Welkom bij deze blogreeks “DnDutch”. Mijn naam is Rick Vechel en ik ben een verhalenverteller en spelleider onder de naam Vechel Fantasy. In deze blogreeks op FantasyWereld leg ik jullie de basis uit van Dungeons & Dragons fifth edition, DnD versie 5 – in het Nederlands. Het spel is normaal volledig in het Engels maar als je liever kennismaakt in het Nederlands, zit je hier goed! De afgelopen weken heb ik in 10 blogs (lees ze hier allemaal terug!) de basisprincipes van Dungeons & Dragons uitgelegd. Nu ga ik jullie met dit lijstje meenemen in downloads en fysieke middelen om te starten! 

1: De Basisregels

Met Dungeons & Dragons starten hoeft niets te kosten. De basisregels, de Basic Rules, zijn gratis te downloaden. Je krijgt weliswaar niet het hele pakket, maar je hebt de keuze uit de Mensen (Humans), Elven (Elves), Halflingen (Halflings) en Dwergen (Dwarves) als rassen en de Geestelijke (Cleric), Krijger (Fighter), Schatzoeker (Rogue) en de Tovenaar (Wizard) – inclusief een subclass. Ook maak je kennis met de Achtergronden (Backgrounds) en 120 mogelijke Spreuken. En dat allemaal tot level 20. Als dat geen mooie start is! Dat is ook de bedoeling: “We want to put D&D in as many hands as possible, and a free, digital file is the best way to do that.” – Wizard’s of the Coast. 

Even downloaden? Kijk dan hier. Het enige wat je wel nog apart moet kopen, is een set dobbelstenen van een d4, d6, d8, d10, d12 en een d20 met eventueel een d-tiental. Dit kan natuurlijk op veel manieren, maar webshop Dungeons & Dice is erin gespecialiseerd: Dungeons & Dice. Of lenen als je net pas start natuurlijk! 

Mijn eigen, allereerste, Starter Set

2: Starter Set

Het spel al eens gespeeld of zo enthousiast dat je direct wilt starten? Dan is de Starter Set een geweldig middel. Zelf heb ik nog altijd de 3rd Edition Starter Set en zij het met wat ‘vertalen’ gebruik ik de avonturen en NPC’s nog altijd. In deze set kunnen jullie een uiterst prettige introductie vinden in een kleine starterscampagne in de regio Phandalin, inclusief kaart. Ook is er een klein Regelboekje bij (al heb je wel de Basic Rules of #4 van deze lijst nodig voor meer informatie voor je personage, zeker boven level 1), enkele vooraf gemaakte karakters en een set dobbelstenen. Deze kost gemiddeld rond de € 20,-. Extra tip: Steun je lokale spellenwinkel en vraag even waar ze dit hebben liggen.

3. Essentials Kit

In het begin was er nogal wat verwarring over de Essentials Kit. Deze kwam vijf jaar na de Starter Set en werd in het begin ook geadverteerd als een geweldige manier om te starten. Ik maak het jullie graag gemakkelijk: het is een ander avontuur met andere kaart, een update van het Rulebook (nu met wat rassen, achtergronden en type avonturiers) en wat extra’s. Zoals meer dobbelstenen, Item cards, een opvouwbaar dobbelsteenbakje en een Dungeon Master Screen – uitleg hierover volgt in een later blog.

Persoonlijk vind ik de campagne – de reeks avonturen – minder goed als in de Starter Set, maarrrrrr wat er wel bij zit en het ontzettend handig maakt, is een 1-op-1 modus voor Dungeons & Dragons 5th edition; onverwacht goede timing voor de huidige Covid-19/Corona quarantaine. Ze hebben namelijk Sidekicks toegevoegd, een NPC (Non Playable Character) maar dan wel Playable: een hulpje die kan helpen met waar jouw held niet zo goed in is, zoals Spreuken, valstrikken ontmantelen of simpelweg met je mee strijden! Deze kost gemiddeld rond de € 25,-.

De Starter Set en het Player’s Handbook

4. Player’s Handbook

Nu is het tijd om ruimte te maken in de boekenkast. Het Player’s Handbook is DE gids voor spelers in Dungeons & Dragons, ongeacht de editie. Je vindt hier alle Rassen (Races) en Type Avonturiers (Classes) die ik besproken heb in eerdere edities van DnDutch. Ook vind je hier alle backgrounds – inclusief de mogelijkheid om er in overleg met je Dungeon Master zelf eentje vorm te geven, maar ook de uitrusting, speciale competenties (Feats) en de optie voor Multiclass (het combineren van Type Avonturiers/Classes). Ook heel veel andere veel voorkomende regels staan hier genoemd, zoals Voordeel/Nadeel (Advantage/Disadvantage), informatie over Ability Checks en Saving Throws maar ook hoe het zit met gevechten te paard of onderwater. Al met al; een complete gids van level 1 tot level 20 voor alle spelers! Deze kost gemiddeld rond de € 35 tot € 40,00.

5. Dungeons Master’s Guide en Monster Manual

De Player’s Handbook legt al veel uit, maar de Dungeon Master heeft toch net iets meer nodig om de rit tot level 20 zo veelzijdig en uitdagend mogelijk te maken VOOR DE DUNGEON MASTER. In de Dungeon Master Guide word je geholpen met het bouwen van je eigen wereld, eigen avonturen, personages in deze wereld en avonturen maar ook valstrikken, vooraf gemaakte magische voorwerpen en tips over verschillende aspecten van het spel. Zo kom je hier ook ziektes (Poisons & Diseases), oorlogsvoertuigen (Siege Equipment) en andere specifieke informatie tegen. 

Daarbij is het Monster Manual eigenlijk je encyclopedie aan monsters. Wil je iets thematisch voor een jungle? Is er! Iets voor in een wereld van vuur en lava? Geen probleem. Vampieren, weerwolven en andere griezels? Akkoord! Deze kosten, net zoals vele andere DnD boeken, gemiddeld rond de € 35 tot € 40,00. En wederom: Steun je lokale boekhandel of spellenzaak en vraag even waar ze dit hebben liggen of kunnen bestellen.

Bonuspunt 6: De rest

Om te beginnen, zit je goed met het bovenstaande. Maar er zijn ook talloze uitbreidingen; zoals campagnes (Campaigns, zoals Curse of Strahd), gidsen voor een bepaalde regio (zoals de Sword Coast Adventurer’s Guide en Eberron – The Last War) en miljoenen fanmade, eigen gemaakte, playtests of officieel uitgebracht materiaal op bijvoorbeeld DM’s Guild. Wat nu dan? Ook Wizards heeft wat gratis materiaal in deze duistere tijden beschikbaar gesteld. Daarna ga je door met talloze verhalen en wellicht, een verslaving aan het kopen van dobbelstenen in allerlei formaten, kleuren en effect. 

Rick zijn huidige verzameling – hoe ziet die van jou eruit? 

Tot de volgende keer! 


Op zoek naar dat beetje meer? DnDutch is ook te vinden met video’s op YouTube en een podcast op Audiogeeks (of Spotify en iTunes). Meer informatie is te vinden op www.VechelFantasy.com. Ook op Facebook en Instagram kun je allerlei updates en avonturen volgen.

Rick Vechel schrijft verhalen en maakt avonturen met allerlei extra’s voor o.a. het bordspel Dungeons and Dragons* (DnD). Naast spelsessies voor volwassenen zijn er ook speciale varianten en scenario’s voor kinderen en jongeren. Met deze speciale variant geeft hij specifiek aandacht aan leesbevordering en verschillende 21st century skills zoals naast samenwerken ook probleemoplossend denken en het ontwikkelen van verbeeldingskracht.

Geef een reactie