BoekenBoekrecensiesEen oceaan van tijd - Thea Lim

Een oceaan van tijd – Thea Lim

-

In 1981 is Amerika getroffen door een dodelijke griepepidemie. Grote delen van de bevolking sterven als gevolg van deze verwoestende golf aangezien de remedie ontzettend duur is. Alleen de rijken kunnen zich dit veroorloven. Polly en Frank zijn een gelukkig stel, maar op een gegeven moment moet ook Frank eraan geloven: hij raakt besmet met het dodelijke virus. De strijd is nog niet helemaal voorbij. Er bestaat namelijk een kans dat Frank gered kan worden en Polly heeft er alles voor over om dat voor elkaar te krijgen.

Om ervoor te zorgen dat Frank genezen kan worden, zal Polly vooruit moeten reizen naar de toekomst om daar als arbeider aan de slag te gaan. Deze griepgolf zorgt er namelijk voor dat er zo veel mensen sterven dat bepaalde vaklui uitsterven en veel kennis verloren gaat. De oplossing is om deze mensen naar de toekomst te halen zodat de maatschappij nog steeds kan profiteren van hun expertise. Polly gaat ermee akkoord om af te reizen naar het jaar 1993: twaalf jaar in de toekomst. Als Polly arriveert, is het alleen helemaal geen 1993, maar 1998. Ze komt terecht in een totaal onbekende wereld en is helemaal alleen. Ze heeft echter één doel: Frank vinden.

Toekomstreizen in het verleden

Eigenlijk is het een heel apart concept: reizen naar een toekomst die voor de lezers al in het verleden ligt. Dan zou je denken dat je alles al weet van het 1998 waar Polly in terechtkomt, maar dat is absoluut niet het geval. Eigenlijk hebben we meer te maken met een soort parallelle dimensie. Het beeld dat we van 1981 en 1998 krijgen is heel troosteloos en compleet anders dan wat we gewend zijn. Ernstige ziektes, natuurrampen, een land dat uiteen valt, corrupte systemen en een grotere scheiding tussen de verschillende lagen van de samenleving. Al deze elementen vormen een grote bijdrage aan het vervreemdende effect dat het jaar 1998 op Polly heeft. Het voelt echt alsof we het samen met haar meemaken en daardoor wordt het verhaal, ondanks dat de wereld zo anders is dan de onze, levensecht.

Thea Lim weet je op meesterlijke wijze mee te voeren naar Polly’s troosteloze en onzekere bestaan en tegelijkertijd blijven we hopen dat Polly en Frank weer bij elkaar zullen komen.

Traag en frustrerend

Polly maakt een ontzettend verwarrend avontuur mee. Niet alleen wordt de liefde van haar leven ernstig ziek, maar ook moet ze alles opgeven om naar de toekomst te reizen. Als ze aankomt is alles anders en is Amerika zelfs uiteen gevallen in twee landen. Ze gaat aan de slag als meubelstoffeerder, maar leidt eigenlijk een compleet troosteloos bestaan. Ze had met Frank afgesproken dat ze elke week op een vaste dag en tijd op een vaste plek samen zouden komen om elkaar weer te kunnen ontmoeten, aangezien Polly niet precies wist wanneer ze aan zou komen. Polly raakt al snel wanhopig, want zou Frank dat nog vijf jaar blijven doen als blijkt dat ze nooit is aangekomen in 1993?

Lim weet Polly’s wanhoop en frustratie maar al te effectief over te brengen. Het voelt alsof alles en iedereen Polly tegenwerkt in haar zoektocht naar Frank. Ze is compleet machteloos en dat is precies hoe je je voelt als je dit boek leest. Polly moet zich door het doolhof van de bureaucratie worstelen en ontdekt bovendien dat het hele systeem vreselijk corrupt is. Doordat haar belevenissen echter zo uitgebreid worden uitgemeten, ligt het tempo in het boek ontzettend laag en dat maakt het zo nu en dan best lastig om je door het boek heen te worstelen. Dat versterkende effect heeft namelijk ook het gevaar dat het verhaal teveel van je vergt om door te lezen. Het moet in zekere zin namelijk wel leuk of spannend blijven, en ik vond niet altijd dat dit ook het geval was.

Conclusie

Een oceaan van tijd is een heel bijzonder boek. Thea Lim weet je op meesterlijke wijze mee te voeren naar Polly’s troosteloze en onzekere bestaan en tegelijkertijd blijven we hopen dat Polly en Frank weer bij elkaar zullen komen. Het is zeker geen vrolijk boek en soms kan het verhaal best een tikje frustrerend zijn, maar we krijgen ook te maken met thema’s die moeilijk uit je hoofd te zetten zijn. Wel ligt het tempo vrij laag, waardoor het boek niet heel vlot wegleest, maar aan de andere kant past dat eigenlijk juist heel goed bij het verhaal.

Een oceaan van tijd Boek omslag Een oceaan van tijd
Thea Lim
9789044354409
The House of Books
December 2018
Paperback
320 pagina's
Marjet Schumacher

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Alexandra Kist
Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Een oceaan van tijd - Thea Lim In 1981 is Amerika getroffen door een dodelijke griepepidemie. Grote delen van de bevolking sterven als gevolg van deze verwoestende golf aangezien de remedie ontzettend duur is. Alleen de rijken kunnen zich dit veroorloven. Polly en Frank zijn een gelukkig stel, maar op een...