StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 23: Kuifje

De geschiedenis van het stripverhaal 23: Kuifje

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs het eerste Superman verhaal en de Adventure Comics. Vorige keren kwamen al twee grondleggers van de comics om de hoek kijken: Jack Kirby en Will Eisner. Nu gaan we weer terug naar Europa.

De geschiedenis van het stripverhaal 23: Kuifje

Georges Prosper Remi

We gaan het hebben over Georges Prosper Remi, geboren op 22 maart 1907 in Etterbeek, een wijk in Brussel. Hem gaan we later onder een andere naam leren kennen als een van de beroemdste striptekenaars van België. Georges deed het niet goed op school en zijn vader wilde hem van school halen om hem aan het werk te zetten. De baas van zijn vader haalde hem echter over om Georges naar een katholieke school te sturen. Dit beek een goede zet te zijn, Georges deed het in deze nieuwe omgeving zo goed dat hij bij de beste van de school hoorde. Alleen op tekenen scoorde hij op dat moment nog matig.

Georges ging naar school in de periode van de Eerste Wereldoorlog. In die tijd sloten de Duitsers tijdelijk de school, nadat ze België waren binnen gevallen. George tekende in die periode in zijn schrift dan ook vaak een jonge man die tegen de Duitsers vocht. Na zijn opleiding ging Georges werken bij de krant Le petit Vingtieme, waar hij op de abonnementenafdeling terecht kwam. Dit is ook de tijd dat Georges zijn vriendin die hij al vanaf 11 jarige leeftijd heeft ten huwelijk vroeg. Maar de familie van het meisje stak daar een stokje voor. Een jongen die zijn tijd verdoet met tekenen zou haar niet waardig zijn. Ze krijgen een contactverbod en de liefde gaat over.

In 1926 signeert Georges zijn werk voor het eerst met een pseudoniem: Hergé. Dit zijn zijn initialen omgekeerd en fonetisch uitgesproken. Dit gebeurde in een padvindersblad waar Georges voor had getekend. Zijn ouders beginnen langzaam wat in zijn tekenen te zien en stuurden hem naar tekenles. Maar na één les hield Georges dat voor gezien, het is niet wat hij zoekt.

Les Aventures de Flup, Nenesse, Poussette et Conhonnet

De directeur van Le Petit Vingtieme ziet ondertusen ook wel wat in de jonge Georges en spoort hem aan zich te ontwikkelen. Daarnaast gaf hij Georges veel verantwoordelijkheid door hem eindverantwoordelijke te maken voor de layout, fotografie en illustraties. In november van 1928 verscheen het eerste nummer van een weekblad dat vooral gericht was op jongeren. Georges maakt zelf de tekeningen bij scenario’s van Les Aventures de Flup, Nenesse, Poussette et Conhonnet. Georges was er zelf niet heel blij mee, maar uiteindelijk maakten ze 20 afleveringen.

Georges leest de strip van George McManus, Bringing Up Father en raakt hierdoor geïnspireerd om ook de tekstballonnen te gaan gebruiken. Georges denkt dat hij hierdoor meer snelheid in de strip kan krijgen en dat het minder saai wordt om te lezen. Georges besluit om een eigen stripreeks te gaan starten. Hiervoor greep hij terug naar het jonge jongetje dat hij altijd tekende in zijn schoolschrift. Ook zijn jongere broer Paul, die een rond gezicht had met een kuifje die een echte avonturier bleek werd gebruikt ter inspiratie. In de wereld van de padvinders was daar ook nog een Deense jonge man van 15 jaar die Georges erg bewonderde. Al dit bij elkaar zorgde ervoor dat hij een creatie maakte die zijn en onze wereld zou veranderen.

Op 10 januari 1929 verscheen voor de eerste keer in Le Petit Vingtieme Kuifje ten tonele. Tintin, Reporter du petit Vingtième – Au pays des Sovjets was het eerste verhaal van Kuifje. De kledingstijl van Kuifje werd geïnspireerd op de kledingstijl van Hergé zelf. En de bekende kuif die hem in Nederland de naam Kuifje zou gaan opleveren, was op dat moment ook nog niet aanwezig en zou pas op pagina 8 komen. Doordat Kuifje heel hard reed ging zijn haar omhoog staan. En vanaf dat moment bleef zijn haar zo staan. Kuifje is een reporter en in dit eerst verhaal is het de eerste en enige keer dat we zien dat hij een stuk schrijft, dat hij naar de krant stuurt.

Kuifje werd een hit. De directeur van de krant vond het leuk om een ‘feest’ te organiseren voor de terugkomst van Kuifje. Georges vond dit een raar en stom idee, maar zijn baas zette door en op 8 mei 1930 vierde men de terug keer van Kuifje naar Brussel op Gare du Nord (hier is de aankomst van Flippie Flink zeer waarschijnlijk op geïnspireerd). Dit bleek een gouden greep en er waren veel mensen om Kuifje welkom te heten en naar zijn toespraak te luisteren. Op 5 juni van dat jaar begint het tweede verhaal van Kuifje. Dit keer zou hij erop trekken om naar Congo te gaan. Er verschijnen uiteindelijk 110 afleveringen in de krant.

Wordt vervolgd.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties