die aangaven dat de Amerikanen de good guys waren en de rest bad guys was hem een doorn in het oog. Hij stak heel veel tijd in onderzoeken van zijn comics. Hij trok het slecht dat hij heel veel tijd in een comic stak, het moest allemaal kloppen. Ook de andere War comics moesten voldoen aan de realistische meetlat van Harvey. Al Feldstein zat anders in de wedstrijd en produceerde comic na comic.

Harvey liep geregeld binnen bij Bill als er weer een absurde horror comics werd geproduceerd, wat totaal de realiteit niet kon raken. En waren voor Harvey comics die je niet aan kinderen kon voorschotelen. Bill lachte het allemaal weg en vond dat Harvey het wat luchtiger zou moeten zien.
Het zou echter een voorbode zijn van iets wat heel groots zou worden in de comic wereld.

Wordt vervolgd.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties