StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 21: Joe Simon

De geschiedenis van het stripverhaal 21: Joe Simon

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs het eerste Superman verhaal en de Adventure Comics. Vorige keren kwamen al twee grondleggers van de comics om de hoek kijken: Jack Kirby en Will Eisner. Ditmaal Joe Simon:

De geschiedenis van het stripverhaal 21: Joe Simon

Joe Simon, samen met Jack Kirby

Joe Simon was geboren op 11 oktober 1913 als Hymie Simon in Rochester, New York. Zijn vader was vanuit Leeds (Engeland) naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Het joodse gezin groeide op in armoede en er moest hard gewerkt worden om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Eigenlijk een verhaal dat we bij eerdere hoofdpersonen in onze geschiedenis van het stripverhaal ook al lazen.

Joe ging naar de Benjamin Franklin High School waar hij de creatieve directeur van de schoolkrant werd. Via deze route verdiende hij zijn eerste geld als professioneel tekenaar, toen hij een stuk wat hij gemaakt had verkocht aan twee verschillende universiteiten. Nadat Joe in 1932 afgestudeerd was, werd hij aangenomen als assistent Art Director. Na twee jaar ging hij werken bij de krant Syracuse Herald in Syracuse, New York. Deze krant stopte helaas, en met 23 jaar vertrok Joe naar New York City.

Joe deed wat werk voor Paramount Pictures, waar hij filmposters bewerkte, en hij deed wat ander freelance werk. Een van zijn opdrachtgevers beval Joe aan bij Lloyd Jacquet, die de baas was van Funnies Inc. Funnies Inc. was ook in het gat gesprongen voor de vraag aan comics en voor hen maakte hij onder andere westerns.

De eerste editie van de Human Torch

Een paar dagen later al werd Joe gevraagd of hij voor Martin Goodman, die net Timely Comics had opgericht, een superheld wilde ontwerpen. Timely had net daarvoor hun eerste succesvolle superheld gecreëerd, genaamd Human Torch. Dit was een android die vlam kon vatten. Joe creëerde voor Timely Comics Fiery Mask.

Zijn volgende baan werd bij een bedrijf die we eerder tegenkwamen, namelijk Wonder Comics. Oprichter Victor van Wonder Comics had namelijk een probleem. De functie van hoofdredacteur namelijk uitbesteed aan Will Eisner en dat liep op zijn eind. Een nieuwe redacteur werd gevonden in de persoon van Joe.

Victor had Joe aangenomen omdat hij had tijdens zijn sollicitatie een fantastische aanbeveling van zijn huidige werkgever The Syracuse Herald had gekregen. Wat Joe niet vertelde was dat de aanbeveling ondertekend was door een jongen die in de drukkerij werkte.

Blue Beetle

Joe werd bij Wonder Comics als redacteur de baas van Jack Kirby en samen moesten ze werken aan The Blue Beetle. Dit was een agent die zich na zijn werk in een superheldenpak hees en de bad guys aanpakte, als een soort nieuw Superman. Joe had ondertussen behoorlijke ervaring, maar zag dat hij met Jack iemand in zijn team had die ontzettend goed was in zijn werk. Joe maakte vaak gebruik van stock poses of fotoreferenties. Maar Jack deed alles uit zijn hoofd.

Joe was niet gestopt met freelancen en hij had te veel werk om alles goed te kunnen blijven doen. Er groeide een vriendschap tussen de beide heren en Joe probeerde Jack over te halen om ook te gaan freelancen. De betaling van Victor was niet groots, maar Jack durfde het niet aan om zijn baan op te zeggen. Hij had een gezin te onderhouden en het freelance bestaan had hij al eens gedaan en dat had niet voldoende geld opgeleverd.

Dit was de periode waar de comic verhalen niet aan waren te slepen, het was hét nieuwe medium Dit was het nieuwe medium waar geld te verdienen viel en iedereen wilde een graantje mee pikken. Iedere pulpuitgeverij en tekenaar/schrijver deed zijn best om het succes van Siegel en Shuster te evenaren. In een jaar tijd kwamen er 16 nieuwe comic uitgeverijen bij die 150 nieuwe comic titels uitgaven.

Als zakenman zag Joe kansen voor hem en Jack. Uiteindelijk huurden ze toch een kantoortje, vlak bij het kantoor van Fox om daar hun freelance werk te gaan doen. Jack was bang voor de represailles van Victor als hij erachter zou komen dat hij naast Fox ook nog ander werk deed. Dat was het moment dat Jack Kurtzberg veranderde in zijn artiestennaam en de naam waar bijna iedereen onder zou leren kennen: Jack Kirby.

Wordt vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties