Gezelsschapsspellen worden weer steeds populairder en dat is ook het geval voor het interactieve rollenspel Dungeons & Dragons. Steeds meer groepen gaan samen op een fictieve queeste om met hun zelf samengestelde personages de strijd aan te gaan tegen monsters en vallen. In een eerder artikel schreven we al eens een algemene introductie in wat nou precies het idee is van het spel, maar we dachten dat we er wel eens wat dieper op in konden gaan.

Daarom schrijft Rick Vechel voor ons deze artikelreeks over de basiselementen van het spel, wat je nodig hebt en hoe je kunt beginnen. Rick schrijft voor zijn eigen onderneming Vechel Ventures verhalen en maakt avonturen met allerlei extra’s voor Dungeons and Dragons. Naast spelsessies voor volwassenen zijn er ook speciale varianten en scenario’s voor kinderen en jongeren. Met deze speciale variant geef ik specifiek aandacht aan leesbevordering en verschillende moderne vaardigheden zoals naast samenwerken ook probleemoplossend denken en het ontwikkelen van verbeeldingskracht. Dit doet hij via allerlei spelsessies met jongeren op scholen en bibliotheken.

Heb jij specifieke vragen over het spel waar Rick in zijn reeks zeker op in moet gaan? Laat het hieronder weten en het wordt de komende tijd besproken!

Overzicht van artikelen:

2 REACTIES

 1. Leuk! Ik heb er wel eens over nagedacht maar vroeg me af met hoeveel mensen het het leukste is om te spelen? Kijken hoeveel mensen ik zou moeten overhalen 🙂

  • Bazenvraag!

   In principe kan het met een Dungeon Master en één speler. In de Essentials Kit zit daarover een speciaal hulpmiddel (de Sidekicks, achterin het boekje).
   Zelf vind ik een groep met drie tot vijf spelers (naast de Dungeon Master) het leukst, maar dat is natuurlijk persoonlijk. Drie is wat moeilijker in de voorbereiding van bijvoorbeeld gevechten (maar een Sidekick kan daar eventueel ook nog) maar je hebt in ieder geval input van elkaar.
   Vanaf vijf wordt het wat moeilijker qua groepsdynamica en iedereen overal bij betrokken houden, maar het kan. Het vraagt alleen een andere voorbereiding 🙂 .

   Wel een leuk iets om in de toekomst meer over te schrijven. Bedankt RonV!

Geef een reactie