StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 52: The Talented Patricia Plangman

De geschiedenis van het stripverhaal 52: The Talented Patricia Plangman

-

Mary Patricia Plangman werd geboren op 19 januari 1921 in Fort Worth Texas. Haar vader, Jay Benard Plangman, was van Duitse komaf en een kunstenaar, net als haar moeder, Mary Plangman Coates. Patricia, wat haar roepnaam zou worden, groeide echter niet op in een compleet gezin. Tien dagen voordat ze geboren werd besloten haar ouders te gaan scheiden. Patrica leefde met haar moeder bij haar oma in een huis. Haar oma leerde haar al vroeg lezen en Patrica begon al jong veel van haar oma’s boeken te lezen.

The Fighting Yank in Startling Comics

Haar moeder kwam weer een nieuwe man tegen waar ze uiteindelijk ook mee zou trouwen, Stanley Highsmith. Stanley was ook een kunstenaar. Patricia ging met haar moeder en Stanley mee naar New York, precies in de tijd van de superheldencomics boom. En in die tijd werden er ook veel schrijvers gezocht om de comics te schrijven. Patrica was net klaar met haar opleiding aan het Barnard College, waar ze opgeleid werd tot schrijfster. Patricia reageerde op een vacature van een writer-researcher van Sangor-Pines comics shop, een uitgeverij met een pulperleden die ook hun geluk in de comics wilde proberen.

Patricia had een voorliefde voor dingen uitzoeken en lijstjes maken en schrijven. Ze reageerde op deze vacature en werd met nog 3 schrijvers en 4 tekenaars aangenomen. Patricia zag dit wel als een stap naar beneden vanuit haar ambitie, ze wilde een gepubliceerde schrijfster worden. Maar ze merkte al snel dat het voor haar wel lucratief was om te doen. Ze verdiende met het schrijven van twee comicbook scripts per dag, $ 50,- per week en dat was in die tijd wel een prima salaris. Patricia verdiende zelfs meer dan haar ouders. Patricia pitchte een verhaal aan haar editor en als dat goed gekeurd werd ging ze zitten en typte het verhaal en bracht het naar een van de vier tekenaars. Haar leidinggevende waren erg onder de indruk van Patricia’s vermogen om goede verhalen schrijven. Een van haar collega’s vergeleek haar met een schrijfmachine.

Black Terror in Exciting Comics

Patricia had ook een enorme werkethos. Ze typte van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Ze maakte comicverhalen voor personages zoals The Fighting Yank en The Black Terror. Fighting Yank was een poging om mee te liften op het succes van Captain America in de periode dat patriottische helden populair waren. The Black Terror vertelde de verhalen van een apotheker die door middel van een zelf gemaakt middel superkrachten kreeg en tegen het kwaad streed.

Het talent van Patrica bleef niet onopgemerkt en Timely (wat later Marvel Comics zou worden) meldde zich, met als gevolg dat Patricia daar ging werken. Vince Fago was de man die in de periode van de Tweede Wereldoorlog de functie van Stan Lee waarnam en hij zette haar in op oorlgs helden zoals The Destroyer. Maar ook maakte Patrica een aantal romatische strips voor Timely.

Vince was erg gecharmeerd van Patricia en regelde een date met haar en met Stan Lee. Er was geen sprake van een klik tussen beide. Patricia zou later zeggen dat Stan Lee alleen geïnteresseerd was in Stan Lee. Patricia was sowieso niet geïnteresseerd in mannen ook al kwam ze in die tijd nog niet uit voor haar homoseksualiteit. Wel had ze in die tijd veel affaires met blonde dames. Na verloop van tijd besloot Patricia om te gaan freelancen. Op deze manier kon ze een redelijk inkomen genereren en kon ze werken aan haar passie het schrijven van boeken en korte verhalen. Terwijl ze werkte aan de verhalen voor de Fawcett comics, werkte ze ook in de avonturen onder een pseudoniem aan haar verrassende lesbische novel The Price of Salt. Dit verhaal zou in 2015 verfilmd worden onder de naam Carol.

In 1950 kwam haar eerste boek uit, Strangers on a Train, waarmee haar plaats tussen de grote schrijvers een feit werd. En in 1955 kwam haar boek Talented Mr. Ripley uit. Patricia verwerkte de namen van haar comic collega’s in haar boeken. Het eerste slachtoffer in the Talented Mr. Ripley is tekenaar Frederick Reddington, waar ze mee heeft samen gewerkt. Toen Patricia als schrijver gezien werd, deed ze iets opmerkelijks. Ze sprak nooit meer over haar comicbook verleden. Ze vernietigde zelf al haar scripts, notities en de duizenden pagina’s aan comics waar ze aan gewerkt had. Patricia overleed in 1995. Pas toen haar nieuwe biografie rond 2007 uitkwam werd Patricia weer herenigd met haar comicbook werk.

Wordt vervolgd. Volgende keer: Horror Comics.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties