StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 40: Charles Addams

De geschiedenis van het stripverhaal 40: Charles Addams

-

Charles Addams

Vorige week kwamen we erachter dat de legendarische Stan Lee in het leger kennis maakte met Charles Addams. Zijn levensverhaal verdient ook wel een eigen artikel. Charles werd in 1912 geboren in Westfield, New Jersey in een gegoede familie. Zijn vader was architect en zat tevens in de directie van een pianobedrijf. Hij kwam uit de bloedlijn van twee Amerikaanse presidenten (John Adams en John Quincy Adams) en zijn achternicht was schrijfster en sociale hervormster Jane Addams.

Charles viel op door zijn wat macabere gevoel voor humor en het feit dat hij vaak een begraafplaats bezocht, omdat hij dat een fijne plek vond. Charles kon goed tekenen en zijn vader stimuleerde hem om met het tekenen door te gaan. Dat deed hij ook toen hij op het Westfield High School zat, door tekeningen maken voor het studenten magazine. Hij verkocht zijn eerste cartoon aan The New Yorker op 6 februari 1932 en hij zou daar jaren lang cartoons blijven plaatsen.

Charles tekende vaak dezelfde figuren in zijn cartoons en de humor zat vaak in het feit dat de personages van dezelfde macabere dingen hielden. De figuren waren niet slecht, alleen anders. Ze gedroegen zich ook netjes en behulpzaam, indien gewenst. De personages hadden ook geen namen of uitgediepte persoonlijkheden. Het waren grappige tekeningen van één pagina. Ook begon Charles in 1933 te werken bij True Detective Magazine. Zijn werk bestond uit het feit dat hij foto’s van overleden mensen, die in het magazine werden afgedrukt, moest retoucheren en het bloed moest verwijderen. Charles zou later zeggen dat hij dat jammer vond, omdat hij van mening was dat de foto’s met het bloed er een stuk interessanter uit zagen.

Tijdens de Tweede Wereld Oorlog maakte Charles geanimeerde trainingsfilms voor het leger. Ook ontmoette hij daar zijn eerste vrouw. Ze zou erg geleken hebben op het personage uit zijn cartoons die later Morticia zou gaan heten. Uiteindelijk zou hij na 8 jaar huwelijk van haar gaan scheiden omdat zij een kindje wilde adopteren, maar Charles dat absoluut niet zag zitten. Na de oorlog zou Charles benaderd worden door David Levy, een tv-producent, met vraag of hij iets zou willen doen met zijn bedachte personages in een tv-serie. Het enige wat Charles nog zou moeten gaan doen was de personages namen geven. Op dat moment werd de Addams Family geboren.

Charles werkte de personages uit en bedachte een achtergrond voor deze familie. Gomez en Morticia, Pugsley, Wednesday, oom Fester en Oma waren de hoofdfiguren van de familie. De stille butler Lurch en de griezelige hand Thing vulden de cast aan. Af en toe dook neef Itt ook nog op en werd er gehint dat er nog meer familieleden zouden zijn. Het was een bijzondere, maar wel een hechte familie.

Naast de strip en de tv-serie, zou the Addams Family later ook nog worden verfilmd en zelfs in een musical versie ten tonele worden gebracht. Het leven van Addams bleef tegen macabere aan schuren. Zijn tweede vrouw was een advocate, die hem ervan overtuigde afstand te nemen van al zijn rechten aangaande The Addams Family en naar haar over te hevelen. Daarna vroeg ze hem om een levensverzekering af te sluiten. Charles consulteerde toch nog even een andere advocaat. Hij zou later zeggen dat de laatste keer dat hij zo’n vraag voorbij had zien komen, dat in de film Double Indemnity had gezien. Een film waar een vrouw haar man daarna had vermoord. Het stel scheidde snel. Zijn derde en laatste vrouw was Marilyn Matthews Miller die bekend werd door haar rol als Tee in Pet Cemetery.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties