De jaren 30 en 40 waren voor Walt Disney en zijn bedrijf bijzonder roerige jaren. The Great Depression kwam aan het einde van de jaren 30 aan zijn einde en dit zorgde er voor dat mensen die jarenlang werkloos waren geweest, nu wel weer een baan kregen. Iedereen zag weer kansen voor de toekomst en de werknemers wilden zekerheid dat zij ook een onderdeel waren van deze toekomst. Ze wilden baanzekerheid en meedelen in de winsten van de bedrijven. Dit zorgde voor een gespannen relatie tussen werkgevers en werknemers.
In 1940 werd de Hollywood’s Screen Cartoonists Guild opgericht. Vrijwel alle bedrijven werkten mee aan deze organisatie, met uitzondering van Walt Disney. Dit was opvallend, aangezien hij op dat moment de grootste werkgever in deze branch was. Een andere speler in de branche was, net als Walt zijn bedrijf, in 1923 opgericht. Deze was opgericht door Harry, Albert, Sam en Jack, kinderen van Joodse emigranten uit Rusland. De broers verkochten het gouden horloge van hun vader en daar kochten ze een camera van om te beginnen met films op te nemen. Ze noemden hun bedrijf Warner Brothers. In 1930 begon Warner Brothers ook met het inkopen van tekenfilms. Dat deden ze bij Harman and Ising Studios. Hugh Harman en Rudolf Ising waren twee oud-Disney medewerkers die samen met Leon Schlesinger tekenfilms maakten. Hugh en Rudolf waren verantwoordelijk voor het tekenwerk en Leon zorgde voor de muziek. In 1931 zorgde dit voor de eerste Looney Tunes tekenfilm met het personage Bosko.
De heren kregen de heren echter ruzie in 1933, wat er toe leidde dat Hugh en Rudolf vertrokken en gingen werken bij de studio MGM. De heren namen het personage Bosko ook mee en Leon bleef alleen achter. Hij richtte toen Leon Schlesinger Productions op en trok mensen aan om weer verder te kunnen met Looney Tunes. Onder de mensen die hij aantrok in zijn nieuwe studio was een jonge man genaamd Tex Avery. Tex zou een belangrijke factor worden in het succes van Looney Tunes.
In 1935 zou Tex degene zijn die de tekenfilms zou regisseren van wat de eerste echte ster zou worden van de Looney Tunes: Porkey Pig. De studio had goed nagedacht over de tekenstijl en had een stijl gevonden die mondiaal ook goed aan sloeg. In 1937 zag Daffy Duck het daglicht in een wederom door Tex geregisseerde aflevering. In 1940 volgden Elmer Fudd en de grootste ster Bugs Bunny. Tweety voegde zich in 1942 toe aan het rijtje sterren van de Looney Tunes. Op dat moment was Leon Schlesinger Productions Walt zijn bedrijf voorbij gestreefd wat betreft populariteit.
Er was een groot verschil in de personages van Walt en die van Leon. Walts personages waren over het algemeen vriendelijke figuren. Ze waren naïef, kinderlijk en lief. In het begin van de jaren 30 was Mickey onbetwist de populairste tekenfilmheld. De Looney Tunes figuurtjes waren anders. Ze waren niet altijd de ‘good guys’. en deden soms nare dingen die Mickey nooit zou doen. Bugs Bunny was niet te beroerd om iemand met een enorme hamer op z’n kop te slaan of om hem een staaf dynamiet te geven en die persoon te laten exploderen.
In 1944 kocht Warner Brothers Leon’s bedrijf op en het werd vernoemd naar Warner Bros. Cartoons. In de grote studio werd de tekenfilm studio niet echt voor vol aangezien. Men had het wel gekocht, maar had eigenlijk niet echt een idee wat daar nu precies gebeurde. Eén van de boers (Jack) zou later een keer vertellen dat in hun studio’s tekenfilms van Mickey Mouse gemaakt zouden worden. Bugs Bunny bleek echter een hele grote hit te worden, waardoor hij uiteindelijk gekozen werd als symbool voor Warner Bros.
Walt moest toezien hoe hij op dat moment van de troon gestoten was met de korte tekenfilms. Maar ook zijn lange films waren geen groots succes. Na Sneeuwwitje en de zeven dwergen, wat een groot succes was, bracht Walt de film Pinoccio uit in 1940. En nadat hij eerst hele mooie recensies terugkreeg, werd de film toch niet goed bezocht en maakte Walt er behoorlijk verlies op En ook de film Bambi die in 1942 uit kwam, zorgde niet voor winst. Dit kwam waarschijnlijk ook omdat de Duitsers de markt in Europa voor Disney blokkeerden. Al met al zag het er niet goed uit voor het bedrijf van Walt. Daarover gaan we de volgende keer meer vertellen…
Wordt vervolgd
- De geschiedenis van het stripverhaal 1
- De geschiedenis van het stripverhaal 2: The Yellow Kid
- De geschiedenis van het stripverhaal 3: Bud Fisher
- De geschiedenis van het stripverhaal 4: Winsor McCay
- De geschiedenis van het stripverhaal 5: Animatiefilms
- De geschiedenis van het stripverhaal 6: Max Fleischer
- De geschiedenis van het stripverhaal 7: Elzie Crisler Segar
- De geschiedenis van het stripverhaal 8: Pulp Magazines
- De geschiedenis van het stripverhaal 9: Edgar Rice Burroughs
- De geschiedenis van het stripverhaal 10: The Reign of the Superman
- De geschiedenis van het stripverhaal 11: De eerste strips van Nederland
- De geschiedenis van het stripverhaal 12: De familiestrip in Amerika
- De geschiedenis van het stripverhaal 13: Walt Disney
- De geschiedenis van het stripverhaal 14: Walt Disney vs Max Fleischer
- De geschiedenis van het stripverhaal 15: The Funnies
- De geschiedenis van het stripverhaal 16: Het ontstaan van Adventure Comics
- De geschiedenis van het stripverhaal 17: Action Comics
- De geschiedenis van het stripverhaal 18: Wonder Man
- De geschiedenis van het stripverhaal 19: De koning, Jack Kirby
- De geschiedenis van het stripverhaal 20: Will Eisner
- De geschiedenis van het stripverhaal 21: Joe Simon
- De geschiedenis van het stripverhaal 22: Flippie Flink
- De geschiedenis van het stripverhaal 23: Kuifje
- De geschiedenis van het stripverhaal 24: John L. Goldwater
- De geschiedenis van het stripverhaal 25: Detective Comics en Batman
- De geschiedenis van het stripverhaal 26: Marjorie (Marge) Lyman Henderson
- De geschiedenis van het stripverhaal 27: Een nieuwe era
- De geschiedenis van het stripverhaal 28: Martin Goodman
- De geschiedenis van het stripverhaal 29: Nederlandse strip in WOII
- De geschiedenis van het stripverhaal 30: Marten Toonder
- De geschiedenis van het stripverhaal 31: Nederlandse stripbladen tijdens WOII
- De geschiedenis van het stripverhaal 32: Eric de Noorman
- De geschiedenis van het stripverhaal 33: Robbedoes
- De geschiedenis van het stripverhaal 34: Willy Vandersteen
- De geschiedenis van het stripverhaal 35: Captain America
- De geschiedenis van het stripverhaal 36: Stan “The Man” Lee
- De geschiedenis van het stripverhaal 37: Superman tekenfilm
- De geschiedenis van het stripverhaal 38: Sentinels of Liberty
- De geschiedenis van het stripverhaal 39: Eisner & Lee in WOII
- De geschiedenis van het stripverhaal 40: Charles Addams
- De geschiedenis van het stripverhaal 41: Joe Simon & Milt Gross
- De geschiedenis van het stripverhaal 42: De geboorte van Wonder Woman