Welkom bij deze blogreeks “DnDutch”. Mijn naam is Rick Vechel en ik ben een verhalenverteller en spelleider onder de naam Vechel Fantasy. In deze blogreeks op FantasyWereld leg ik jullie de basis uit van Dungeons & Dragons fifth edition, DnD versie 5 – in het Nederlands. Het spel is normaal volledig in het Engels maar als je liever kennismaakt in het Nederlands, zit je hier goed! De vorige keer zijn jullie op pad gestuurd om wat goblins uit te schakelen. Bijl omhoog, spreuk in de aanslag en dan?

Aanvallen!

Aanvallen bij Dungeons & Dragons 5e kan op verschillende manieren, afhankelijk waarmee je aan wilt vallen. Met een zware bijl zwaaien? Dan mag je een Kracht Aanvalsrol (Strength Attack roll) dobbelen. Als je met dit soort wapens kan vechten, zoals een Vechter vanwege specialisaties in allerlei wapens, gebruik jij de Specialiteit bonus, jouw Krachtbonus en de d20. Tel het resultaat erbij op en duim dat je hoger hebt gegooid dan de Verdedigingscore (Armor Class) van de tegenstander. De Verdedigingsscore wordt beter door harnassen, je Behendigheid (Dexterity) en andere voorwerpen, zoals schilden of magische amuletten. Bij het maken van een aanval of het gebruik van een spreuk, draait het altijd om drie stappen:

  1. Op wie doe je het en sta je dichtbij genoeg?
  2. Wat moet ik optellen en hoe vaak moet ik dobbelen?
  3. Rollen en hopen dat het genoeg is. 

Stel je voor, de goblin heeft een Verdedigingscore van 12. Jouw level 1 Vechter rent ernaartoe en valt aan met een bijl. Je hebt een +2 van de Specialiteit bonus en een +3 van de Kracht bonus. Je rolt de d20 en die landt op een 9. Negen plus 2 plus 3 is 14. Dat is hoger dan 12, dus je hebt geraakt! Je moet namelijk hetzelfde of hoger gooien: een zeven op de d20 was dus voldoende geweest (dit is het zogenaamde ‘Meet or Exceed’) principe. Ben je een tovenaar en val je aan met diezelfde bijl? Dan heb je waarschijnlijk de Specialiteit bonus niet en mag je minder optellen.

Als je schiet met een (kruis-)boog, gebruik je de Behendigheid bonus. Bij lichte wapens, met de “Light”-opmerking, mag je kiezen of je Behendigheid of Kracht gebruikt. Met bepaalde spreuken maak je ook een aanvalsrol zoals bij die bijl of boog. De spreuk Firebolt bijvoorbeeld. Als level 1 Tovenaar moet je dan +2 van de Specialiteit bonus en bijvoorbeeld +4 van jouw Intelligentie bij de dobbelsteenworp optellen.

Magie

Maar… Er zijn ook spreuken die net een beetje anders werken. Dat is bijvoorbeeld de spreuk Sacred Flame van de Cleric, waarbij niet jij een aanvalsrol maakt, maar de vijand een Weerstand (Saving Throw) maakt, zoals uitgelegd in blog 4. Diegene op wie je de spreuk richt, moet dan een Behendigheid Weerstandsrol maken. Deze moet hoger zijn dan 8 + jouw Spreuk bonus + jouw Specialiteitsbonus. Als dit bijvoorbeeld 8 + 2 + 2 is, moet de vijand hetzelfde of hoger gooien dan een 12. Net zoals bij een aanvalsrol.De Spreuk Bonus (Spell Bonus) of Spreuk Drempelwaarde (Spell DC) ligt trouwens aan jouw type avonturiers: Wijsheid bij de Cleric en Druid, Charisma bij de Sorcerer, Bard en Warlock of Intelligentie bij de Wizard

Soms kan het zijn dat je Voordeel of Nadeel krijgt op een rol. Bijvoorbeeld omdat de goblin al op de grond ligt omdat de Barbaar zijn Actie heeft gebruikt om te Duwen (Shove): dan krijgt jouw Fighter Advantage en mag hij of zij twee keer dobbelen en het hoogste resultaat behouden. Maar wat als jij op de grond ligt? Dan heb jij Nadeel met jouw bijl en mag je ook twee keer dobbelen – alleen telt dan het laagste resultaat.

Goed om te weten: heb je Voordeel én Nadeel? Dan sluiten ze elkaar uit en rol je 1 keer. Heb je nu door twee of meer situaties Voordeel? Dan mag je alsnog maximaal twee keer gooien: niet een keer extra voor elke situatie. Dit geldt ook voor Nadeel. En daarmee heb je de kern van combat bij Dungeons & Dragons te pakken!

Dus met een Ability Check kunnen jullie nu stilletjes dat goblinhol binnen sluipen… Bij een valstrik gebruik je de juiste Weerstandsrol om de berenval te ontwijken… Wanneer je ze dan eindelijk in zicht hebt, pak jij je boog met een Behendigheids aanvalsrol en grijpen jullie de overwinning nog voor ze doorhebben wat er aan de hand is.

Ofja… Als de dobbelsteen het daarmee ook eens is…


Op zoek naar dat beetje meer? DnDutch is ook te vinden met video’s op YouTube en een podcast op Audiogeeks (of Spotify en iTunes). Meer informatie is te vinden op www.VechelFantasy.com. Ook op Facebook en Instagram kun je allerlei updates en avonturen volgen.

Rick Vechel schrijft verhalen en maakt avonturen met allerlei extra’s voor o.a. het bordspel Dungeons and Dragons* (DnD). Naast spelsessies voor volwassenen zijn er ook speciale varianten en scenario’s voor kinderen en jongeren. Met deze speciale variant geeft hij specifiek aandacht aan leesbevordering en verschillende 21st century skills zoals naast samenwerken ook probleemoplossend denken en het ontwikkelen van verbeeldingskracht.

Geef een reactie