StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 45: Oorlogspropaganda bij Walt Disney

De geschiedenis van het stripverhaal 45: Oorlogspropaganda bij Walt Disney

-

Zoals we het vorige deel hebben gelezen werden de Verenigde Staten de Tweede Wereldoorlog in gezogen door de aanval op Pearl Harbour, net op het moment dat het niet goed ging met Walt Disney. Het bedrijf leedt financiële verliezen op zijn animatiefilms Pinocchio en Bambi en had veel last van het gedoe met de stakingen, waardoor veel goed personeel was weggelopen. Maar Walt had iets wat zijn redding zou blijken: Mickey Mouse en Donald Duck. Deze figuren waren nog steeds populair.

En de Amerikaanse en Canadese overheid hadden dit ook opgemerkt. De Amerikaanse overheid wilde dat Walt hen ging helpen met het promoten van succesvolle initiatieven vanuit de overheid om een positief beeld te creeëren. En de National Film Board of Canada zocht contact met Walt om een aantal propagandafilms te maken rondom de oorlog en de deelname van Canada daarin. De insteek moest zijn om de bevolking mee te laten bewegen in alle acties die de overheid nam om de oorlog te kunnen winnen. En dat was soms zo klein als dat mensen hun belastingen moesten gaan betalen, zodat men dit geld kon inzetten in de oorlog tegen de Nazi’s. In de tekenfilm The New Spirit zien we hoe Donald Duck zijn belastingformulier invult.

Het was Donald Duck die steeds gekozen werd om in de propagandafilms van Disney de hoofdrol te spelen. Het begon met de korte tekenfilm Donald gets Drafted. In deze tekenfilm ging Donald het hele proces door om soldaat te worden. Later zouden er nog meer korte tekenfilms komen om Donalds carrière in het leger te volgen.

Maar ook zou Donald in langere films spelen om de publieke opinie te beïnvloeden om de overheid te helpen in de strijd. Donald’s Desicion werd voor de Canadese markt gemaakt om de Canadese bevolking mee te laten gaan in de strijd. Der Fuehrer’s Face zou de enige Donald Duck tekenfilm tijdens de Tweede Wereldoorlog worden die een Oscar in de wacht zou spelen. In deze tekenfilm zit Donald in een nachtmerrie en is hij een fabrieksmedewerker in Nazi Duitsland.

Maar Donald werd ook ingezet om mensen ‘op te voeden’. In de korte tekenfilm Donalds Tire Trouble rijdt Donald in zijn auto en krijgt hij een lekke band. Hij is niet blij, maar plakt de band. Kort daarop krijgt hij weer een lekke band. Na weer een woede uitval repareert hij ook deze band en rijdt hij wederom door. De boodschap moest zijn, dat als zelfs Donald na flink wat tegenslag verder kon gaan, dan kon de kijker dat ook. Kwik, Kwek en Kwak werden ook ingezet. In de tekenfilm Home Defense lieten de neefjes zien wat de gewone burger zou kunnen doen om het land te dienen. Ze gaan dan aan de slag als civiele vliegtuig spotters voor de kustwacht.

Alexander P. de Seversky

Alexander P. de Seversky had een boek geschreven waarin hij uitlegde dat volgens hem de luchtmacht de cruciale factor was om deze oorlog te winnen. Vliegtuigen en lange afstandsraketten zouden de doorslag geven in de overwinning en Walt was het eens met deze zienswijze. In 1943 kwam daarom de film Victory Through Airpower uit. De film maakte veel indruk bij zowel het publiek als bij politici. Filmhistoricus en criticus Leonard Maltin heeft aangegeven dat pas nadat President Roosevelt deze film van Walt zijn studio had gezien, hij overtuigd was van het idee van Seversky. De film werd geen grote commerciële hit, maar heeft wel zijn impact op de wereld gehad.

De invloed die Disney op de Tweede Wereld oorlog heeft gehad was groots. Men maakte trainingsfilms voor militairen, maakte progaganda films, illustreerde voertuigen en bommen met Disney figuren. Het wachtwoord om bij de briefing van D-Day was “Mickey Mouse“. Maar net als Walt waren meer mensen zat van de oorlog en alles wat daarbij kwam kijken. Dat kwam na het einde van de oorlog goed tot uiting. Daarover de volgende keer meer.

Wordt vervolgd

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties