StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 20: Will Eisner

De geschiedenis van het stripverhaal 20: Will Eisner

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs het eerste Superman verhaal en de Adventure Comics. Vorige week kwam een van de grondleggers van de comics om de hoek kijken: Jack Kirby. Ditmaal een tweede grootheid: Will Eisner.

Geschiedenis van het stripverhaal 20: Will Eisner

Will Erwin Eisner werd geboren op de geboortedag van zijn vader (6 maart) in het jaar 1917. Hij was de zoon van (wederom) een joods immigrantengezin. Zijn vader was een begenadigd schilder, maar omdat hij bijna geen Engels sprak, had hij moeite met het vinden van werk. Het meeste werk dat hij had, was het schilderen van achtergronden van Vaudeville (dat wat we van de aflevering over McCay nog kennen) en werk bij het Joodse theater. Zijn moeder had een zware jeugd gehad. Haar beide ouders waren vroeg gestorven en ze had al vroeg moeten werken en vrijwel geen scholing gehad.

Will Eisner

Samen met zijn broertje en zusje groeide Willl dus op in een arm gezin. Ze woonden in Brooklyn, maar verhuisden vaak. In zijn jeugd moest Will vaak vechten omdat hij ruzie had met zijn klasgenoten vanwege zijn geloof. Hij nam uiteindelijk afstand van dat geloof toen hij en zijn gezin de toegang tot de synagoge werd ontzegt omdat ze geen geld hadden voor de entree.

In zijn jeugd las Will heel veel pulpmagazines, en was een liefhebber van films. Hij had net als zijn vader interesse in tekenen en werd door zijn vader aangemoedigd om hier verder mee te gaan. Zijn vader was niet in staat om genoeg geld te verdienen voor het gezin en na een aantal pogingen toch meer geld te verdienen werd Will op 13 jarige leeftijd ‘gedwongen’ om ook te gaan werken. Hij werd verkoper van kranten op straat.

Will ging naar DeWitt Clinton High School en daarna naar de Art Students League of New York. Door contacten die hij via deze opleiding kreeg kreeg hij zijn eerste baan als advertentiemaker en schrijver/cartoonist bij New York America krant van Hearst en hij begon met het maken van illustraties voor pulpmagazines.

De eerste cover van WOW door Will Eisner

In 1936 suggereerde collega en oud High School-vriend Bob Kane (komen we later nog eens tegen in de geschiedenis van de strip), dat Will wellicht illustraties zou moeten verkopen aan Wow, What A Magazine! Comic book. Dit was een van de comic Magazines reprints, die de reprints in kleur uitbrachten.

Dit lukte en Will ontmoette hier Jerry Iger die er werkte als editor. Jerry kocht van Will het verhaal Captain Scott Dalton, over een man die de wereld afreisde op zoek naar belangrijke artefacten. Wow was naar 4 afleveringen alweer geëindigd, maar de samenwerking tussen Jerry en Will was beiden goed bevallen. Will en Jerry dachten dat met de opkomst van de comics en de reprints die daar instonden er over niet al te lange tijd een tekort aan content zou zijn omdat de reprints dat allemaal opgebruikt zouden zijn.

Will en Jerry maakten nieuwe content en huurden ook freelancers in om content te maken (Jack Kirby was een van de freelancers die ze inhuurden). Ze maakten content voor Fiction House, Quality Comics en Fox Comics. De zaken liepen goed en Will en Jerry verdienden goed geld aan hun bedrijf. En tussendoor hadden ze ook tijd voor andere projecten. Zo maakte Will de strip Hawks of the Seas.

Wonder Man

In 1939 werd Will door Victor Fox gevraagd om een kopie te maken van de ontzettende succesvolle Superman comicreeks. Will deed dit na aandringen van Victor met Wonder Man (Will wilde dit eigenlijk niet doen), en zette de naam Willis onder de comic. Zoals we al lazen in het voorgaande artikel over Wonder Man werd het werd rechtszaak tussen National en Fox.

Aan het einde van 1939 werd Will benaderd door de eigenaar van Quality Comics, Evertt M. ‘Busy’ Arnold. Hij werd gevraagd of hij zou willen komen werken bij The Des Moines Register and Tribune Syndicate. Men wilde in de krant ook een comic hebben om de concurrentie met de grote comic magazines aan te gaan. Zoals gezegd, op dat moment verdiende Will goed geld met zijn bedrijf. En als hij deze stap zou maken, zou dat betekenen dat hij het bedrijf zou moeten verlaten.

De eerste verschijning van The Spirit

Hij deed dit onder de voorwaarde dat hij samen met Arnold partner werd rondom de “Comic Book Section” en ze zouden nog twee magazines produceren. Het andere punt was dat Will een nieuw personage zou ontwerpen en dat hij de eigenaar zou worden van dat
personage en belangrijke bijfiguren. Als Will ooit weg zou gaan bij dat bedrijf, zou hij zijn personage mee kunnen nemen. Dit werd contractueel vastgelegd.

Op 2 juni 1940 debuteerde The Spirit als uitgelicht verhaal van 16 pagina’s in de krant. Het zou uiteindelijk in 20 kranten worden uitgebracht en de serie zou lopen tot aan 5 oktober 1952. Het verhaal gaat over een jonge politieagent die wordt neergeschoten. Iedereen denkt dat hij dood is, maar hij blijkt nog in leven te zijn. In de anonimiteit gaat hij het onrecht bevechten.

Wordt vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties