StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 32: Eric de Noorman

De geschiedenis van het stripverhaal 32: Eric de Noorman

-

Hans Georg Kresse

Hans Georg Kresse werd geboren op 3 december 1921 in Amsterdam. Al op 17-jarige leeftijd debuteerde Hans met het verhaal Tarzan van de Apen, die hij schreef en tekende voor het maandblad van de padvinderij De Verkenner. Kort daarna ontmoete hij Maarten Toonder, die net bezig was met het opzetten van een eigen jeugdstrip genaamd Tom Poes. Dit stimuleerde Hans nog meer om door te gaan met tekenen. Tot 1940 ging Hans door met Tarzan van de Apen, daarna ging Hans verder met de westernstrip Tom Texan.

Nadat de Duitsers besloten hadden dat De Verkenner niet meer uitgebracht mocht worden, deed Hans nog wat klussen voor onder andere de ANWB. In 1941 werd Hans echter gerekruteerd, omdat zijn vader Duits was moest Hans gaan vechten in de Wehrmacht. Maar de jonge Hans bleek niet opgewassen tegen de moeilijke omstandigheden en belandde in een inrichting. Hij werd ongeschikt verklaard voor militaire dienst en keerde weer huiswaarts. In Haarlem volgde hij daarna een cursus filmtekenen en kreeg hij in 1943 een betrekking bij de Nationaal Socialistisch Tekenfilmstudio E. van Putten. Jarenlang werd aangenomen dat Hans had meegewerkt aan de anti-semitische film Van den Vos Reynaerde, maar dit werd later ontkracht door collega’s die wel aan de film hadden gewerkt.

Hans kwam nadat de Tekenfilmstudio ontbonden werd in dienst bij de studio van Maarten Toonder. Daar tekende hij onder de schuilnaam Zwart aan een tweetal verhalen over de Germaanse held Siegfried, maar ook werkte hij mee aan de illegale activiteiten van de Toonder Studio’s. Daarnaast kon Hans veel leren over tekenen en verhalen maken. Zo werkte hij aan de eerste opzet van Robby, een strip over een muisje, wat hij later ook mocht gaan uitwerken. In deze strips is de invloed van Toonder duidelijk zichtbaar.

In deze periode begon Hans ook te werken aan een geheel eigen strip: Eric de Noorman. Deze draait om een Vikingkoning (Eric) en zijn overzeese avonturen. Het was echter voor Hans onmogelijk om deze strip in de oorlog gepubliceerd te krijgen. Na de oorlog werd Hans opgepakt omdat zijn vader Duitser was, maar door ingrijpen van de medewerkers van de Toonder Studio werd Hans weer vrij gelaten. Het zorgde er echter wel voor dat Hans weer in een geestelijke crisis belandde.

Een keerpunt bleek 4 juli 1946 te zijn, als Eric de Noorman voor het eerst gepubliceerd wordt. Het Vlaamse blad Het Laatste Nieuws heeft de primeur. Eric werd al snel erg populair bij de Vlaamse lezers. In het begin waren er nog wat fantasy-elementen in de strip te vinden, dit op verzoek van Maarten. Maar dat verdween al snel. Ook zijn er in het begin van de strips nog wat onduidelijkheden over in welke tijdsperiode de strip zich bevond. Maar naarmate de tijd vorderde deed Hans meer research en kwam er meer lijn in de strip van Eric de Noorman.

Het zounog tot eind 1947 duren voordat de strip in Nederland gepubliceerd werd. De Nederlandse konden kennis maken met Eric toen deze debuteerde in Tom Poes Weekblad. Vanaf 1948 werd Eric de Noorman ook als eigen uitgaves gepubliceerd in lokale dagbladen. En er worden oblong boeken van Eric de Noorman uitgegeven. Oblong is een formaat waarbij de breedte van de strip langer is dan de hoogte, zoals hierboven te zien is. En de strip bleek ook in Europa aan te slaan en werd al snel in meerdere talen uitgegeven. Zo werd Eric de Noorman vertaald in het Spaans, Fries, Engels, Fins, Portugees en Frans.

Eric de Noorman zou Hans rijkdom en roem brengen. Op het hoogtepunt van zijn roem verkocht Hans ongeveer 300.000 boeken van Eric de Noorman per jaar. Hans zou nog veel meer strips gaan ontwikkelen en tekenen en ook ander illustratiewerk gaan doen, onder ander ook voor de boekenreeks Arendsoog. Hans zou zo uitgroeien tot een van de grote striptekenaars van Nederland en Europa.

Word vervolgd.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties