StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 13: Walt Disney

De geschiedenis van het stripverhaal 13: Walt Disney

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs de eerste tekstballonnen, de eerste geanimeerde filmpjes en pulpmagazines. De vorige keer keken we naar familiestrips in de Verenigde Staten. Nu komen we aan bij een man die we allemaal wel kennen: Walt Disney!

De geschiedenis van het stripverhaal 13: Walt Disney

Walter Elias Disney

Op 5 december 1901 werd Walter Elias Disney geboren in Chicago als de vierde zoon uit een Iers/Duits gezin. Toen Walter 4 werd, verhuisde hij met zijn broers en jongere zusje naar Missouri. Zijn eerste interesse in tekenen werd gewekt toen hij voor een gepensioneerde dokter paarden ging tekenen. Hij begon toen ook met het overtekenen van tekeningen die in de krant stonden. 

Op 10-jarige leeftijd moesten Walter en zijn broer Roy iedere ochtend om half 5 opstaan om kranten rond te brengen voordat ze naar school moesten. En na school moesten ze de avondeditie rondbrengen. Zo kreeg het gezin net dat beetje extra geld om rond te komen. Het vroege opstaan en harde werken zorgden er echter voor dat hij op school af en toe in slaap viel en zijn cijfers niet heel goed waren.

Toen Walter naar de middelbare ging, werd hij cartoonist voor de schoolkrant. De Eerste Wereldoorlog was begonnen en Walter tekende veelal cartoons over de Amerikaanse soldaten die tegen de Duitsers vochten. In de avonduren volgde hij nog een opleiding Fine Arts. In 1918 wilde Walter meevechten tegen de Duitsers en meldde zich bij het leger aan, maar omdat hij te jong was werd hij geweigerd.

Hij vervalste toen zijn geboortecertificaat en het lukte hem wel zich bij Het Rode Kruis aan te melden als ambulancechauffeur. Hier ontmoette hij Ray Kroc. Deze Ray zou later bij de broers McDonalds in hun bedrijf stappen dat uitgroeide tot de wereldwijd bekende McDonalds keten. Deze vriendschap zou later ervoor zorgen dat de Disney merchandise bij McDonalds terecht zou komen. Walter werd gestationeerd in Frankrijk. Daar maakte hij tekeningen aan de zijkant van zijn ambulance en werk van hem kwam in het legerblad Stars and Stripes.

Alice in Wonderland, animatie gecombineerd met echte acteurs

Toen hij terug kwam naar de Verenigde Staten kwam hij na wat omzwervingen terecht bij Kansas City Film Ad Company. Walter hield zich bezig met zogenaamde cut out animatie, zeg maar stop motion met papier. Hier raakte hij door animatie geïnspireerd, hoewel zijn voorliefde bleef uitgaan naar tekenen van cartoons. Met een geleend boek en een camera begon hij thuis te experimenteren. Hier kwam hij erachter dat cel animatie beter werkte dan het cut out animatie. Hij kon zijn baas niet overtuigen van zijn gelijk en besloot met een compagnon een eigen bedrijf op te zetten die zich bezig hield met deze vorm van animatie.

Deze verkochten ze onder de naam Newman’s Laugh-O-Grams, de naam van de compagnon. Voor het werk wat ze hadden werden mensen aangenomen, maar de baten wogen niet op tegen de kosten. Walter begon met het produceren van een half film, half animatie uitvoering van Alice in Wonderland. Het was de bedoeling om met deze film een andere bron van inkomsten te genereren, maar dat mislukte helaas en het bedrijf ging failliet.

En alhoewel New York het centrum van de strip- en animatie wereld was, koos Walter er voor om naar Los Angeles te verhuizen. Zijn broer Roy was daar naar toe verhuisd om te genezen van tuberculose. Hij probeerde daar zijn film aan de man te brengen, maar helaas lukte hem dat niet. Totdat Margret J. Winkler uit New York zich bij hem meldde. Zij was een film distributeur en raakte de rechten kwijt om de films van Max Fleischer (waar keennen we die ook alweer van) te distribueren. Walter tekende een contract om meerdere Alice films te maken en hij richtte toen samen met zijn broer Roy de Disney Brothers Studio op.

Oswald the Lucky Rabbit

Nadat het contract was uitgediend wilde Disney echter niet meer verder in de animatie- en live action films. Hij kwam met een nieuw idee: hij zou een tekenfilmserie maken over Oswald the Lucky Rabbit. Walter wilde een betere deal uit onderhandelen dan dat hij had gehad bij Alice, maar de man van Margret had de onderhandelingen over genomen en wilde niet meebewegen. Sterker nog, hij had het personeel van Walter overgehaald om voor hem te komen werken als hij en Walter er niet uit zouden komen. En dat gebeurde.

Disney en een oude compagnon van hem (Ubbe Iwerks) creëerden een nieuw personage: Mickey Mouse. Acteur Mickey Rooney heeft ooit eens geroepen dat hij als een jong manneke Walt Disney tegengekomen was en hij hem vertelde dat hij aan het werk was aan een nieuw karakter. En dat hij hem naar zijn naam gevraagd zou hebben. Mickey Rooney vertelde hoe hij heet en zo zou Mickey aan zijn naam gekomen zijn.

De eerste verschijning van Mickey Mouse

Een ander verhaal is dat hij eerst Mortimer Mouse zou heten, maar dat vond zijn vrouw niet mooi en kwam met de naam Mickey. Walter deed de opzet en Iwerks werkte Mickey bij, zodat hij makkelijk te animeren zou zijn. Men maakte twee korte films van Mickey Mouse, maar helaas konden ze geen distributeur vinden die de films wilde hebben. Het zag er niet goed uit voor Walter.

Word vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties