StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 10: The Reign of the Superman

De geschiedenis van het stripverhaal 10: The Reign of the Superman

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs de eerste tekstballonnen, de eerste geanimeerde filmpjesPopeye en pulpmagazines. De vorige keer werd een van de eerste schrijvers van verhalen die werden verstript besproken: Edgar Rice Burroughs. Vandaag gaat het verhaal verder met de mannen achter het eerste Superman verhaal: The Reign of the Superman.

 

De geschiedenis van het stripverhaal 10: The Reign of the Superman

Jerry Siegel

Jerry Siegel werd in oktober van 1914 geboren in Cleveland, Ohio, nadat zijn ouders wegens het antisemitische klimaat in Litouwen het land waren ontvlucht en naar Amerika waren getrokken. Siegel was de naam die zijn ouders hadden aangenomen toen ze in Amerika hun nieuwe leven gingen opbouwen. Jerry was de laatste in de rij van 6 kinderen en zijn vader was kleermaker met een eigen kleding winkel. Op een trieste dag in 1932 zou een winkeldief de winkel van de vader van Jerry instappen en hem aanvallen. Dit zou resulteren in een hartaanval bij vader Siegel waar hij uiteindelijk aan zou overlijden. Dit gegeven zal een belangrijke rol spelen in het leven van Jerry Siegel en zijn invloed in de wereld van de strips.

Joe Shuster
Joe Shuster

In 1929 zit Jerry Siegelt op een middelbare school in Cleveland. De 16-jarige Siegel is een fan van films en comics en vooral van de populaire Pulp Magazines. Doordat Gernsback in zijn blad Amazing Stories de adressen van andere sciencefiction fans publiceerde, konden deze onderling contact met elkaar krijgen. Siegel was een van de fans die daar actief een rol in speelde. Daarnaast schreef hij thuis op zijn typemachine zijn eigen (pulp)verhalen en verspreidde deze ook via dit netwerk. Hij ging ook schrijven voor de schoolkrant, waar hij kennis maakte met Joe Shuster, een Canadese jongen die bij hen op school zat. Jerry schreef voor de schoolkrant een verhaal over Goober the Mighty, wat een parodie was op Edgar Rice Burroughs Tarzan. Joe maakte daar illustraties bij.

De twee konden het goed met elkaar vinden en alle dingen die Jerry zo leuk vond (films, strips en pulp), kon ook Joe bekoren. De twee begonnen samen te werken, waarbij Jerry alle verhalen onder verschillende pseudoniemen schreef, en Joe voor de illustraties zorgde. In 1929 begonnen ze het blad Science Fiction. Later zouden ze de eersten zijn die een SF Fanzine uitgaven. (Een Fanzine is een niet professionele en onofficiële uitgave, gemaakt door en voor enthousiastelingen over een bepaald genre of interessegebied.)

Het derde deel van hun SF-blad kende het verhaal met de titel “The Reign of the Superman”. Dit verhaal gaat over een dakloze man die uitgekozen wordt voor een bioperfectie proces, waardoor hij telepathische krachten krijgt. Hiermee probeert hij de wereld te overheersen, wat erin resulteert dat alle landen zich verenigen om hem te bestrijden. Maar de superman zendt gedachten van haat uit en iedereen keert zich tegen iedereen, waarna de wereld aan hem is overgeleverd. De superman gaat zo over de top dat God naar de aarde komt om hem te stoppen. Met de Joodse achtergrond van Jerry wordt vaak gedacht dat deze superman zwaar beïnvloed is door de Übermensch, waar in Duitsland in die tijd ook steeds meer naar werd gerefereerd.

The Reign of the Superman

Jerry en Joe stuurden diverse samples en verhaalideeën naar uitgeverijen in de hoop om uitgegeven te worden en geld te kunnen verdienen met hun werk. Helaas had de Great Depression ook vat gekregen op de pulpuitgeverijen, waardoor velen het lastig hadden. De uitgeverijen die bleven, halveerden hun uitgaven. Het zag er dus niet goed uit voor de carrière van de beide heren. Dat ze later nog een hele grote rol zouden gaan spelen in de geschiedenis van de strips wisten ze toen nog niet.

Wordt vervolgd…

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties