SpellenSpelachtergrondDnDutch Extra - Social Distancing & DnD

DnDutch Extra – Social Distancing & DnD

-

Welkom bij deze blogreeks “DnDutch”. Mijn naam is Rick Vechel en ik ben een verhalenverteller en spelleider onder de naam Vechel Fantasy. In deze blogreeks op FantasyWereld leg ik jullie de basis uit van Dungeons & Dragons fifth edition, DnD versie 5 – in het Nederlands. Vandaag maken we een klein uitstapje vanwege het Corona virus. Nu elkaar opzoeken moeilijk en zelfs gevaarlijk is, gaan we in dit blog eens kijken naar mogelijkheden om elkaar online te treffen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om Dungeons & Dragons te spelen. Normaal gesproken is het gebruikelijk dat een groep vrienden om tafel moest komen, zoals je bijvoorbeeld ook kunt zien in Stranger Things. Over het algemeen is dat ook het heersende beeld: met zijn allen aan tafel, een Dungeon Master Screen, dobbelstenen en vaak miniaturen op een kaart (met eventueel 3d terrein). Maar er zijn inmiddels al veel veranderingen. Notities zijn nu niet alleen op papier maar ook te vinden via tablets of laptops, sheets zijn her en der vervangen door apps zoals D&D Beyond, maar gelukkig zijn de dobbelstenen er nog altijd – en in grote getalen. 

In dit extra artikel in mijn reeks ga ik het hebben over drie manieren van spelen zonder aan dezelfde tafel te zitten. Allen hebben hun voor- en nadelen en vragen hun eigen voorbereiding. Twee populaire mogelijkheden van online samen spelen zijn Roll20 en Fantasy Grounds. Dit zijn beiden “Virtual Tabletops”; simulators voor de welbekende pen en papier-manier.

D&D via Roll20

Roll20 zijn jullie wellicht al vaker tegengekomen bij snelle Google zoektochten naar Classes of Races. Zowel Roll20 en Fantasy Grounds hebben namelijk gelicentieerde inhoud (‘licensed content’) van Wizards of the Coast; zij mogen de basis en her en der een beetje extra online zetten. Beiden verkopen daarnaast pakketten om aanvullende boeken te gebruiken voor de characters en de tegenstanders.  

 1. Roll20 is over het algemeen het prettigst voor totaal nieuwe spelers. Je speelt het in de browser waardoor het bruikbaar is op allerlei platformen, waaronder ook je telefoon of tablet naast de computer of laptop. Er zijn character sheets, een chatbox voor in- en outgame praten. Roll20 heeft daarnaast een eigen video chat mogelijkheid.
 2. Fantasy Grounds heeft dezelfde basis, maar hier ontbreekt wel het videobellen. Wel is er veel geautomatiseerd; met een klik op het monster wordt alles van de aanval automatisch gecalculeerd. Dit vraagt wel wat voorbereiding en kan het wel lastiger maken in de voorbereiding – of eigenlijk, vraagt het simpelweg meer. Fantasy Grounds moet overigens altijd geïnstalleerd worden en spelers kunnen zelfs aansluiten met een Steam Account.  

Op zoek naar een korte overview? Kijk dan naar deze (Engelse) video’s: Roll20 overview en Fantasy Grounds overview. Leuk om te weten: beide systemen hebben overigens ook regelsets voor andere spellen.

Daarnaast is er nog mijn persoonlijke favoriet en dat is simpelweg videobellen. Er zijn verschillende systemen voor zoals Skype, Discord of Zoom. Al ben ik zelf een Google liefhebber dus gebruik ik Google Meet/Hangouts. Je hebt geen digitale middelen, zoals een kaart maar je kunt alles gebruiken zoals je dat thuis ook zou doen. Zelf gebruik ik mijn webcam van de laptop en een externe webcam samen met mijn podcast-microfoon. Net zoals normaal gesproken zit ik aan tafel met miniaturen en mijn kaart bij de hand. De losse webcam bevestig ik aan een stang boven de tafel (daarvoor gebruik ik een tafelklem, waar je normaal planten of andere dingen aan kunt hangen).

De reden waarom ik kies voor deze manier, is omdat ik (ook voor mijn spelers) hetzelfde te bieden heb als normaal. Ook kost het mij niet meer of een andere voorbereiding dan dat ik normaal zou doen. Daarnaast kosten verschillende downloadbare pakketten zoals boeken, miniaturen en kaarten geld; voor dingen die ik thuis hardcopy gewoon klaar heb liggen.  

Maar natuurlijk moet iedereen daarin een eigen keuze maken. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om met een virtual tabletop systeem te spelen aan tafel. Of spelers die hun personages in zulke systemen hebben zitten. Er zijn verschillende voorbeelden van tv’s op tafel of zelfs ingebouwd!

Een leuk extra’atje is overigens ook Play by Post. Ik gebruik zelf ook de website Myth-Weavers, een soort van Tabletop Forum met diceroll codes waarbij spelers en Dungeon Masters in reacties op elkaar spellen waaronder Dungeons & Dragons Fifth Edition spelen. Zelf ben ik daar gestart met Dungeons & Dragons 3.5 in 2007.

Bovenal hoop ik dat iedereen gezond en wel door de Covid19 / Corona pandemie heen komt en dat jullie de verhalen kunnen voortzetten. Als ik een toffe manier over het hoofd gezien heb, laat het weten in de commentaren hieronder!


Op zoek naar dat beetje meer? Lees dan de serie basisartikelen over Dungeons & Dragons op FantasyWereld! DnDutch is ook te vinden met video’s op YouTube en een podcast op Audiogeeks (of Spotify en iTunes). Meer informatie is te vinden op www.VechelFantasy.com. Ook op Facebook en Instagram kun je allerlei updates en avonturen volgen.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

4 REACTIES

 1. Supertof! Ik kende zelf Roll20 nog niet en dat ziet er eigenlijk heel goed uit. Ga ik toch eens voorstellen bij mijn groepje..

 2. Hoi Rick,
  Bij jouw favoriete manier moet jij toch steeds alle miniaturen verplaatsen? Hoe werkt dat in de praktijk? Speler 1 zegt “ik ga 10 feet rechtdoor, dan 10 feet rechtsaf en dan weer 5 feet rechtdoor”? Spraakverwarring alom. Of toch niet?

  • Goede vraag, Leo!
   Zelf heb ik dan coördinaten aan de zijkanten (doorzichtige liniaal met A tot en met Y en een met 1 tot en met 25) waardoor ze hiermee kunnen werken. In het begin had ik de windrichtingen erbij zodat ze de vakjes en een windrichting konden gebruiken. Werkte prima!

   En een beetje coulance qua beweging met het oog op Reacties (eerder blog 😉 ) krijgen ze dan gegund 🙂 .

Geef een reactie

Vechel Fantasy
Vechel Fantasyhttp://vechelventures.nl/
Rick Vechel schrijft verhalen en maakt avonturen met allerlei extra’s voor o.a. het bordspel Dungeons and Dragons* (DnD). Naast spelsessies voor volwassenen zijn er ook speciale varianten en scenario’s voor kinderen en jongeren. Met deze speciale variant geeft hij specifiek aandacht aan leesbevordering en verschillende 21st century skills zoals naast samenwerken ook probleemoplossend denken en het ontwikkelen van verbeeldingskracht.

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties