StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 38: Sentinels of Liberty

De geschiedenis van het stripverhaal 38: Sentinels of Liberty

-

Captain America Sentinels of Liberty pin

Zoals we twee artikelen geleden al konden lezen waren Joe Simon en Jack Kirby hard aan het werk voor Timely Comics aan Captain America. De eigenaar van Timely Comics, Martin Goodman, was een goede zakenman en hij richtte de Captain America fanclub op om kinderen mee te laten strijden tegen de Nazi’s. Deze werd de ‘Sentinels of Liberty’ fanclub genoemd. Voor 10 dollarcent (wat erg weinig geld was, zelfs in die tijd) kon je lid worden en kreeg je een officieel genummerd lidmaatschapskaart en een officieel Captain America Sentinels of Liberty pin. En dit liep behoorlijk goed. Het stak Joe en Jack echter dat ze hier geen cent van terugzagen. Daarnaast speelde ook nog mee dat Joe en Jack niet de beloofde 25% royalty’s kregen die ze overeen gekomen waren toen ze Captain America verkochten aan Timely Comics.

Martin vertelde steeds dat hij geen winst maakte omdat er allemaal kosten waren en kwam daar helaas mee weg door wat creatief boekhouden. Dit frustreerde vooral Joe ontzettend. Halverwege 1941 zocht Joe dan ook contact met National Comics uitgeverij, die destijds steeds meer bekend werd onder de naam DC (de eerste twee letters van hun goed lopende serie Detective Comics). Joe was benieuwd wat ze voor voor elkaar konden betekenen. National Comics was zeker geïnteresseerd in de beide heren en nodigde ze uit voor een bijeenkomst waar Joe en Jack kennis konden maken met Jerry Siegel. Jerry vertelde Joe en Jack wat hij verdiende aan Superman.

Daarop besloten besloten beide heren om hun diensten ook aan DC te verkopen. Voor 500 dollar per week zouden Jack en Joe nieuwe concepten gaan ontwikkelen voor DC. Ter vergelijking, bij Timely verdienden Jack en Joe tussen de 75 en 85 dollar in de week. Maar omdat ze nog onder contract stonden bij Timely, moesten ze al het werk voor DC in hun vrije tijd doen. Dit werden de lunchpauzes van Timely, vanuit een hotelkamer die Joe en Jack dan huurden. Dezelfde strategie die ze ook hadden toegepast toen ze bij Victor Fox onder contract stonden.

Detective Comics 64, featuring The Boy Commandos

De eerste paar concepten waren niet echt een succes bij DC, maar het concept van Boy Commando werd een grote hit. In juni 1942 kwamen de Boy Commandos voor het eerst uit in Detective Comics #64. Er werden circa 1 miljoen verkocht per uitgave. Het is niet helemaal duidelijk of The Sentinels of Liberty een inspiratie was voor The Boy Commando’s, maar het verhaal gaat over een ervaren soldaat die een groep weeskinderen meeneemt om te vechten aan het front tegen de Nazi’s. Een van de jongens was de Nederlandse Jan Haasan.

Stan Lee was in die tijd een van de werknemers van Timely Comics en had al snel door dat Jack en Joe iets aan het doen waren in hun pauze. Uiteindelijk werd Stan, nadat hij had gezworen om niets te vertellen, meegenomen naar het hotel om daar ook wat klusjes te doen voor Joe en Jack. Natuurlijk kon dit niet eeuwig doorgaan en al snel nadat Stan erbij was betrokken kwam Martin Goodman erachter dat Joe en Jack achter zijn rug om verhalen aan het maken waren voor DC. Dit viel niet goed en na Captain America #10 konden Joe en Jack vertrekken. Jack was in de veronderstelling dat Stan Lee hen zou hebben verraden.

Vanaf dat moment gingen ze werken voor DC. In het begin had men nog niet een echte duidelijke opdracht, maar naar verloop van tijd gingen Jack en Joe zich bezig houden met bestaande personages. Zo namen ze The Sandman en Manhunter onder hun hoede.

Op dit punt in ons verhaal staat de Verenigde Staten op het ount om zich actief aan te sluiten in de gevechten van de Tweede Wereldoorlog. Jonge mannen werden opgeroepen om mee te gaan vechten en dat gold dus ook voor alle jonge mannen in de comicswereld. Daarover lezen we in de volgende aflevering meer…

Wordt vervolgd.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties