StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 18: Wonder Man

De geschiedenis van het stripverhaal 18: Wonder Man

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs pulpmagazines, het eerste Superman verhaal en de Adventure Comics. Na de Action Comics van vorige week verschijnt er nu een tweede superheld op het toneel: Wonder Man.

Geschiedenis van het stripverhaal 18: Wonder Man

Vorige keer hebben we het gehad over de eerste superheldencomic, Action Comics #1. De nieuwe eigenaren van National waren echter allesbehalve blij met de eerste uitgave van hun Action Comics. Ze waren vooral verbolgen dat er een man op de cover stond die een auto gooide. Men was erg bang voor gezichtsverlies over deze absurditeit en er mocht nooit meer een cover komen met Superman op de cover. Het zou tot nummer 7 duren voordat de nieuwe eigenaren op deze beslissing terug zouden komen.

Action Comics was al snel uitverkocht, maar waar men achter kwam, was dat de kinderen (waar de comic op gericht was) niet vroegen om Action Comics, maar ze vroegen naar Superman. Het succes van Superman kwam zo onverwachts, dat het bijna een jaar duurde voordat de concurrentie kwam met Supermanachtige comics.

Victor Fox

De uitzondering hierop was Victor Fox, geboren in Groot-Brittannië, als zoon van Russische immigranten. Het gezin verhuisde naar de Verenigde Staten waar ze uiteindelijk in New York belanden. Victor was niet van onbesproken gedrag, zijn naam komt naar boven in een aantal illegale bedrijven. Zo had hij een bedrijf dat telefonische verkoop deed, maar alleen maar geld inde. Zijn naam duikt daarnaast op in verschillende andere fraudezaken.

Hoe Victor precies in de comicwereld terecht kwam, is niet helemaal duidelijk. Er zijn twee lezingen: Victor deed het aardig op de beurs, maar door de grote crisis was hij bijna al zijn geld kwijt geraakt. Hierdoor had hij een baantje gekregen als accountant/boekhouder van National Allied Publications. Als boekhouder had hij toegang tot alle financiële gegevens van National. De andere lezing is dat Victor met een ander magazine dat hij uitbracht gebruik maakte van dezelfde distributeur als National. En op die manier kon hij de verkoopcijfers inzien van Action Comics. Hoe dan ook, Fox was niet vies van buiten de lijntjes kleuren, en wilde ook het grote geld verdienen in deze nieuwe comicwereld die net was ontstaan.

Will Eisner

Hoe het dan ook gebeurde, Victor en zijn zakenpartner Bob Farrell hadden in 1930 Fox Feature Syndicate opgericht. Victor had door dat de superheld Superman het goed deed bij de newsstands. Victor huurde illustratiestudio Comics Packager Eisner & Iger Studio in voor content. Dit was een studio die kon worden ingehuurd door uitgeverijen voor content. Will Eisner en Jerry Iger hadden gezien dat de comics industrie een was die groeiende was en ze zagen daar wel een kans. (Overigens zouden we nog veel horen van Will Eisner in de comic wereld, dat in latere artikelen).

Victor vroeg aan Eisner een copy te maken van Superman. Eisner zag dit niet helemaal zitten omdat hij verwachte dat ze aangeklaagd zouden worden. Victor zette toch door en Eisner maakte de eerste held voor Fox Comics. Wonder Man #1 verscheen in mei 1939. Eisner schreef en tekende de comic. Maar om groter te lijken dan dat het bedrijf eigenlijk was, zette hij onder de comic de naam Willis.

Wonder Comics #1

Victor was erg tevreden over het geleverde product. Maar de verwachte aanklacht van National kwam gericht aan Fox. National eiste dat Victor zou stoppen met het uitgeven van Wonder Man, wat in hun ogen een kopie was van Superman. En de rechtzaak werd een feit. Victor zette Eisner onder druk. Eisner moest van Victor zeggen dat Wonder Man geen kopie was van Superman, maar een origineel idee van Eisner zelf. Zou hij dat niet doen dan zou hij de 3000 dollar die hij nog tegoed had van Victor niet ontvangen. Victor had de hele verdediging zo opgebouwd dat hem geen blaam trof.

Het verhaal gaat echter dat Eisner eerlijk het echte verhaal vertelde, namelijk dat Wonderman wel degelijk een kopie was van Superman. Als gevolg hiervan mocht Victor geen Wonder Man meer uitgeven. Victor was furieus en zwoer wraak. Hij zou de beste tekenaar van Eisner en Iger wegkapen; namelijk Willis. Dat deed hij onder een pseudoniem, in de hoop dat Eisner er niet achter zou komen, Mister Roberts. In 1985 geeft Will een semi-autobiografische graphic novel uit, The Dreamer. Hierin beschrijft hij het hele verhaal zoals het gegaan zou zijn.

Geschiedkundige Ken Quattro heeft echter in 2010 het transcript van dit proces gevonden. Hierin staat dat Eisner wel degelijk het verhaal van Fox verdedigd, dat Wonder Man een origineel idee van Eisner zou zijn. Hoe dan ook, Victor vond het tijd worden om zelf personeel in dienst te nemen. En dat Victor in hetzelfde pand zat als National werkte in zijn voordeel. Volgende keer meer!

Wordt vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties