Welkom bij deze blogreeks getiteld DnDutch. Mijn naam is Rick Vechel en ik ben een verhalenverteller en spelleider onder de naam Vechel Fantasy. In deze blogreeks op FantasyWereld leg ik jullie de basis uit van Dungeons & Dragons fifth edition, DnD versie 5 – in het Nederlands. Het spel is normaal volledig in het Engels maar als je er liever kennis mee maakt in het Nederlands, zit je hier goed! We gaan het hebben over ‘DnD’: wat heb je voor het spel nodig, de rollen van de spelers en spelleider, wat kun je doen in het spel en natuurlijk… Hoe maak jij jouw eigen held?

Dungeons & Dragons, DnD, is een ‘tabletop roleplaying fantasy game’, oftewel een bordspel dat draait om gezamenlijk verhalen vertellen in een veelal verzonnen setting. Met minimaal twee spelers kun je aan de slag, al bestaan de meeste gezelschappen uit vier tot vijf personen, waarvan één spelleider. De groep kan groter zijn, maar dat ligt aan jullie samenwerking als spelers en aan het vaardigheden van de spelleider om het overzicht te behouden.

Allereerst, wie doet wat?

De spelleider, Dungeon Master, is de verhalenverteller. De Dungeon Master geeft initieel vorm aan de wereld en de personen die erin verblijven. Een Dungeon Master biedt kansen tot avontuur, geeft een doel en vanzelfsprekend ook de beloning voor het voltooien van een avontuur. Als spelleider omschrijf ik het dorp waar jullie na een regenachtige dag binnen komen:

Jullie komen aan bij een klein dorp, genaamd Felnar. Het regent pijpestelen: de straten zijn verlaten en de wind waait hard. Maar in een gebouw even verderop brandt een boel licht naar buiten, zo te zien een taverne, horen jullie de klanken van feest. Klinkende pullen, zang door een groep mensen – wel of niet beschonken en niet erg mooi – en veel getrappel van voeten op een houten vloer. Iemand strompelt naar buiten, wilt net zijn hand omhoog brengen om naar jullie te zwaaien alvorens hij een steegje in rent met een hand voor zijn mond.

De spelers, Players, zijn allen een personage, een held met diverse krachten en zwaktes. Als spelers maken jullie een keuze, zoals het betreden van de taveerne om erachter te komen wat ze aan het vieren zijn. Het is aan de spelers om zelf hun keuze te bedenken en uit te voeren. Zo zoeken jullie misschien alleen een plekje voor de nacht en gaan daarna vroeg verder?

Het is goed om te weten dat een spelleider en een speler niet tegenover elkaar staan. De spelers zijn een team in de wereld van de spelleider die gezamenlijk op avontuur gaan. Een spelleider speelt dan ook de vijanden maar dat is natuurlijk om de spelers een uitdaging te bieden: iets om te overwinnen!

En een tip: Ga niet als spelers onder elkaar vechten (binnen en buiten het spel) – dat is zelden tot zelfs nooit leuk. PvP, Player versus Player, in DnD leidt zelden tot langdurig plezier.

En met wat speel je dit?

Om DnD te spelen heb je eigenlijk niet zoveel nodig, maar dat ligt ook aan je speelstijl. Ten alle tijden heb je een set dobbelstenen nodig, pen/papier of een tablet voor een character sheet en bovenal… Fantasie.

Verschillende spelleiders gebruiken kaarten en miniaturen om het verhaal tot leven te brengen maar er zijn ook groepen die dit allemaal doen met alleen hun fantasie: the theatre of the mind. Geen aanpak is fout. Het een is niet per se beter dan de ander. Elke groep kan zo zijn eigen voorkeuren hebben.

Wel draait het in alle gevallen om drie stappen: Omschrijf, Bepaal en Rol. Een situatie wordt omschreven. Er wordt besloten wat te doen. Er wordt gerold waar nodig om te komen tot een succes – of een mislukking natuurlijk. Over het algemeen zijn er drie activiteiten in het spel: Sociale interactie, Verkennen en Vechten. Deze drie activiteiten kunnen in allerlei vormen verschijnen.

Een verzameling van verschillende soorten dobbelstenen

Nu; voor je de set Yahtzee dobbelstenen afstoft: hiermee kom je niet ver. Voor DnD heb je een set nodig met een aantal verschillende dobbelstenen. Elk met een andere waarde en aangegeven met een D en een nummer. De D staat voor dobbelsteen, of dice, en het nummer voor het aantal zijdes van de dobbelsteen. De Yahtzee dobbelstenen bestaan bijvoorbeeld uit een set van vijf D6. Een set voor dit spel bestaat uit een D4, D6, D8, D10, D12 en een D20.

Naast deze dobbelstenen heb je ook een D10 met tientallen in plaats van 1 tot 10. Deze is om samen met de normale D10 tot een D100 te komen, zoals een 19 met een 10 en een 9 of een 55 met een 50 en een 5. Als speler kom je deze niet vaak tegen, maar het is heel interessant als deze dan eindelijk eens op tafel komen…

Bij DnD is de d20 de meest gebruikte dobbelsteen. Deze wordt gebruikt voor allerlei beproevingen in de strijd en het gebruik van vaardigheden. De andere dobbelstenen kunnen allerlei verschillende functies hebben, zoals het aantal levenspunten van je held, hoeveel schade je een ander toe doet of het effect van een spreuk. Wanneer je welke dobbelsteen gebruikt, hoor je veelal van de spelleider of staat omschreven in de informatie over de held op het Character Sheet.

Soms hoor je ook een dobbelsteen rol zoals 2d6. In dit geval betekent het dat je twee losse dobbelstenen met zes zijden moet gooien en daarna bij elkaar moet optellen. Zo bereken je bijvoorbeeld de schade dat je aanricht met een grootzwaard / Greatsword. 

Gelukkig is het spel niet alleen maar een kwestie van goed dobbelen. Alles in de wereld van DnD is gebouwd in een systeem dat ruimte geeft voor dingen waar jij als held of karakter goed of misschien minder goed in bent. Maar daarover meer in het volgende blog van DnDutch!


Op zoek naar dat beetje meer? DnDutch is ook te vinden met video’s op YouTube en een podcast op Audiogeeks (of Spotify en iTunes). Meer informatie is te vinden op www.VechelFantasy.com. Ook op Facebook en Instagram kun je allerlei updates en avonturen volgen.

Rick Vechel schrijft verhalen en maakt avonturen met allerlei extra’s voor o.a. het bordspel Dungeons and Dragons* (DnD). Naast spelsessies voor volwassenen zijn er ook speciale varianten en scenario’s voor kinderen en jongeren. Met deze speciale variant geeft hij specifiek aandacht aan leesbevordering en verschillende 21st century skills zoals naast samenwerken ook probleemoplossend denken en het ontwikkelen van verbeeldingskracht.

5 REACTIES

 1. ik ben heel blij!
  mijn engels is zoooo slecht! en bijna alles is in het engels.
  wij willen dolgraag nu zelf een karakter gaan verzinnen, maar weten niet hoe te beginnen. hebben wel al het basis spel gespeeld. en vinden het erg leuk!
  hoor graag tips en trick hoe we verder moeten.
  groetjes Ruby

 2. Ik val net op deze blog. Super ! Ik ga me de komende weken hierin zeker verdiepen.
  Binnenkort komt Baldur’s Gate 3 uit dat gebaseerd is op DnD 5. Op die manier kan ik het spel veel beter begrijpen en bewuster mijn keuzes maken. Forgotten Realms here I come 🙂

  • Hartstikke leuk Dirk! Ben zelf ook enorm benieuwd naar BG3! Was zo’n ontzettende fan van de eerdere twee delen, die heb ik echt grijs gespeeld. Jij ook genoten van delen 1 & 2?

   • Absoluut! Minsc (en Boo) waren mijn favorieten.
    Ik heb ook Divinity 1 & 2 en Divinity Original Sin 1 & 2 gespeeld. Top games (zeker de D:OS) van deze studio. De verwachtingen voor BG3 liggen dus enorm hoog. Leuk dat het dan ook nog eens een Belgische ontwikkelaar is :).

Geef een reactie