StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 25: Detective Comics en Batman

De geschiedenis van het stripverhaal 25: Detective Comics en Batman

-

De zoektocht naar de oorsprong van de stripverhalen bracht onze Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten al langs het eerste Superman verhaal en de Action Comics. Vorige keren kwamen al twee grondleggers van de comics om de hoek kijken: Jack Kirby en Will Eisner. Daarna maakten we een uitstapje naar Europa. Nu weer terug naar Amerika, waar we de eerste verschijning van Batman tegenkomen!

De geschiedenis van het stripverhaal 25: Detective Comics en Batman

Op 8 februari 1914 werd Milton Finger in een Joods gezin in Denver Colorado geboren. Bill (zo werd Milton genoemd) was de jongste van het gezin en had nog twee zussen. Zijn vader was vanuit Oostenrijk naar de Verenigde Staten gekomen en via een omweg kwam het gezin terecht in New York. Daar ging Bill naar de DeWitt Clinton High School, waar toevallig genoeg meer comiclegendes op school hebben gezeten. Dat zullen we zo nog zien.

De andere hoofdpersoon in deze episode, Robert Kahn, werd anderhalf jaar later geboren dan Bill. Zijn ouders waren vanuit Oost-Europa naar de Verenigde Staten getrokken. Ook Robert (Bob genoemd) werd geboren in een joods gezin. En ook hij ging naar de DeWitt Clinton High School. Daar werd hij vrienden met Will Eisner die daar ook op school zat. Na zijn high school periode veranderde hij zijn naam naar Robert Kane en ging hij als trainee werken bij de Max Fleischer Studio.

Twee jaar later zou Bob Kane zijn eerste stappen in de comicwereld zetten. Hij ging freelancen en deed werk voor Jerry Iger. Zo tekende hij onder andere voor Wow, what a Magazine! Het jaar daarna ging hij werken voor de studio die Iger had opgestart met Will Eisner, de oude vriend van Bob. Bob deed veel ervaring op door voor diverse comic-uitgeverijen content te maken.

In 1939, toen het succes van Superman er was en de uitgever van Action Comics ook content zocht voor hun 3de lopende serie Detective Comics, ging Bob aan het werk. Bill Finger was op dat moment parttime schoenenverkoper en tekende daarnaast als freelancer. Tijdens een reünie van de DeWitt Clinton High School waren Bill en Bob elkaar tegen gekomen. Bob bood Bill aan om als ‘ghostwriter’ voor hem te komen werken en Bill ging hier op in. Er werd veel content gezocht voor Detective Comics en Bob had wel een idee. De editors zochten een soort superman voor hun boek. Bob had wat in zijn hoofd zitten en gaf het idee aan Bill om het uit te werken.

Bill zou daar later het volgende over zeggen: Bob had een idee voor een personage die Batman heette, en hij wou kijken hoe die eruit zou zien als ik hem zou tekenen. Ik keek naar zijn idee en tekening en zag dat die behoorlijk op Superman leek. Roodachtig pakje, met laarzen, geen handschoenen met een klein dominio achtig maskertje. Achter zijn rug zaten twee vleermuis vleugels, met daaronder in het groot BAT-MAN.

Detective Comics #27

Bill kwam met het voorstel om een groot aantal zaken aan te passen en Bob ging hier in mee. Bill schreef het eerste script waar Batman in voorkwam en Bob tekende het verhaal.  En in mei 1939 verscheen Detective Comics #27 waar de wereld kennis maakte met Batman. En dit personage werd inderdaad het succes waarop gehoopt werd. Bill schreef daarna ook de volgende scripts. Batman was zo populair dat vanaf #35 de comic om Batman draaide. In #38 kreeg Batman hulp en werd zijn sidekick Robin geïntroduceerd. Met de introductie van Robin in de comic werden er nog meer comics verkocht. Dit leidde ertoe dat er in de comics steeds meer jongere side-kicks zouden verschijnen. 

Uiteindelijk werd er ook een eigen serie voor Batman gemaakt. In het voorjaar van 1940 verscheen deze comic. Ook hier schreef Bill de scripts van. In Batman #1 creëerde hij de iconische schurk Joker. Bill bedacht het peronage en Jerry Robinson ontwierp de Joker. Ter inspiratie keek hij naar acteur Conrad Veidt toen hij Gwynplaine speelde in de film The Man who Laughs uit 1928

National comics, de eigenaar van Detective Comics, wilde ook de rechten van het Batman personage hebben. Bob ging in onderhandeling en kreeg het voor elkaar dat in de verhalen waar Batman in zou komen zijn naam zou komen te staan als bedenker. De naam van Bill Finger werd hierin echter nooit genoemd. Bill deed ook werk voor andere comic uitgeverijen en daar werd zijn naam wel genoemd als bedenker van bijvoorbeeld Wildcat in Sensation Comics #1.

De eerste Green Lantern is ook door Bill gecreëerd. Het zou tot 2015 duren voordat Bill zijn naam als bedenker zou worden toegevoegd. Jerry zou later zeggen dat Bill veel meer heeft toegevoegd aan Batman en de characters die volgende dan Bob. De naam Bill Finger was wel bekend bij de collega’s maar niet bij het grote publiek. Waar Bob Kane jarenlang de erkenning heeft gekregen als bedenker van Batman, was dat Bill niet gegund. Bill overleed in 1974 in eenzaamheid en armoede.

Pas in 1989 kwam Bob naar buiten en gaf aan dat Bill ook een grote impact heeft gehad op de creatie van Batman en dat hij spijt had dat hij dit niet eerder kenbaar had gemaakt. Zoals gezegd is vanaf 2015 de naam van Bill Finger ook gekoppeld aan de creatie van Batman. En heeft Bill zij het na zijn overlijden toch de erkenning gekregen die hij verdiende.

Wordt vervolgd.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties