StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 26: Marjorie (Marge) Lyman Henderson

De geschiedenis van het stripverhaal 26: Marjorie (Marge) Lyman Henderson

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs het eerste Superman verhaal en de Action Comics. Vorige keren kwamen al twee grondleggers van de comics om de hoek kijken: Jack Kirby en Will Eisner. Vorige week kwam een van de bekendste superhelden terug: Batman. Deze week de focus op een van de eerste bekende vrouwelijke striptekenaars!

De geschiedenis van het stripverhaal 26: Marjorie (Marge) Lyman Henderson

Marjorie Lyman Henderson werd geboren op 11 december 1904 in Philadelphia, als oudste in een gezin met drie kinderen. Haar vader was advocaat, haar moeder onderwees de kinderen thuis. Marjorie had net als haar zusjes tekentalent, wat erin resulteerde dat haar eerste tekening al op 16-jarige leeftijd werd gepubliceerd.

Marjorie Lyman Henderson

Ze zou in diverse bladen cartoons publiceren, waaronder het bekende blad Life. Haar artiestennaam werd al snel Marge en naast illustraties begon Marge in 1925 aan haar eerste gepubliceerde strip The Boy Friend voor Ledger Syndicate die de kranten in Philidelphia verzorgde. Het was een een panelstrip waarin ‘de vriend’ op komische wijze werd becommentarieerd. En omdat Marge bevriend was met Ruth Plumply Thompson, de schrijfster van onder andere OZ, maakte Marge ook illustraties voor haar boek King Kojo.

Het ging goed met de carrière van Marge, en ook de man met wie ze trouwde in 1935 had een goede baan. Ze spraken af dat haar man geen promoties zou aannemen die zouden betekenen dat ze zouden moeten verhuizen. Marge zou dan haar werk zo aanpassen dat ze ook thuis voor de kinderen aanwezig zou kunnen zijn. In hetzelfde jaar werd ze gevraagd om een vervangende strip te maken voor de Saterday Evening Post. Daar stond een strip in van Carl Anderson genaamd Henry. Het ging over een kaal kereltje dat in grappige situaties kwam. Het leek Marge leuk om een strip te maken van een wat ondeugend meisje. Dit omdat ze van mening was dat meisjes met meer dingen weg kon komen dan jongens dat zouden kunnen.

De eerste Little Lulu van 23 feb. 2935

Op 23 februari van dat jaar werd de eerste tekening van Little Lulu gepubliceerd. Ook dit waren een panel strip waarin Lulu ondeugende grappen uithaalde. Lulu bleek zo populair dat Marge werd uitgenodigd om naar New York te komen om te praten over een animatieserie van het personage. En ook dit bleek een groot succes. Vanaf december 1944 werd Little Lulu een ‘reguliere strip’. En ook verscheen haar afbeelding op diverse producten. Zo was het ineens ook mogelijk om Little Lulu-tissues te kopen en maakte ze reclame voor Pepsi-Cola.

Little Lulu werd ook internationaal een groot succes en de strips werden in diverse landen vertaald uitgegeven, zelfs in Nederland. Hierdoor werd Marge de eerste vrouw die internationaal doorbrak in de strips. Dell Comics melde zich en Little Lulu werd uitgegeven in de uitgaven van hun Four Colour Comics. Dit waren comics die in de vier basiskleuren gedrukt werden. En na tienmaal een comic gedeeld te moeten hebben kreeg ze uiteindelijk in 1948 haar eigen comic genaamd: Marges little Lulu. Het bijzondere is dat Marge zelf gestopt was met het zelf tekenen van Little Lulu. Het enige moment dat ze Little Lulu nog wel tekende was voor de, voor haar financieel aantrekkelijke, reclamedeal met Kleenex.

De nieuwe tekenaar en schrijver werd John Stanley. Hij werd door een editor gevraagd om de strip over te nemen en had een afspraak met Marge voordat hij zijn eerste aflevering van Little Lulu maakte. Dit was om de achtergrond van Lulu goed duidelijk te krijgen. Marge had nog wel de eindverantwoordelijkheid voor wat werd uitgegeven. De strip draaide wel door en in 1950 werd Little Lulu zelfs een dagelijkse strip in de Chicago Tribute- New York News Syndicate. Deze liep door tot 1969.

In veel van de verhalen van Little Lulu kwamen een aantal karakters steeds terug. Een van deze personages, Tubby, kreeg uiteindelijk ook nog een spinoff serie die onder de naam Marge’s Tubby bij Dell werd uitgegeven. Ook deze stripserie werd in andere landen vertaald. Uiteindelijk verkocht Marge in 1971 de rechten van Lulu aan Western Publishing waarna ze ging rentenieren. Op 30 mei 1993 overleed Marge in Ohio. Haar familie heeft wat ze de “Marge Papers” hebben genoemd gedoneerd aan de bibliotheek van Harvard, waar een van haar zoons werkte. Dit was een enorm verzamelwerk van fanmail, comics, haar schetsboeken en de originele kranten strips.

Wordt vervolgd.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties