StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 28: Martin Goodman

De geschiedenis van het stripverhaal 28: Martin Goodman

-

Op 18 januari 1908 werd Moe Goodman geboren, later Martin genoemd. Hij was de oudste zoon van 17 kinderen die geboren werden uit het huwelijk tussen Isaac Goodman en Anna Gleichenhaus. Martin ouders waren (wederom) Joodse immigranten, die vanuit Litouwen naar de de Verenigde Staten waren vertrokken. Martin groeide op in New York (Brooklyn) tijdens de Great Depression en als jongeman zwierf hij als dakloze arbeider (hobo genoemd)door het land.

Martin Goodman

Aan het einde van 1929 werd Martin aangenomen door Louis Silberkleit en kwam hij in dienst bij Eastern Distributing Corp. Louis zou jaren later met John L. Goodwater MLJ Magazine oprichten, wat later Archie Comics zou gaan uitgeven. Een van de klanten die Martin onder zijn beheer zou krijgen was Hugo Gernsback, de uitgever van Amazing Stories. Martin maakte carrière, maar uiteindelijk ging het bedrijf in 1932 failliet.

Maar Martin bleef niet bij de pakken neer zitten en samen met o.a. Louis Silberkleit begon hij een nieuw bedrijf: Mutual Magazine Distributors. Louis benoemde Martin bovendien als editor van een ander bedrijf, Newstand Publications Inc. Martins eerste publicatie was het pulpmagazine Western Supernovel Magazine, in mei 1933. Martin kreeg nog meer titels onder zijn hoede. Zo waren daar de Mystery Tales, Real Sports, Star Detective, All Star Adventure Fiction en een titel met een naam, die heel belangrijk zou gaan worden: Marvel Science Stories.

Bijzonder
Martin trouwde met zijn vrouw Jean Davis en zij gingen op huwelijksreis naar Europa. Voor de terugreis hadden ze kaarten gekocht om met de zeppelin De Hindenburg van Europa naar de Verenigde Staten te vliegen. Het bleek echter niet mogelijk om stoelen naast elkaar te krijgen en daarom besloten ze om gewoon met het vliegtuig terug te reizen. Deze keuze heeft er voor gezorgd dat ze niet terecht kwamen in het Hindenburg drama.

Een belangrijke strategie in de bedrijfsvoering van het bedrijf van Martin was dat men keek wat goed verkocht en dat kopieerde om zo mee te liften op succes. Een van de voorbeelden hiervan is de strip van Ka-Zar, wat overduidelijk een Tarzankloon was. Rond 1939 verkochten comics erg goed, zeker die met eigen content. Martin wilde hier ook wat mee en kocht hiervoor ook content. Dit deed hij onder andere bij comic-book “Packager’’ Funnies inc. Van Lloyd Jacquet.

Dit bedrijf maakte originele comic book content, dat dan verkocht werd aan comic uitgeverijen. Zo hadden ze daar een personage bedacht dat onder water leefde, The Sub-Mariner. De naam ervan, Namor, ontstond doordat Bill een aantal woorden achterstevoren schreef. En Namor vond hij de leukste. Namor was dus afgeleid van het woord Roman.

De eerste Marvel Comics

Martin kocht bij Lloyd enkele verhalen. Het eerste verhaal was van Carl Burgos en heette “The Human Torch” . Het tweede verhaal wat hij kocht was een verhaal van Angel. gecreëerd door Paul Gustavson. over een hele bekwame detective, die door een magische cape kon vliegen. Als laatste kocht Martin het verhaal van Bill van de Sub-Mariner.

Deze verhalen werden gepubliceerd in Martin’s eerste uitgave, Marvel Comics in oktober 1939. Hiervoor hij Martin een nieuwe entiteit opgericht: Timely Publications. De eerste druk van 80.000 was zo snel uitverkocht dat een tweede druk met een andere coverdatum in november werd uitgebracht. En dat werd ook nog z’n 800.000 verkocht. Door dit grote succes koos Martin ervoor om niet meer via de Package in te kopen, maar om zelf mensen aan te trekken. Hij trok Joe Simon, die op zijn beurt Jack Kirby binnenboord haalde. En in april 1941 zou de eerste comic onder de naam Timely Comics uitgegeven worden.

Wordt vervolgd.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties