StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 9: Edgar Rice Burroughs

De geschiedenis van het stripverhaal 9: Edgar Rice Burroughs

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs de eerste tekstballonnen, de eerste geanimeerde filmpjes, Popeye en pulpmagazines. Vandaag gaat het verhaal verder met een man die wij fantasy- en sciencefictionlezers maar al te goed kennen: Edgar Rice Burroughs.

 

De geschiedenis van het stripverhaal 9: Een beeldend verhaal

Edgar Rice Burroughs

Na een aantal zeer verschillende banen, zoals manager bij een mijn, verkoper en heuse cowboy, begon Edgar Rice Burroughs (1875-1950) aan een nieuw avontuur als schrijver van fictie. Hij had het succes van de pulpmagazines gezien en vond het idee om betaald te worden voor verhalen zeer interessant. Hij had enkele pulpverhalen gelezen en had het idee dat hij het beter kon.

Zijn eerste verhaal verkocht hij aan Frank A. Munsey (die we eerder in deze reeks al tegenkwamen als oprichter van het pulpmagazine Golden Argosy) in 1912 en heette Under the moon of Mars / A Princess of Mars. In dit verhaal speelde de welbekende John Carter de hoofdrol. Het wordt tegenwoordig gezien als een klassiek voorbeeld van een 20ste eeuws Pulp Fiction verhaal, vol met zwaardgevechten en grootse heldendaden. Omdat Burroughs toch wat bezorgd was om zijn reputatie schreef hij zijn verhaal onder de naam Norman Bean.

Tarzan of the Apes, in The All-Story Magazine, 1912

In datzelfde jaar schreef Edgar een verhaal over een personage dat één van zijn grootste successen zou gaan worden, een man die in de jungle was opgegroeid en door apen was opgevoed; Tarzan. Tarzan of the Apes verscheen voor het eerst in The All-Story, een van de vele pulpbladen die in die tijd werden uitgebracht. Het werd zeer positief ontvangen en er volgden veel meer verhalen over de Britse lord die de jungle verkoos boven zijn ‘eigen wereld’.

De delen erna werden niet altijd even positief ontvangen. Dit omdat de personages te tweedimensionaal zouden zijn, de dialogen te houterig en omdat toeval veel van de verhalen verder brachten. De auteur van het andere junglekind (Rudyard Kipling, schrijver van The Jungle Book) zei dat Burroughs Tarzan zou hebben geschreven om te kijken hoe ver hij kon komen met een heel slecht geschreven boek. Edgar was in zijn boeken ook niet heel precies met het verstrijken van de tijd. Zo schreef Burroughs dat Tarzan geboren was in 1888. Hij zou Jane voor het eerst tegenkomen in 1909, waar Tarzan volgens het verhaal pas 18 jaar was.

Hoe dan ook, Tarzan was een populair personage geworden. En toen zijn “pulp broeder” Buck Rogers de overstap maakte van Pulp Magazines naar de Comics, kon Tarzan niet achterblijven. Op 7 januari 1929 begon dan ook de stripadaptatie van Edgars Tarzan of the Apes. De verhalen van Tarzan waren niet perse humoristisch dus werd de tekenstijl hierop aangepast. Van de komische tekenstijl werd afgestapt en de tekening werden wat realistischer om het verhaal van Tarzan goed te kunnen illustreren.

In 1931 kreeg Tarzan een volledige strip pagina in de krant, en een nieuwe tekenaar, Rex Maxon. Dit zou het begin worden van een grote groep tekenaars die Tarzan zou gaan tekenen tot aan 1972. De schrijvers van deze verhalen gebruikten vaak locaties en personages uit de boeken die Edgar had geschreven. Maar het gebeurde ook wel dat schrijvers personages gebruikten in de Tarzan strips die Edgar had geschreven in andere verhalen.

Edgar Rice Burroughs zou als schrijver nog veel verhalen schrijven, waaronder veel meer verhalen in de John Carter serie, en hij kon daar ook goed van leven. Edgar kreeg helaas veel last van gezondheidsklachten en na een hartaanval in 1950 werd hij begraven in Tarzana in de Verenigde Staten. Op dat moment was hij de man die het meeste geld verdiend had aan films. Zijn Tarzanverhalen waren met maar liefst 27 films verfilmd. En om zijn invloed in de popcultuur te bevestigen, werd hij in 2003 opgenomen in de Science Fiction Hall of Fame. 

Wordt vervolgd…

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties