StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 12: De familiestrip in Amerika

De geschiedenis van het stripverhaal 12: De familiestrip in Amerika

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs de eerste tekstballonnen, de eerste geanimeerde filmpjesPopeye en pulpmagazines. De vorige keer keken we naar wat er allemaal in Nederland gebeurde, maar nu gaan we weer terug naar de Verenigde Staten met de familiestrips. 

De geschiedenis van het stripverhaal 12: De familiestrip in Amerika

George McManus

Er waren ook strips die aandacht hadden voor het ‘gewone’ familieleven en deze werden langzaam erg populair. Een van de eerste strips die internationaal doorbrak is Bringing Up Father. Deze comic werd gecreëerd door George McManus, een zoon van een Ierse migranten. De start van zijn carrière is overigens een hele bijzondere: Toen George in de klas niet zat op te letten en een tekening maakte van zijn klasgenoot die Sweeney genoemd werd, werd hij betrapt. De leraar pakte het papiertje af en stuurde deze naar zijn ouders met de begeleidende tekst “Dit is wat jullie zoon aan het doen is!”. George kreeg echter geen straf. Zijn vader stond op, deed zijn hoed op en zijn jas aan en liep naar de editor van de krant The Republican. De volgende dag begon George aan zijn eerste baan als tekenaar bij deze krant. Hier creëerde hij zijn allereerste strip genaamd Alma en Oliver, die niet lang liep.  

Met wat geld dat hij had gewonnen met paardenraces probeerde hij zijn geluk uit, en vertrok hij naar New York. Daar introduceerde hij in 1904 een een nieuwe stripstijl met zijn strip The Newlyweds: de familiestripThe Newlyweds was een strip over een jong getrouwd stel met hun baby Snookums. Deze liep heel goed en in 1912 werd hij weggekocht door de New York American, waarbij de naam veranderde in The Newlyweds and Their Only Child.

Bringing up father

Bij deze krant creëerde McManus meer familiestrips, waaronder dus zijn allergrootste succes: Bringing Up Father. Deze strip gaat over en Ierse immigrant die zijn hele leven in de bouw heeft gewerkt, maar in de Verenigde Staten ineens een miljoen dollar wint. Aan deze nieuwe situatie als rijke man kan hij maar moeilijk wennen en hij doet niets liever dan aan zijn nieuwe ‘wereld’ te ontsnappen door met zijn oude vrienden om te gaan en bier te drinken in de kroeg. Zijn vrouw is iemand die graag hogerop wil komen in de sociale ladder en een lieve dochter en luie zoon maken het gezin compleet.  

King Features Syndicate, van Hearst (die we al eerder tegenkwamen in de episode over Popeye) gebruikte deze strip om mondiaal te verkopen en dat lukte. De serie werd wereldwijd een groot succes en nu nog onder veel liefhebbers bekend. George heeft tot zijn dood (1954) doorgewerkt aan deze strip die hem in totaal circa 12.000.000 dollar zou hebben opgeleverd. Andere tekenaars namen de serie over. 

Martin Branner

Winnie Winkle

Een andere tekenaar die zich stortte in het genre van de familiestrip was Martin Branner. In 1919 startte hij na zijn carrière als militair in de Eerste Wereldoorlog als cartoonist. Op 20 september 1920 maakte Martin de eerste aflevering van Winnie Winkle the Breadwinner, waarmee hij één van de eerste strips maakte waarbij de vrouw de kostwinnaar was. Het karakter van Winnie baseerde hij op zijn vrouw en was een strip die wel wat risico’s durfde te nemen. Het verhaal ging over Winnie Winkle een jonge ongetrouwde vrouw die haar ouders onderhield. Het werd in die tijd gezien als een voorbeeld hoe de toen moderne vrouw in de maatschappij kon staan. Dit was de tijd dat vrouwen stemrecht hadden gekregen, meededen in het werkzame leven en dat moest ook in de strips tot uiting komen, vond men.

De strip transformeerde van een gag strip naar een meer humoristische strip, maar vond dat het wel politiek en sociale thema’s moest blijven aanhalen. In 1922 werd het personage Perry in de strip geïntroduceerd. Perry was een kleine jongen die in de achterbuurt leefde, totdat de Winkle’s hem adopteerden. Een deel  van de strip focuste zich op Perry die met zijn nette kleren nog steeds rondhing bij zijn oude straatvrienden, wat qua thematiek op Bringing Up Father.

Een andere verhaallijn bleek voor een aantal kranten in de Verenigde Staten toch iets te vooruitstrevend. In 1937 trouwde Winnie met het karakter Will Wright en tijdens de Tweede Wereldoorlog moest Will gaan vechten in Europa. Winnie was zwanger en haar man overleed, zodat Winnie alleen achterbleef. Een aantal kranten stopten toen met het plaatsten van Winnie als strip. Uiteindelijk bleek Will nog in leven en kwam hij weer terug. De strip eindige op 28 juli 1996, waarmee het een van de langst lopende series werd.

Er kwam een spin-off van deze strip waarin Perry en zijn vrienden van de straat werden gevolgd. In Nederland deze strip uitgegeven onder de naam Sjors en de Rebellenclub.  In 1938 werd daar door Frans Piët een Nederlandse versie van gemaakt die liep tot aan de Tweede Wereldoorlog.

 Wordt vervolgd

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties