StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 46: Archie Comics

De geschiedenis van het stripverhaal 46: Archie Comics

-

De uitputtende oorlog kwam na het verslaan van de Nazi’s eidenlijk tot zijn einde. En dat had ook zijn weerslag in de strips. Mensen waren het vechten zat, zelfs in getekende vorm. Om daar een voorbeeld van te geven: de goed lopende serie van Captain Marvel (van Fawcett Comics) verminderde in de periode van 1945 tot 1947 zijn oplage met 2,5 miljoen.

John L. Goldwater en zijn mede-eigenaren van MLJ Magazines waren hierop voorbereid. MLJ gaf de serie Pep Comics uit waar zowel superheldenstrips als tienerstrips in stonden. The Shield was hun grootste superheld, maar dat zou veranderen. John had inspiratie gevonden in de populaire ‘sentimentele comedy’s’ die het simpele Amerikaanse leven vierden. Dit leidde ertoe dat de tiener Archibald “Chick” Andrews samen met Betty Cooper en Jughead Jones debuteerden in Pep Comics #22 in december van 1941. De populariteit van Archie, zoals we de hoofdrolspeler zouden leren kennen, was meteen hoog.

Het karakter van Archie was ook redelijk ‘normaal’. Hij was het enige kind van zijn ouders, woonde in het plaatsje Riverdale en ging daar ook naar school. Hij wordt verliefd op zowel Betty Cooper als Veronica Lodge, beide spelend in een band. Het zou het begin worden van een jaren lange verhaallijn in deze driehoeksverhouding. Het werd snel duidelijk dat Archie een populair karakter was in 1942 begon men met de uitgave van zijn eigen strip, genaamd Archie Comics. En in 1944 werd Archie de lead in het stripblad. In 1947 had MLJ Magazine alle superheldenstrips uit hun catalogus verwijderd en richtten ze zich alleen nog maar op tienerstrips. Men zou later ook de naam MLJ Magazine veranderen in Archie Comic Publications.

Er zouden over de jaren nog een aantal succesvolle karakters worden ontwikkeld, zoals Sabrina the Teenage Witch. Sabrina woont bij haar twee tantes, omdat haar vader van huis is, in het plaatsje Greendale wat vlak bij Riverdale ligt. Sabrina haar verhalen bestaan veelal uit dat ze mensen wil helpen met haar toverkunsten, maar niemand mag dat weten en of de problemen die je als tiener meisje mee maakt. Een ander succesverhaal werd Josie and the Pussycats. Dit teenage comic verhaal is een teen humor book over een rockband. De strip gaat over Josie de leider en schrijver van de band. Samen met Melody en Valerie hebben ze de band en beleven allerlei avonturen.

Veel van deze comics zijn ook verschenen op televisie als tekenfilms of live-action. Josie and the Pussycats werd een tekenfilm en er zijn zelfs albums opgenomen. Van Sabrina the teenage Witch zijn diverse series en tekenfilms gemaakt en in de jaren 90 een ‘populaire sitcom. Op Netflix is nu een duistere serie getiteld Chilling Adventures of Sabrina rondom dit personage. Van Archie waren tekenfilms, series en een heuse wereldhit met Sugar Sugar, die in Nederland op de 3de plek van de top 40 belande. In de videoclip speelt Sabrina zelfs nog een kleine rol.

Tot aan vandaag de dag worden er nog steeds comics van Archie uitgegeven.

Wordt vervolgd

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties