StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 42: De geboorte van Wonder Woman

De geschiedenis van het stripverhaal 42: De geboorte van Wonder Woman

-

In het geweld van de Tweede Wereldoorlog was Captain America niet de enige superheld die het levenslicht zag. Het was ook de voedingsbodem voor een van de eerste vrouwelijke superhelden. Dit is haar verhaal. William Moulton Marston (1893) werkte bij Universal Studios en leefde samen met zijn vrouw Elisabeth Holloway Marston, advocaat en psycholoog, en hun partner Olive Byrne. Bij beide vrouwen had William twee kinderen. Het huishouden was zo ingericht dat Olive thuis bleef en zorgde voor de opvoeding van de 4 kinderen, terwijl William en Elisabeth werkten en zorgden voor het geld. Maar in die tijd in de Verenigde Staten was dit niet iets om openlijk voor uit te komen.

William en zijn gezin

William en zijn vrouw Elisabeth waren met elkaar in gesprek en Elisabeth merkte op dat als ze boos of blij werd, ze het idee had dat haar bloeddruk omhoog ging. Met dit gegeven ging William aan de slag en ontwikkelde de eerste bloeddruktest. Hiermee kon men de bloeddruk meten in relatie met emoties. Later zou deze uitvinding worden doorontwikkeld in wat we kennen als de leugendetector. In 1940 werd William geïnterviewd en gaf hij in dat interview aan dat hij nog een niet gebruikte potentie in de comics zag. Je kon namelijk mensen iets leren via dit medium.

Naar aanleiding van dit interview sprak hij thuis met Elisabeth over een nieuwe superheld die niet vocht met vuisten en vuurkracht, maar met liefde. Elisabeth zou hebben gezegd: “Goed idee, maar laat het een vrouw zijn”. William ging met het idee naar Max Gaines, de compagnon van Jack Liebowitz (van DC). William mocht het idee uitwerken en zijn superheld Wonder Woman zag het licht in All Star Comics #8 in 1941. William gebruikte een synoniem en schreef het verhaal onder de naam Charles Moulton. Hij combineerde de tweede naam van Max Gaines met zijn tweede naam. Wonder Woman werd ontworpen door H.G. Peter, een ervaren tekenaar die ook voor Bud Fischer had gewerkt.

William putte voor zijn inspiratie uit zijn vrouw Elisabeth en levenspartner Olive. Ook was hij door zijn onderzoek en studies overtuigd geraakt van het feit dat vrouwen superieur zijn aan mannen, in zowel moreel opzicht als in kunde. Ook was hij van mening dat de vrouwen vredelievender waren dan mannen die vaker autoritair handelden. En dat laatste zag hij als gewelddadig en niet constructief. Deze thema’s kwamen ook terug in de comics van Wonder Woman. Wonder Woman leefde op het utopische Paradise Island, waar alleen maar vrouwen woonden, de Amazones. En de tegenstanders werden niet gedood of gevangen genomen, maar gerehabiliteerd.

William zou ook een liefhebber van bondage zijn geweest. In de strips van Wonder Woman was ze veelvuldig vastgebonden. William zou daar later over zeggen dat dit om twee redenen was. De eerste reden was omdat hij vond dat het symbool stond voor veel vrouwen, omdat die zouden zijn geketend aan de maatschappij waarin ze zich bevonden. De tweede reden was omdat hij een erotisch vleugje wilde toevoegen aan de strip. Dit zodat jonge lezers zouden leren om toe te geven aan liefde. Zelfs de ontdekking van zijn leugen detector werd gebruikt als inspiratie en Wonder Woman kreeg een lasso waarbij ze iemand kon vangen met haar lasso en deze persoon moest dan de waarheid vertellen.

Wonder Woman had ook een zwakte. Als een man haar beide armbanden aan elkaar knoopte, zou ze haar kracht als Amazone kwijtraken. Haar oorsprongsverhaal werd ook gekoppeld aan de Tweede Wereldoorlog. In het eerste verhaal van Wonder Woman komt Steve Trevor op het eiland van de Amazones terecht. Wonder Woman zorgt ervoor dat Steve weer naar huis mag gaan en Wonder Woman gaat met hem mee om tegen het onrecht te strijden en tegen de Nazi’s. Wonder Woman sluit zich dan aan bij de Justice Society America als hun secretaresse. William zou later zeggen dat hij Wonder Woman zag als psychologische propaganda voor een nieuw type vrouw waarvan hij vond dat zij de wereld zouden moeten leiden. Ze zou uitgroeien tot een van de belangrijkste personages van DC Comics.

 Wordt vervolgd

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties