StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 24: John L. Goldwater

De geschiedenis van het stripverhaal 24: John L. Goldwater

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs het eerste Superman verhaal en de Adventure Comics. Vorige keren kwamen al twee grondleggers van de comics om de hoek kijken: Jack Kirby en Will Eisner. Daarna maakten we een uitstapje naar Europa. Nu weer terug naar Amerika.

De geschiedenis van het stripverhaal 24: John L. Goldwater

In de Verenigde Staten waren de comics inmiddels steeds populairder geworden. In een jaar tijd kwamen er maar liefst 16 nieuwe comic uitgeverijen bij, waarvan 13 er waren gevestigd in Manhattan. Een groot deel hiervan wilden meeliften op het succes van Superman en gaven daarom ook superheldencomics uit. Maar ook werden er crime comics, horror comics, Disney figuren kregen hun eigen comics, en nieuwe genres als teen comics kwamen op. Een van die teen comics was Archie Comics, bedacht door ene John L. Goldwater.

John L. Goldwater

John L. Goldwater werd geboren op 14 februari 1916 in oost Harlem. De dag eindigde echter met veel drama, tijdens de geboorte van John overleed zijn moeder. Zijn vader was zo kapot van het verdriet dat hij niet voor John kon zorgen en hij liet John achter bij zijn pleegmoeder. Niet lang daarna overleed zijn vader ook. John leefde daardoor een vrij bestaan in zijn jonge jaren. Toen hij 17 jaar was, midden in de periode die we nu the Great Depression noemen,  reisde hij van New York naar het midden van de Verenigde Staten door op treinen te springen en met auto’s mee te liften.

Daar aangekomen vond hij werk als nieuwsreporter voor The Hiawatha Daily World in Kansas. Hij mocht veel school sportevenementen verslaan. Hij had zicht op de ‘jocks’ en hoe de jonge meiden op deze jongens reageren en de jongens erom heen. Hij zou later ontslagen worden toen hij iets begon met de dochter van een van de grootste adverteerders van deze krant.

Hij reisde verder naar het westen en kwam terecht in de Grand Canyon waar hij in de horeca ging werken. Maar ook daar ging het fout toen men er achter kwam dat hij het met de vrouwelijke hulp wel erg gezellig had. Zijn (ex)-werknemer betaalde de reis zodat hij uiteindelijk uitkwam in San Fransico. Hier ging John weer aan het werk als reporter en ging hij sparen omdat hij van plan was weer huiswaarts te keren naar New York. Toen hij voldoende geld bij elkaar gespaard had, kocht hij een kaart om per boot weer terug te keren naar New York. Op de boot zou hij twee dames tegen komen die hij wel zag zitten en zij hem ook. Dit zou het zaadje worden wat de rivaliteit tussen Betty en Veronica zou gaan worden in de Archie Comics.

Weer aangekomen in New York begon hij te werken in de haven. Hier zag hij van dichtbij hoe ‘distributie’ werkte. Hij begon zijn eigen bedrijf Periodicals for Export Inc. Hij kocht goedkope oude pulpmagazines op van Louis Silberkeit in de Verenigde Staten en verkocht deze overzees voor een hogere prijs. Deze werkwijze was erg succesvol. John ging in gesprek met Louis en er kwam nog een persoon bij namelijk Maurice Coyne. Maurice had ook een uitgeverij van boeken, magazines en comics. Maurice en Louis waren samen met Martin Goodman de eerste uitgeverijen van pulpmagazines. Martin was ook net begonnen met het opstarten van een comic uitgeverij. Maurice, Louis en John besloten om met zijn drieën een comic uitgeverij op te zetten. Deze uitgeverij kreeg de naam MLJ Magazines. MLJ stond voor de namen van de eigenaren.

PEP Comics

Na het grote succes van de Superman comics wilde MLJ in 1939 ook een graantje meepikken en kwam hun eerst uitgave Blue Ribbon Comics #1. Dit blad was een bundel met meerdere verhalen in verschillende stijlen. Zo kon je er sciencefiction, misdaad en humor in vinden. Ook stond er een reprint in van Little Nemo van Winsor McCay.

Er moest ook een superheld komen en hiervoor ontwierp John The Shield. Deze zou voor het eerst verschijnen in de derde stripserie die men zou uitbrengen: het blad PEP. Pep was een blad dat naast superheldenverhalen ook tienerverhalen had. Maar het was nog niet het succes wat het snel zou gaat worden… Daarover later meer! 

Wordt vervolgd.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties