StripsStripachtergrondDe geschiedenis van het stripverhaal 47: Westerse invloed in Japan

De geschiedenis van het stripverhaal 47: Westerse invloed in Japan

-

In de Oosterse wereld gebeurde natuurlijk ook enorm veel met betrekking tot het beeldverhaal. Zo zijn strips in Japan ook vandaag de dag nog heel populair en zouden ze eigenlijk een geheel eigen achtergrondserie verdienen. (Wellicht interessant, dit artikel over fantasy en sciencefiction uit Japan.) De Japanse stripvorm heet Manga en bestaat uit twee zogeheten kanji, het Japanse schrift: 漫 画

De eerste kanji betekent iets in de trant van onbewust en de tweede betekent plaatje. En deze tekens worden gebruikt voor de aanduiding van zowel de strips als de tekenfilms (ofwel anime). De naam Manga is gegeven door de legendarische tekenaar Katsushika Hokusai, die prenten maakten van landschappen en ze begon uit te geven rond 1814. Maar de geschiedenis van de tekenkunst in Japan begon al eerder. Al in de 12e eeuw tekende de boeddhistische priester Toba Sōjō satirische karikaturen en deze kregen de naam Toba-E mee, naar de tekenende priester.

De tekening werden op een lang stuk perkament getekend die wel een lengte konden halen van wel 20 meter. En in deze rol kon je ook zien dat er een chronologische volgorde was van het getekende verhaal. Deze vorm van tekenen kwam over vanuit China. Toen midden 19e eeuw steeds meer Amerikanen en Europeanen zich in Japan melden, had dit ook invloed op de Japanse stripcultuur. Zo was daar de Brit Charles Wirgman die inn 1861 arriveerde in Japan als correspondent voor de Illustrated London News. Hij vestigde zich in Yokohama en startte in 1862 met de eerste uitgave van het magazine “Japan Punch”.

In het blad werden humoristische en satirische stukken geschreven en Charles maakte daar zelf de illustraties bij. Dit blad was bedoeld voor de expats die in Japan waren. Maar ook de Japanners zelf vonden het ook een leuk blad. Zo kwamen er langzaam Japanse versies van de uitgave. Charles op zijn beurt gaf les aan de Japanners, in de voor hen nieuwe Westerse tekenstijl. Een aantal mensen ziet Charles dan ook als één van de grondleggers van de Manga en houden een jaarlijkse ceremonie bij zijn graf in Yokohama.

Maar ook ging men zich op de jeugd richten met deze nieuwe magazines. Shōnen Sekai was het eerste Shōnen magazine en kwam uit in 1895. Dit was een tjdschrift specifiek gericht op de tienerjongens. Het werd geschreven door een vooraanstaande schrijver, Iwaya Sazanami, een bekende kinderboekenschrijver in die tijd. De verhalen hadden en sterke focus op de Sino-Japanse oorlog (een oorlog tussen China en Japan over Korea).

In 1905 begonnen de mangamagazines echt populair te worden. Tokyo Pakku kwam uit en dit werd een enorme hit. Dit magazine was geïnspireerd op een Amerikaans tijdschrift genaamd Puck. Tokyo Pakku was een magazine met getekende karikaturen, vaak politiek gedreven, en vol met satire en sociale kritieken.

Maar ook de meiden werden bediend. Kort na de eerste uitgaven van Tokyo Pakku werd Shōjo Sekai uitgegeven. Dit was het eerste magazine uitsluitend gericht op de jonge Japanse meisjes. De eerste tien jaren van de uitgave van dit magazine werden er per uitgave tussen de 150.000 en 200.000 magazines verkocht. Shōnen Pukka werd daarna uitgeven en dit wordt gezien als de eerst kindermanga.

Wordt vervolgd

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Gert-Jan van Oosten
Gert-Jan van Oostenhttp://www.geekersopjespeakers.nl
Gert-Jan van Oosten is schrijver en podcaster, en bovendien groot fan van het stripverhaal. Samen met Kenny Rubenis en Roderick Leeuwenhart heeft hij de Podcast Geekers op je Speakers. Hij is een van de mede oprichters geweest van Drop Comics, een kleine stripuitgeverij van eigen werk zoals ACE en Sanguis.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties