Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis zitten, zijn bordspellen de ideale manier op tijd te verdrijven. Vandaag zet ik een aantal bordspellen op een rij die in 2020 zijn uitgekomen die eraan zitten te komen met een fantasytintje, zodat je je in andere werelden kan wanen, waar het iets beter (of juist slechter) gesteld is. Verlies jezelf in een gevecht met draken of een wereldreis over een internationale handelsstad om de beste versie van jezelf te worden!

White Goblin Games

 • Amazones Amazones is een nieuwe uitbreiding op het spel Imperial Settlers, waarbij je dus ook de beschikking krijgt over dit vrouwelijke vechtersvolkje. Het introduceert tevens het element deckbuilding in het spel.
 • Architecten van het Westelijk Koninkrijk – Dit spel speelt zich af rond het jaar 850 na Christus, waar de spelers architecten zijn die indruk proberen te maken op hun koning door diverse gebouwen in de door de koning veroverde gebieden te bouwen. De spelers moeten grondstoffen verzamelen, leerlingen inhuren en een scherpe blik op hun mankracht houden. Het is voor 1 tot 5 spelers en duurt ongeveer 90 minuten.
 • Ambachtslieden Ambachtslieden is een uitbreiding op het hierboven genoemde spel Architecten van het Westelijk Koninkrijk. Er is nieuwe kennis en nieuwe gereedschappen om meer vaardigheden te leren en de stad te versieren met allerlei mooie dingen. Ook zorgt het ervoor dat je met 1 extra speler kan spelen.
 • Amul – In de stad Amul, een centrum van de internationale handel, zijn de spelers handelaren die een onderlinge strijd aangaan voor rijkdom en succes. Het is voor 3 tot 8 spelers en duurt ongeveer 45 minuten.
 • Drakenstad – Drakenstad staat onder grote druk nu de beschermende draak Azura door een heks is versteend. Als leerling van de reusachtige draak moet je zorgen dat donkere wezens de onderwater drakenstad niet binnendringen. Het is voor 2 spelers en duurt ongeveer 20 minuten.
 • Everdell – In de lieflijke vallei Everdell vind je een beschaving van boswezens. Deze beschaving groeit en bloeit. Zal de zon het helderste schijnen in jouw stad voordat de winter komt? Everdell is een dynamisch bouw- en worker placementspel. Voor 1-4 spelers met een spelduur van 40 minuten.
 • Helden uit het Noorden – Helden uit het Noorden is een nieuwe uitbreiding op het bekende spel Rovers van de Noordzee. Het zijn twee modules die je kunt combineren met het basisspel en een uitbreiding om het spel te spelen met 5 of 6 spelers.
 • Santo Domingo – De truc van het spel is om in de belangrijke handelsstad Santo Domingo als handelaar op precies het juiste moment de juiste mensen en schepen ter beschikking te hebben voor een winstgevende handel. Het is voor 2 tot 6 spelers en duurt ongeveer 20 minuten.
 • Treelings – In de wereld van Treelings wordt gewerkt aan de voorbereidingen van het jaarlijkse vuurvliegjesfestival. Je hebt een eigen district in de wereld en wilt jouw boomplateau het hoogste bouwen, omdat je zo veel mogelijk mensen naar jouw show wilt laten kijken. Het is voor 2 tot 5 spelers en duurt ongeveer 10 minuten.
 • Mariposas – Mariposas gaat over de rondreis van vlinders over Noord-Amerika, terug naar Mexico. Wie aan het eind van de herfst de meest succesvolle vlinderfamilie heeft (en daarmee de meeste overwinningspunten) wint het spel. Het is voor 2 tot 5 spelers en duurt ongeveer 60 minuten.
 • De Dwergen van Nidavellir – In de dwergen van Nidavellir ben je door de koning gevraagd om de draak te verslaan die het koninkrijk teistert, je verzamelt je team in de verschillende tavernes en moet ervoor zorgen de grootste helden van het koninkrijk te bemachtigen. Het is voor 2 tot 5 spelers en duurt ongeveer 30 minuten.
 • Lyttle Wood – In Lyttle Wood ga je als klein dier op zoek naar het meest waardevolle voedsel voor je wintervoorraad. Alleen azen de rest van de dieren natuurlijk ook op het eten… Het is voor 2 tot 4 spelers en duurt ongeveer 20 minuten.

NB: De volledige lijst van aankomende bord- en kaartspellen van White Goblin Games is hier te vinden.

999 Games

 • Catan: Kosmonauten – Geen uitbreiding, maar een op zichzelf staand spel van Catan, waarbij je met ruimteschepen grondstoffen kan krijgen van andere planeten. Catan: Kosmonauten is voor 3 tot 4 spelers en duurt ongeveer 120 minuten.
 • De Crew Een coöperatief spel waarbij je het heelal moet doorkruizen in 50 verschillende missies om de mysterieuze planeet te vinden. Het is voor 3 tot 5 spelers (met 2-spelersvariant) en duur ongeveer 20 minuten.
 • De Zoektocht naar El Dorado – Een deckbuildingbordspel waarbij je een expeditie leidt met de beste mensen en spullen, op zoek naar El Dorado. Het is voor 2 tot 4 spelers en duurt ongeveer 45 minuten.
 • Marco Polo II: Op bevel van Khan Het verhaal gaat door! Dit is een opzichzelfstaand spel, maar wel het vervolg op In de Voetsporen van Marco Polo, waarbij je op het beval van Khan opnieuw naar de verste uithoeken van het continent reist op zoek naar roem en rijkdom. Het is voor 2 tot 4 spelers en duur 60 tot 120 minuten.
 • The King’s Dilemma – Voor het besturen van zijn koninkrijk vertrouwt de koning op zijn regering, waarvan jij één van de adviseurs bent. Het is een verhalend spel waarbij elke ronde een nieuw dilemma wordt getrokken: De keuzes bepalen hoe het spel verder gaat. Het is voor 3 tot 5 spelers en duurt ongeveer 60 minuten.

NB: Alle spellen van 999 Games die gaan verschijnen zijn hier te vinden.

Naar welk spel (of welke uitbreiding) kijken jullie uit?

Ik ben een 22-jarige masterstudente met een passie voor boeken, bordspellen en speciaalbieren. Ik combineer deze passies op mijn Instagram en blog. Als ik me avontuurlijk voel wil ik ook wel eens een spel op de computer spelen, hoewel ik absoluut geen professionele gamer ben. Verder mag je me altijd wakker maken voor een goed gesprek, kaas of chocolade (op jouw kosten).

2 REACTIES

Geef een reactie