StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 54: Strijd om de jeugd

De geschiedenis van het stripverhaal 54: Strijd om de jeugd

-

In deze editie van De geschiedenis van het stripverhaal staat een man centraal die in zijn eentje de gehele comic industrie zou veranderen, zonder er ook maar in te werken. Het gaat om Friederich Ignatz Wertheimer, geboren op 20 maart 1895 in Nuremburg, Duitsland. Friedrich studeerde op verschillende plekken ter wereld, maar werd vooral erg beïnvloed door een professor in Würzburg, Emil Kraepelin , die gezien wordt als een van de grondleggers van de moderne psychologie. Emil was de eerste die uitsprak dat de omgeving en de sociale achtergrond van iemand bepalend is voor de psychologische ontwikkeling. Ook correspondeerde Friederich met zijn beroemde collega Freud en spraken ze over hun vak.

Friederich Ignatz Wertheimer

In 1922 accepteerde Friederich een baan die hem naar de Verenigde Staten zou doen verhuizen, specifieker naar Baltimore. Friederich ging werken in het Henry Phipps Psychiatrische Kliniek. Dit was een van de eerste klinieken die in de Verenigde Staten was geopend. In 1927 veranderde Friederich zijn naam in Fredric Wertham en werd een Amerikaans staatsburger. Uiteindelijk verhuisde hij met zijn vrouw Florence naar New York in 1932 om daar te werken bij Bellevue Mental Hygiene Clinic, een psychiatrische kliniek die een verbinding had met de rechtbank.

Fredric werd een zwaargewicht in zijn vak en hij werd steeds vaker betrokken bij rechtszaken als expert. Zo was hij betrokken in de rechtszaak rondom kinderverkrachter en kannibaal Albert Fish, die Fredric krankzinnig verklaarde. In 1946 opende Fredric midden in Harlem zijn Lafargue Kliniek, waar hij de overwegend arme mensen uit Harlem hielp.

Zoals we de vorige keer ontdekten had Bill Gaines met zijn Tales from the Crypt een nieuw genre uitgevonden in de comics. Net als met de crime comics waren ook veel mensen niet te spreken over de content van deze zogenaamde horror comics. In het begin van 1954 had bijvoorbeeld de Hartford Courant een vierdelig artikel geschreven onder de naam ‘Depravity for Children’. Dit was een stuk dat uitlegde waarom de horror comics zo slecht waren, en men had Tales from the Crypt als voorbeeld hiervan genomen. Er kwamen heel veel brieven binnen bij de Hartford Courant van mensen die het zeer met de journalist eens waren. Het was in de tijd dat zowel de Horror als de Crime comics hun hoogtijdagen vierden.

Fredric was inmiddels een vooraanstaande psycholoog die sterk geloofde dat de omgeving en indrukken waarmee je in aanraking komt, je vormt als mens. De comics, die toch grotendeels op de jeugd gericht werden, en die moord, seks, drugs, en dood en verderf etaleerden zouden volgens hem dan ook absoluut niet goed zijn voor kinderen. Hij begon hier onderzoek naar te doen en met veel mensen over in gesprek te gaan. Uiteindelijk schreef hij over zijn zoektocht en de uitkomsten een boek wat ook uitkwam in 1954, Seduction of the Innocent.

In zijn boek, wat een bescheiden hit werd, waarschuwde Frederic dat comics een negatieve vorm van literatuur waren voor jongeren en dat het een serieuze negatieve beïnvloeding vormde die de jeugdcriminaliteit bevorderde.. En alhoewel hij de horror- en crime comics het duidelijkste voorbeeld vond van hoe verderfelijk deze vorm van literatuur was, gaf hij meer voorbeelden in zijn boek. De relatie tussen Batman en Robin zou een verhulde homoseksuele relatie zijn die jongeren ook aan zou zetten tot homoseksualiteit.

Wonder Woman werd vaak vastgebonden en dat zou een subtext zijn voor bondage. Overigens is dit iets wat William had toegegeven, gezien hij zelf iemand was die hiervan genoot. Maar Wonder Woman zou door haar kracht en zelfstandigheid een lesbische vrouw zijn, zo claimde Fredric. En het zou jongen meisjes aanzetten tot homoseksualiteit. Dit was in een tijd dat homoseksualiteit nog gezien werd als een psychische ziekte. En zelfs Superman zou volgens Frederic on-Amerikaans zijn en fascistisch. Later zou Will Broker, professor en schrijver van het boek Batman Unmasked: Analyzing a Cultural Icon iets aan de Batman en Robin relatie toevoegen. Will ontdekte dat de vereende homoseksuele relatie tussen Batman en Robin niet iets was waar Frederic zelf mee was gekomen, maar waar homoseksuele mannen die hij over comics bevroeg mee waren gekomen.

Fredric claimde dat omdat 95% van de kinderen comics lazen, bewees dat comics een slechte invloed hadden op de jeugd. Met de kennis van nu kijken we heel anders na de beweringen van Fredric in zijn boek. Maar in die tijd sloeg het enorm aan en veel ouders waren het eens met wat Fredric in zijn boek had geschreven. De ouders wilden dat de comics werden aangepakt.

Hoe dat afloopt, lees je de volgende keer!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties