In het geweld van de Tweede Wereldoorlog was Captain America niet de enige superheld die het levenslicht zag. Het was ook de voedingsbodem voor een van de eerste vrouwelijke superhelden. Dit is haar verhaal. William Moulton Marston (1893) werkte bij Universal Studios en leefde samen met zijn vrouw Elisabeth Holloway Marston, advocaat en psycholoog, en hun partner Olive Byrne. Bij beide vrouwen had William twee kinderen. Het huishouden was zo ingericht dat Olive thuis bleef en zorgde voor de opvoeding van de 4 kinderen, terwijl William en Elisabeth werkten en zorgden voor het geld. Maar in die tijd in de Verenigde Staten was dit niet iets om openlijk voor uit te komen.

William en zijn vrouw Elisabeth waren met elkaar in gesprek en Elisabeth merkte op dat als ze boos of blij werd, ze het idee had dat haar bloeddruk omhoog ging. Met dit gegeven ging William aan de slag en ontwikkelde de eerste bloeddruktest. Hiermee kon men de bloeddruk meten in relatie met emoties. Later zou deze uitvinding worden doorontwikkeld in wat we kennen als de leugendetector. In 1940 werd William geïnterviewd en gaf hij in dat interview aan dat hij nog een niet gebruikte potentie in de comics zag. Je kon namelijk mensen iets leren via dit medium.
Naar aanleiding van dit interview sprak hij thuis met Elisabeth over een nieuwe superheld die niet vocht met vuisten en vuurkracht, maar met liefde. Elisabeth zou hebben gezegd: “Goed idee, maar laat het een vrouw zijn”. William ging met het idee naar Max Gaines, de compagnon van Jack Liebowitz (van DC). William mocht het idee uitwerken en zijn superheld Wonder Woman zag het licht in All Star Comics #8 in 1941. William gebruikte een synoniem en schreef het verhaal onder de naam Charles Moulton. Hij combineerde de tweede naam van Max Gaines met zijn tweede naam. Wonder Woman werd ontworpen door H.G. Peter, een ervaren tekenaar die ook voor Bud Fischer had gewerkt.

William putte voor zijn inspiratie uit zijn vrouw Elisabeth en levenspartner Olive. Ook was hij door zijn onderzoek en studies overtuigd geraakt van het feit dat vrouwen superieur zijn aan mannen, in zowel moreel opzicht als in kunde. Ook was hij van mening dat de vrouwen vredelievender waren dan mannen die vaker autoritair handelden. En dat laatste zag hij als gewelddadig en niet constructief. Deze thema’s kwamen ook terug in de comics van Wonder Woman. Wonder Woman leefde op het utopische Paradise Island, waar alleen maar vrouwen woonden, de Amazones. En de tegenstanders werden niet gedood of gevangen genomen, maar gerehabiliteerd.
William zou ook een liefhebber van bondage zijn geweest. In de strips van Wonder Woman was ze veelvuldig vastgebonden. William zou daar later over zeggen dat dit om twee redenen was. De eerste reden was omdat hij vond dat het symbool stond voor veel vrouwen, omdat die zouden zijn geketend aan de maatschappij waarin ze zich bevonden. De tweede reden was omdat hij een erotisch vleugje wilde toevoegen aan de strip. Dit zodat jonge lezers zouden leren om toe te geven aan liefde. Zelfs de ontdekking van zijn leugen detector werd gebruikt als inspiratie en Wonder Woman kreeg een lasso waarbij ze iemand kon vangen met haar lasso en deze persoon moest dan de waarheid vertellen.
Wonder Woman had ook een zwakte. Als een man haar beide armbanden aan elkaar knoopte, zou ze haar kracht als Amazone kwijtraken. Haar oorsprongsverhaal werd ook gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog. In het eerste verhaal van Wonder Woman komt Steve Trevor op het eiland van de Amazones terecht. Wonder Woman zorgt ervoor dat Steve weer naar huis mag gaan en Wonder Woman gaat met hem mee om tegen het onrecht te strijden en tegen de Nazi’s. Wonder Woman sluit zich dan aan bij de Justice Society America als hun secretaresse. William zou later zeggen dat hij Wonder Woman zag als psychologische propaganda voor een nieuw type vrouw waarvan hij vond dat zij de wereld zouden moeten leiden. Ze zou uitgroeien tot een van de belangrijkste personages van DC Comics.
Wordt vervolgd
- De geschiedenis van het stripverhaal 1
- De geschiedenis van het stripverhaal 2: The Yellow Kid
- De geschiedenis van het stripverhaal 3: Bud Fisher
- De geschiedenis van het stripverhaal 4: Winsor McCay
- De geschiedenis van het stripverhaal 5: Animatiefilms
- De geschiedenis van het stripverhaal 6: Max Fleischer
- De geschiedenis van het stripverhaal 7: Elzie Crisler Segar
- De geschiedenis van het stripverhaal 8: Pulp Magazines
- De geschiedenis van het stripverhaal 9: Edgar Rice Burroughs
- De geschiedenis van het stripverhaal 10: The Reign of the Superman
- De geschiedenis van het stripverhaal 11: De eerste strips van Nederland
- De geschiedenis van het stripverhaal 12: De familiestrip in Amerika
- De geschiedenis van het stripverhaal 13: Walt Disney
- De geschiedenis van het stripverhaal 14: Walt Disney vs Max Fleischer
- De geschiedenis van het stripverhaal 15: The Funnies
- De geschiedenis van het stripverhaal 16: Het ontstaan van Adventure Comics
- De geschiedenis van het stripverhaal 17: Action Comics
- De geschiedenis van het stripverhaal 18: Wonder Man
- De geschiedenis van het stripverhaal 19: De koning, Jack Kirby
- De geschiedenis van het stripverhaal 20: Will Eisner
- De geschiedenis van het stripverhaal 21: Joe Simon
- De geschiedenis van het stripverhaal 22: Flippie Flink
- De geschiedenis van het stripverhaal 23: Kuifje
- De geschiedenis van het stripverhaal 24: John L. Goldwater
- De geschiedenis van het stripverhaal 25: Detective Comics en Batman
- De geschiedenis van het stripverhaal 26: Marjorie (Marge) Lyman Henderson
- De geschiedenis van het stripverhaal 27: Een nieuwe era
- De geschiedenis van het stripverhaal 28: Martin Goodman
- De geschiedenis van het stripverhaal 29: Nederlandse strip in WOII
- De geschiedenis van het stripverhaal 30: Marten Toonder
- De geschiedenis van het stripverhaal 31: Nederlandse stripbladen tijdens WOII
- De geschiedenis van het stripverhaal 32: Eric de Noorman
- De geschiedenis van het stripverhaal 33: Robbedoes
- De geschiedenis van het stripverhaal 34: Willy Vandersteen
- De geschiedenis van het stripverhaal 35: Captain America
- De geschiedenis van het stripverhaal 36: Stan “The Man” Lee
- De geschiedenis van het stripverhaal 37: Superman tekenfilm
- De geschiedenis van het stripverhaal 38: Sentinels of Liberty
- De geschiedenis van het stripverhaal 39: Eisner & Lee in WOII
- De geschiedenis van het stripverhaal 40: Charles Addams
- De geschiedenis van het stripverhaal 41: Joe Simon & Milt Gross