StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 33: Robbedoes

De geschiedenis van het stripverhaal 33: Robbedoes

-

We blijven in deze serie nog even in Europa voordat we weer de oversteek naar Amerika maken en daar de bekende superhelden weer opzoeken. In Europa is namelijk ook heel wat aan de gang. Zo is daar Jean Dupuis, die in de Europese stripwereld heel wat voeten in de aarde had.

Jean Dupuis

Jean Dupuis startte in 1898 een drukkerij in het Waalse Charleroi, midden in de Ardennen. In 1922 ging Jean ook verder als uitgeverij. In Europa was het succes van de comics in de Verenigde Staten ook niet onopgemerkt gebleven en veel van de comics werden naar Europa gehaald om hier uitgegeven te worden. Jean was een praktiserend katholiek en voelde zich Europeaan. Hij vond dat de normen en waarden uit de comics niet overeen kwamen met de normen en waarden waar hij voor stond en vond dat het tijd werd om er een Europees geluid tegenover te zetten. Jean vroeg zijn zoon Paul om dit uit te werken.

In 1937 werd striptekenaar Robert Velter (geboren in Parijs 1909) gevraagd door Dupuis of hij een personage wilde ontwikkelen voor een nieuw te lanceren stripblad. Paul ging er mee aan de slag en er werd gekozen voor een personage die een piccolo was. Dit was bewust gekozen, want jonge jongens, oftewel de beoogde doelgroep, beoefenden dit beroep.

Robert Velter werd dus gevraagd het personage uit te werken. Hij was geïnspireerd geraakt door de tekenstijl van Hergé, zoals hij Kuifje tekende. Jaren later zou de Nederlandse striptekenaar Joost Swarte aan deze tekenstijl de naam ‘klare lijn’ geven. In deze tekenstijl werd het personage van Robbedoes (in het Frans Spirou) geboren. Ook gaf Robert Robbedoes een maatje de eekhoorn Spip. In april 1938 werd de eerste Spirou uitgeven in het Franstalige deel van Europa. En enkele maanden later zou de in het Nederlands vertaalde versie Robbedoes uitkomen in het Nederlandstalige deel van Europa.

Robbedoes / Spirou

De Spirou/ Robbedoes werd al snel erg populair en groeide snel van 8 pagina’s aan strips tot aan 16 pagina’s. Maar door de oorlog werd het wel steeds moeilijker om de pagina’s van Robert naar België te krijgen. Robert werd ook nog opgeroepen om te komen vechten in het Franse leger en hij kon op dat moment de strip niet meer tekenen. Door de oorlog kon de tekenaar niet meer verder gaan met het teken van de serie. Vanaf dat moment nam zijn vrouw het voor een paar maanden over. Uiteindelijk werd besloten dat een jong Belgisch talent de strip over zou nemen: Joseph Gillian.

Ook de Robbedoes ontkwam niet aan het publicatieverbod van de Nazi’s en men probeerde het merk van Robbedoes in leven te houden door een poppentheatervoorstelling te maken over Robbedoes. De toenmalige hoofdredacteur Jean Doisy bedacht een nieuw personage voor deze poppenserie. Nadat het publicatie verbod niet meer van kracht was werd dit personage, Kwabbernoot, door Joseph ook toegevoegd aan de strip. Vanaf dat moment werd de strip Robbedoes en Kwabbernoot genoemd.

Uiteindelijk zou de serie later worden overgenomen worden door André Franquin. Hij zou de strip naar grote hoogte brengen en enkele nieuwe personages verzinnen, zoals Marsipulami en Guust Flater (Frans: Gaston Lagaffe).

Word vervolgd.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties