StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 17: Action Comics

De geschiedenis van het stripverhaal 17: Action Comics

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs pulpmagazines, het eerste Superman verhaal en de Adventure Comics. Na de Adventure Comics van vorige week komen we nu uit bij de Action Comics.

De geschiedenis van het stripverhaal 17: Action Comics

Jerry Siegel en Joe Shuster werkten bij de comic uitgeverij van National Allied Publications, waar we de vorige keer uitgebreid over spraken. Ze waren hier echter niet helemaal tevreden over hun werk en salaris, en samen praatten ze wel eens over hun ambities. Jerry had samen met Joe al eens een verhaal gemaakt over een schurk genaamd Superman. Het was geen groot succes, maar toch bleef het idee in zijn hoofd rondspoken.

Jerry Siegel had genoten in de bioscoop van de Fleischer films, met name de films van Popeye. De man die supersterk werd was iets wat hem enorm aansprak. En Jerry was daarnaast een groot liefhebber van pulpverhalen als The Shadow en Zorro

Al deze elementen kwamen samen (de held Zorro die zijn aanwezigheid kenbaar maakte door met zijn zwaard een Z achter te laten, een gespierde man, een jumpsuit uit de scifi pulpverhalen en de oorlog tegen de criminelen uit The Shadow) in het hoofd van Jerry. Dat laatste onderdeel speelde bij Jerry wellicht nog wel het zwaarst. Zijn vader werd immers toen Jerry op school zat vermoord bij een overval in zijn eigen zaak en de moordenaar werd nooit gepakt.

In een bijzondere nacht in 1933, die voor Jerry heel belangrijk zou blijken, zouden veel zaken bij elkaar komen. De schurk Superman was zoals gezegd geen groot succes, maar toen kwam het idee van een superheld Superman. Hij zou het later als volgt beschrijven: Ik kwam uit bed en schreef het één en ander op. Dan ging ik weer naar bed en bleef een paar uur liggen denken. Weer uit bed, meer notities. Dit ging zo de hele nacht door tot ik ‘s ochtends een compleet script had.

De volgende ochtend ging Jerry met dit script naar Joe toe en die was direct enthousiast. Joe hield als fan van bodybuilders ervan om gespierde mensen te tekenen en dit kon hij mooi kwijt in deze nieuwe versie van Superman. Jerry en Joe waren er van overtuigd dat ze een hit te pakken hebben. Jerry en Joe zagen de strip van Superman voor zich als een zogenaamde ‘newspaper adventure’ strip. Iedere dag een nieuw stukje avontuur van hun nieuwe held. Ze maakten een aantal samples en verzonden deze naar de grote kranten. Jerry en Joe waren niet echt te spreken over hun eigen baas en boden het daar niet aan omdat ze de verdiensten niet goed vonden.

Tot hun grote teleurstelling werden ze steeds afgewezen. Zes jaar lang wilde niemand het verhaal van Superman uitgeven. Een bedrijf dat door Maxwell C. Gaines (we kwamen hem al eens tegen bij de Funnies) werd gefinancierd genaamd The Mcclure Syndicate was het bedrijf dat met ze in zee durfde te gaan. Het ironische is dat ze dat deden omdat ze het wilden doorverkopen aan National Allied Publications, die een nieuwe serie wilden gaan uitgeven: Action Comics. Dit zou een uitbreiding zijn van hun op dat moment succesvolle serie, Detective Comics.

De editor gaf het groene licht en op 18 april 1938, verscheen Action Comics #1, met het eerste verhaal van de held Superman. Dit was tevens de allereerste superheldencomic die ooit is uitgeven. In 2014 is er voor een gave uitgave van deze eerste Action Comics 3,2 miljoen dollar betaald.

Wordt vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties