StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 8: Pulp Magazines

De geschiedenis van het stripverhaal 8: Pulp Magazines

-

Onze eigen Geeker op je Speaker Gert-Jan van Oosten duikt iedere week de geschiedenis in om de herkomst van het stripverhaal te onderzoeken. We hebben de vorige keer in deze reeks een uitstap gemaakt naar de animatiefilms. Deze films waren een spin-off van de comics die populariteit genoten in de krant. We maken deze week nog een kleine uitstap om uiteindelijk bij de echte comicbooks zoals we ze kennen te komen. Deze keer in de wereld van het geschreven woord.

De geschiedenis van het stripverhaal 8: Een beeldend verhaal

Frank A. Munsey

Specifiek zoomen we in op Frank A Munsey en Hugo Gernsback. Munsey was een man uit Maine die na wat omzwervingen in New York terecht kwam. In 1882 pitchte Frank een idee bij een uitgeverij om er ook zelf mee aan de slag te gaan. Zo verscheen et eerste deel van het magazine Golden Argosy. Na 5 maanden ging de uitgeverij echter failliet en omdat Frank nog salaris tegoed had van de uitgeverij en zo kon hij een deal maken om uiteindelijk eigenaar van het magazine te worden.

Golden Argosy was in eerste instantie een groot boekwerk van ongeveer 192 pagina’s en wel 135.000 woorden. Illustraties waren niet aanwezig, zelfs niet op de cover. Munsey zag dat er veranderingen nodig waren om het blad winstgevend te houden en innoveerde in de papiersoort waarop werd gedrukt werd, namelijk papier gemaakt van houtpulp. Hierdoor ontstond de naam Pulp Magazine. Samen met een investering in nog snellere drukmachines had tot gevolg dat de kosten voor het drukken van een magazine enorm omlaag gingen en hij er in grote snelheden enorme hoeveelheden kon drukken (voor een lage prijs).

En zoals dat wel vaker gebeurd als er iets nieuws op de markt komt, kwamen er veel meer partijen om de hoek kijken die hetzelfde gingen doen. Zo ontstond er een compleet nieuwe wereld van pulpmagazines met diverse genres en soorten uitgaven.  En alhoewel het nog steeds puur tekstuele magazines waren, werden de tekeningen op de cover steeds belangrijker. De pulpmagazines richtten zich op de mannen en om hen te verleiden werd vaak ingezet op spectaculaire of soms zelfs soft-erotische tekeningen.

Hugo Gernsback met zijn TV bril uitvinding, de tele-eyeglasses

Nu is het tijd om de tweede pionier te introduceren: de luxemburgse uitvinder en sciencefiction liefhebber Hugo Gernsback. Hij had grote interesse in radio en televisie en een van de mensen die betrokken is geweest bij de eerste tv-uitzendingen. Hij was overtuigd dat ‘pure’ sciencefiction de mensheid verder kon brengen en probeerde strikt wetenschappelijke-didactische stukken te schrijven. Hij wilde sciencefiction zo ontdoen van mystieke en spirituele elementen. Hij gaf sciencefiction een belangrijke boost door in 1926 het allereerste ‘echte’ pulpmagazine Amazing Stories uit te geven.

Amazing Stories met de eerste Buck Rogers verhalen

Maar hij heeft ook een grote rol gespeeld in het sciencefiction fandom. Als een van de eersten plaatste hij adressen van briefschrijvers in zijn magazine zodat sciencefictionfans elkaar konden vinden en met elkaar konden afspreken. In de context van die tijd, de tijd van The Great Depression, was zijn idealistische en positieve kijk op de wereld iets wat bij veel vooral jonge mensen heel erg aansloeg.

Amazing Stories liep goed en in het augustusnummer van 1928 verscheen het eerste verhaal van een personage waarvan gezegd wordt dat hij van invloed is geweest op het concept ruimtereizen en ontdekken: Buck Rogers. Philips Francis Nowlan was de bedenker van deze pulpheld. Anthony Buck Rogers was een veteraan van de eerste wereldoorlog en door een ongeluk in een mijn met radioactief gas kwam hij is een soort comateuze toestand waaruit hij na 492 jaar pas ontwaakte, in een compleet nieuwe wereld. Het personage was zo populair dat in maart in 1929 het tweede deel van hem in het Pulp magazine kwam te staan.

De populariteit van Buck was zo groot dat hij samen met een ander bekend personage de eerste helden waren die de overstap maakten van de Pulpmagazines naar de Comics. De andere held gaan we het de volgende keer over hebben. Tot de volgende keer!

Wordt vervolgd…

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Davey Cobben
Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties