Welkom bij deze blogreeks “DnDutch”. Mijn naam is Rick Vechel en ik ben een verhalenverteller en spelleider onder de naam Vechel Fantasy. In deze blogreeks op FantasyWereld leg ik jullie de basis uit van Dungeons & Dragons fifth edition, DnD versie 5 – in het Nederlands. Het spel is normaal volledig in het Engels maar als je liever kennismaakt in het Nederlands, zit je hier goed! In de commentaren onder deze blogs, via social media en mail hebben jullie vragen gesteld. Sommigen geven supertoffe input voor een nieuw blog, maar eerst gaan we wat antwoorden geven op de korte vragen. Ook nog een vraag? Zet ze neer in de reacties hieronder en dan kan ik ermee aan de slag! 

Ingestuurde vragen

  • “Hoe gaan mensen om met spelers die vaak dingen online opzoeken? Of hoe gaan mensen om met spelers die niet voorbereid meespelen.” (Esther Terpstra, via Facebook)

Er zullen altijd spelers zijn die snel statistieken opzoeken aan tafel. Of spelers die uit nieuwsgierigheid het Monster Manual hebben doorgelezen. Of een andere Dungeon Master aan jouw tafel. Gedeeltelijk zeg ik: Spreek de spelers erop aan dat jij het niet tof vindt. Aan de andere kant, wat houd je tegen om de statistieken van een Hobgoblin Warlord toe te kennen aan die Guards? Dan kunnen ze nog lang zoeken, maar met dit soort ‘reskins’ of ‘flavour’ kom je ver!  In een ander blog zal ik wat langer stilstaan bij flavour – het schept namelijk allerlei mogelijkheden!

  • Misschien is het leuke om homebrew opties te bespreken ^^ Tips om je eigen wereld te maken, npc’s, hoe kun je wapens flavoren, etc. (Daphne van de Kar, via Facebook)

Een geweldig idee van Daphne en dat ga ik dan ook meenemen in een toekomstig blog.

  • Spelers etiquette? Hoe je roll-playen kan bevorderen? DM tips voor verhaal genres (bijv heist, who-done-it, etc.)? Zoiets? (Peter van Beek, FB)

Creation tools, een heel ander iets. Zoveel mensen, zoveel wensen maar in een speciaal blog zal ik zeker aandacht geven aan Spelers Etiquette. Het bevorderen van rollenspel kan trouwens ook al door gebruik te maken van de Personality Traits, Ideals, Flaws & Bonds zoals beschreven in blog 8 en blog 9 (je vraag kwam net iets te vroeg). De DM tips voor verschillende soorten avontuur vind ik trouwens een te gek plan. Komt eraan!

  • Hoi Rick, Bij jouw favoriete manier moet jij toch steeds alle miniaturen verplaatsen? Hoe werkt dat in de praktijk? Speler 1 zegt “ik ga 10 feet rechtdoor, dan 10 feet rechtsaf en dan weer 5 feet rechtdoor”? Spraakverwarring alom. Of toch niet? (Leo Nabben, FantasyWereld in reactie op DnDutch Extra – Social Distancing & DnD)

Goede vraag, Leo! Zelf heb ik dan coördinaten aan de zijkanten (doorzichtige liniaal met A tot en met Y en een met 1 tot en met 25) waardoor ze kunnen werken. In het begin had ik de windrichtingen erbij zodat ze de vakjes en een windrichting konden gebruiken. Werkte prima! En een beetje coulance qua beweging met het oog op Reacties (blog) krijgen ze dan gegund 🙂 .

  • Wat heb ik nodig om te beginnen, alleen die players guide die je noemt in je artikelen of meer. (via de mailbox van FantasyWereld) 

Goede vraag! Mijn eerstvolgende blog wordt een lijstje. Maar een kleine teaser: om te starten is in principe de Starter Set meer dan voldoende. In de tijd van social distancing is ook de Essentials kit een goede keuze. 

  • Wat is een leuke campaign om te doen met zijn kinderen en hun vriendje (tussen de 11 en 13 jaar). (via de mailbox van FantasyWereld)

Het ligt natuurlijk aan de voorkeur van jouw kinderen. Zelf vind ik de Starter Set een uitstekend verhaal in een Middeleeuwse setting om mee te starten. Bij heel veel kinderen kijk ik naar welke tv series ze kijken, welke boeken ze lezen en probeer ik dat combineren. Soms is een omschrijving van een huis aanpassen al genoeg om kinderen mee te nemen naar een ‘bekende belevingswereld’. In een blog over ‘flavourtext’ zal dit ook meer aan bod komen. 

  • Mischien hoe online D&D spelen nou precies werkt. (Willem Verheij, FB)

Willem, je bent je tijd vooruit. Zie hier: DnDutch Extra – Social Distancing & DnD 

  • De tip die ik mensen mee zou geven is: doe iets! Zeg niet dat je character het zou doen, doe het gewoon. Je doet je party en je DM een plezier met iets dat leven ingeblazen wordt en je laat het verhaal ook doorgaan Dus, drink dat onbekende drankje, open die deur, ondervraag die vijand een beetje hardhandig. Doe het gewoon. Het ergste dat er kan gebeuren is een natural 1 en als speler heb je daar echt wel plezier van. (Jos Zwier, FB)

Niet zo zeer een vraag maar ik vind het wel een mooie tip om deze blog mee af te sluiten. Jos zet, terecht, plezier bovenaan. Maarrrr lees gerust de blogs over rollenspelen, blog 8 en blog 9, nog even door om het niet door te laten schieten.

Tot de volgende keer! 


Op zoek naar dat beetje meer? DnDutch is ook te vinden met video’s op YouTube en een podcast op Audiogeeks (of Spotify en iTunes). Meer informatie is te vinden op www.VechelFantasy.com. Ook op Facebook en Instagram kun je allerlei updates en avonturen volgen.

Rick Vechel schrijft verhalen en maakt avonturen met allerlei extra’s voor o.a. het bordspel Dungeons and Dragons* (DnD). Naast spelsessies voor volwassenen zijn er ook speciale varianten en scenario’s voor kinderen en jongeren. Met deze speciale variant geeft hij specifiek aandacht aan leesbevordering en verschillende 21st century skills zoals naast samenwerken ook probleemoplossend denken en het ontwikkelen van verbeeldingskracht.

Geef een reactie