SpellenSpelachtergrondDungeons & Dragons: Een introductie

Dungeons & Dragons: Een introductie

-

Dungeons & Dragons, oftewel D&D… Het is een begrip dat veel mensen vast al eens gehoord hebben. Maar wat is het nou eigenlijk? Op de eerste plaats is het een spel. Een sociale activiteit. Als tweede is het een interactief verhaal dat jíj als speler samen met je vrienden maakt. Ons redactielid Sander neemt ons in deze introductie mee in zijn favoriete hobby!

Avonturier

Een speler neemt de rol aan van een avonturier; een held die hij zelf heeft ontworpen aan de hand van de spelregels en zijn eigen verbeelding. Misschien is deze avonturier een brede kleerkast van een dwerg met een immense blonde baard en een voorliefde om zijn kwaadaardige tegenstanders hardhandig de kop in te slaan. Of het is een charmante muzikant met een ontwapenende glimlach die al voor het ontbijt een prinses wint en het koninkrijk redt…

Als fysieke representatie van deze persoonlijke held heeft de speler een zogenaamde character sheet waarop staat wat zijn personage allemaal kan. Herinner je je die goede oude tijd waarin je jezelf als kind verkleedde als ridder om vervolgens je zusje te redden van de betoverde boom waaraan je haar zelf had vastgebonden? Dungeons & Dragons is ongeveer hetzelfde, alleen ben je nu volwassen, ga je je niet verkleden en zit je zusje (hopelijk) niet vast aan een boom.

Hoe werkt het?

Eerder zei ik dat alle spelers aan tafel een eigen personage hebben. Eén iemand neemt echter de rol aan van dungeon master, of als je van heerlijk slechte Nederlandse vertalingen houdt: Kerkermeester. Deze dungeon master – DM in het kort – leidt het spel. Hij of zij is meestal te herkennen aan een scherm waar hij zijn notities en dobbelsteenworpen achter verbergt, een duivelse grijns en een gezonde portie grootheidswaanzin.

De spelleider bestuurt de wereld, hij geeft stem aan de niet-speler personages, bestuurt de monsters die hun best doen om de avonturiers aan stukken te scheuren en bouwt de avonturen waar de spelers en hun avonturiers in verzeild raken.

Het spelverloop gaat als volgt; de DM schetst een situatie. De spelers reageren op deze situatie zoals zij vinden dat hun personage daarop reageert. De DM vertelt vervolgens wat de gevolgen zijn van de reacties van de spelers. Zo weeft de speelgroep haar eigen unieke en interactieve verhaal in elkaar.

D&D4
De zogenaamde Character sheet.

Voorbeeld:
Onze avonturiers bevonden zich in een uitgestrekte jungle. Er zat een tyrannosaurusnest vlak naast het heilige altaar van een inheemse stam en onze avonturiers hadden beloofd om de dinosaurus te verwijderen in ruil voor een uitweg uit de jungle. Mijn personage zat samen met onze magiër verschanst achter het altaar en bestudeerden het nest.

DM: Tussen de bomen door zien jullie de T-rex terugkomen van haar jacht.
Bob: Kom ik ondertussen ook aan bij het altaar?
DM: Ja en je ziet je bondgenoten zitten.
Bob: Mijn personage roept en zwaait naar ze.
DM: Jullie horen Bob roepen. Meteen zie je dat de T-rex dit ook merkt en op Bob afgaat. Wat doen jullie?
Bob: Ik klim snel de boom in. Hoe hoog ben ik ongeveer?
DM: Ideale haphoogte.

Je grootste vijand en je beste vriend

Het rollenspel en de interactie tussen spelers is een groot deel van het spel. Echter, in een spel is er nog altijd een maatstaf nodig voor succes of nederlaag. Wanneer een avonturier over een kuil met slangen springt, is er een combinatie van geluk en vaardigheid die bepaalt of hij daadwerkelijk de overkant haalt, misschien net de rand vastgrijpt of de kuil indondert en een hele hoop tegengif nodig gaat hebben.

D&D4
De dolken van de geluksgoden.

Het gedeelte “vaardigheid” hangt af van de statistieken van je personage. Een avonturier die op straat is opgegroeid en al heel haar leven van dak naar dak springt, is beter in dergelijke acrobatische toeren dan een jonge tovenaar die altijd met zijn neus in de boeken zit. Elk personage heeft zes statistieken en hoe beter ze in één van die statistieken ze zijn, des te hoger de bonus is die ze bij hun rol krijgen. Ja, ik zei rol. Want we komen eindelijk aan bij die verraderlijke dienaren van de kwaadaardige ongeluksgodin: dobbelstenen.

Bij Dungeons & Dragons maak je gebruik van verschillende soorten dobbelstenen. De belangrijkste daarvan is de twintigzijdige dobbelsteen. Oftewel: de D20. Wanneer je avonturier iets probeert waar er een reële kans is van falen, rol je zo een mooie D20. Daarna tel je de bonus van je vaardigheid erbij op en zo kom je uit op een bepaald resultaat dat je dan doorgeeft aan de DM. De DM verteld dan of dit genoeg is om in je taak te slagen… of niet.

Elke uitdaging heeft een zogenoemde DC die je moet behalen. Deze geeft aan wat je moet rollen om je taak te volbrengen. De avonturier weet dit aantal – meestal – niet. De DM wel.

Voorbeeld
We gaan weer even terug naar die slangenkuil waar onze avonturier overheen wilde springen. Laten we even doen alsof onze avonturier achterna gezeten wordt door een kwaadaardige sekte die haar wilt offeren aan een onuitspreekbaar en bovenal cliché kwaad. Op haar pad komt ze de slangenkuil tegen en wilt eroverheen springen. Op dat punt vraagt de DM om een “acrobatics roll”.

De DM weet dat de DC van deze kuil 12 is. De speler gooit de D20 en krijgt een 10 van de dobbelsteengoden. De acrobatische vaardigheden van onze avonturier geven haar een +5 bonus, waardoor we in totaal op 15 uitkomen en over de kuil heen glijden alsof het niks is. Goed gedaan!

Verschillende speelstijlen

Puur zwart en wit gekeken, bestaan er twee populaire speelstijlen voor Dungeons&Dragons.

Storytelling: De spelers en DM richten zich er voornamelijk op om een episch verhaal en avontuur neer te zetten. Spelers proberen niet alleen het verhaal te ontwikkelen maar ook de persoonlijkheid en motivatie van hun avonturiers.

Kick in the door: De avonturiers navigeren door dungeons waar ze voornamelijk tegen monsters vechten en schatten veroveren. Geen ruimte voor verhaal of het ontwikkelen van personages. Gewoon simpel rechttoe rechtaan knok en roof spelplezier.

Natuurlijk zitten daar nog zat tinten grijs tussen (ik zou 50 zeggen, maar dat gaat over een heel ander soort rollenspel).

Hoe win je?

D&D4
Een gezellige avond.

Het regelboek zegt dat er in Dungeons & Dragons geen winnen of verliezen bestaat. Dat is gelogen. D&D heeft een duidelijk doel: plezier beleven met een groep vrienden. Iedereen die aan het eind van een D&D-sessie opstaat en kan zeggen dat hij een goede tijd heeft gehad, wint.

Hierin heeft de DM een belangrijke rol. Zijn nummer één taak is om ervoor te zorgen dat iedereen aan tafel het naar zijn of haar zin heeft.

Wat heb je nodig?

  • Players handbook – In dit boek staan de basisregels van het spel en staat beschreven hoe je een avonturier bouwt.
  • Dungeon Master Guide – Hier staan informatie en tips voor de DM in beschreven.
  • Monster Manual – Boordevol monsters die de DM op de spelers af kan sturen.
  • Character sheets.
  • Potloden en papier.
  • Dobbelstenen.

Heb je hierna nog vragen? Stel ze gerust. Heb je briljante D&D verhalen te delen? Doe alsof je thuis bent, of bezoek ons forum!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties