StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 16: Het ontstaan van Adventure Comics

De geschiedenis van het stripverhaal 16: Het ontstaan van Adventure Comics

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs pulpmagazines, het eerste Superman verhaal en het begin van de carrière van Walt Disney. In dit artikel komen we in de buurt van het ontstaan van wat nu DC is met de Adventure Comics.

De geschiedenis van het stripverhaal 16: Het ontstaan van Adventure Comics

Het leven van Malcolm Weeler-Nicholson zou niet misstaan in een comic- of pulpverhaal. Malcolm werd geboren in 1890 in Greeneville, Tennessee. Zijn vader overleed toen hij 4 was en in datzelfde jaar overleed ook nog eens zijn zus. Zijn moeder vertrok daarop met Malcolm en zijn broertje naar New York waar ze begon te werken als journalist en later meedeed aan een startup van vrouwenmagazines. Zijn moeder hertrouwde en hij groeide met zijn broer op in een nette familie, waar zelfs Theodore Roosevelt thuis over de vloer kwam. 

Malcolm Weeler-Nicholson

Malcolm ging als jonge vent naar de militaire academie The Manlius School en in 1917 werd hij onderdeel van het Amerikaanse leger toen hij zich meldde bij de US Cavalry. Hij had een stormachtige carrière en er wordt gezegd dat hij de jongste majoor in het leger zou zijn geweest. Hij zag veel van de wereld, zo diende hij in Mexico, de Filipijnen, Siberië, Japan, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij naar Parijs gestuurd om daar aan de militaire academie Saint-Cyr te studeren. 

Malcolm had heldhaftige dingen gedaan in zijn carrière en hij stond weer op het punt om dit te doen. Malcolm was het niet eens met de leiding van het leger en uitte dit in een open brief in de New York Times aan president Warren G. Harding. De legertop was hier natuurlijk niet blij mee en Malcolm kreeg van de legertop zelf beschuldigingen voor zijn voeten geworden over zijn functioneren. Maar dit was nog niet alles wat Malcolm te verduren kreeg. Malcolm werd slachtoffer van een schiet incident wat door zijn familieleden werd omschreven als een militaire gesanctioneerde moordaanslag. Malcolm overleefde het incident en eindigde met een kogel in zijn lijf. Hij werd veroordeeld voor het plaatsen van de brief, maar bleef wel in zijn rang. Maar hoe dan ook zijn militaire carrière was afgelopen en Malcolm moest wat anders gaan doen.  

Het was midden in de pulpmagazines periode en Malcolm begon pulpverhalen te schrijven waarin zijn militaire ervaring hem hielp. Naast verhalen die zich afspeelden in en rond het leger schreef hij ook een boek dat zich afspeelde in het Wilde Westen. Zijn militaire en historische verhalen sloegen aan en werden steeds succesvoller. 

De allereerste New Fun: The Big Comic Magazine

Malcolm was een van de lezers geweest van de Famous Funnies en het viel hem op dat Famous Funnies en andere grote magazines veelal oude verhalen herprinten. Malcolm richtte daarom National Allied Publications op. Hij deed een oproep welke comic artiesten hun werk inz ijn nieuwe blad wilden verkopen. En in februari 1935 verscheen de eerste editie van New Fun: The Big Comic Magazine

En hiermee maakte Malcolm geschiedenis. Niet alleen was het magazine inderdaad Big (groter dan de andere magazines in die tijd.), maar het meest bijzondere was dat dit  het eerste stripmagazine was waarin alleen maar originele content stond, geen enkele herprint. De kwaliteit was niet altijd even goed, zowel van de verhalen als van de tekenaars, maar ook de betaling van Malcolm was niet heel hoog. Toch werden er elke aflevering weer 36 pagina’s aan originele content gevuld.

Nummer 6 verscheen in 1935 en Malcolm had twee freelancers ingehuurd om het verhalen te vertellen over Henri Duval een charmante Musketeer. Deze heren luisterden naar de namen Jerry Siegel en Joe Shuster, die we al eens eerder tegenkwamen. Malcolm begon ook een tweede magazine, deze heette New Comics, dat in december van 1935 voor het eerst het levenslicht zag. De titel van deze comic zou na 12 afleveringen van naam veranderen naar New Adventure Comics, en vanaf nummer 32 werd het afgekort naar Adventure Comics.

De allereerste Detective Comics

Zowel zakelijk als privé ging het niet zo goed met Malcolm. Dit weerhield hem er niet van in maart 1937 nog een derde serie te lanceren: Detective Comics. Maar door de geldproblemen kon Malcolm het niet meer rond krijgen en werd Jack. S. Liebowitz de nieuwe eigenaar. En laat nou deze Detective Comics de start zijn van een machtige stripuitgeverij… Daarover de volgende keer meer.

Wordt vervolgd…

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties