StripsStriprecensiesZeven dwergen: een diepgravend verhaal over zeven mijnwerkers – Wilfrid Lupano &...

Zeven dwergen: een diepgravend verhaal over zeven mijnwerkers – Wilfrid Lupano & Roberto Ali

-

Zeven dwergen zijn een goed vermaak in het paleis van de koning, maar tijdens het verjaardagsfeest van prinses Sneeuwwitje (de bastaarddochter van de koning) weten ze een gemene grap te maken over de koningin. De koningin wordt woedend en verbant de dwergen uit het koninkrijk, waardoor ze gedwongen zijn om in de mijnen te werken. Na jarenlang in de mijnen te hebben gewerkt, komen ze in een geheim gangenstelsel terecht tijdens het mijnen, dat leidt naar alle vertrekken van het paleis. Hierdoor zien ze Sneeuwwitje, die in de tussentijd een jonge vrouw is geworden. De koningin (die naar geruchten de koning heeft veranderd in een rat) wil van Sneeuwwitje af, maar wie weet kan Sneeuwwitje zich schuilhouden bij de dwergen…

Originele hertelling van prinsessensprookje
Zeven dwergen weet een heel nieuwe en komische kijk te geven op het oude sprookje van Sneeuwwitje. Je ziet nu het verhaal vanuit het perspectief van de dwergen, alleen heeft het sprookje een twist gekregen. Zo is Sneeuwwitje de dochter van de koning, maar was haar moeder een prostituee. De prinses is daarom ook erg rondborstig op latere leeftijd en ze wordt constant betast door mannen in het paleis. In het paleis moest ze ook veel schoonmaken, maar als ze eenmaal bij de dwergen aankomt, wordt ze haast als slaaf behandeld. In het originele sprookje is de prinses een lief meisje, maar in dit verhaal heeft Sneeuwwitje een wat gemene kant. Ze heeft een brutale houding gekregen, wat richting het einde van het verhaal fantastisch uitpakt.

Zo heb je het sprookje van Sneeuwwitje nog nooit gelezen!

Het is erg leuk om de verschillen te zien met het originele sprookje, maar ook de overeenkomsten die een twist hebben gekregen. Zo heeft de koningin nog steeds haar eigen spiegel die vertelt hoe mooi ze is, alleen is er in dit verhaal een andere manier bedacht om de spiegel te laten spreken. Het zijn allemaal kleine verwijzingen naar het originele sprookje waar je erg om kan lachen, aangezien het verhaal hierdoor een meer komische noot heeft gekregen. De mannen in het verhaal zijn vrij barbaars en de dwergen zijn wat dom, wat leidt tot veel grappige taferelen.

De tekenstijl kan op sommige punten wat verbeteringen krijgen
Het verhaal weet de lezer zeker te plezieren, maar de tekenstijl kan wat aangepast worden om dit plezier te verhogen. Het kleurgebruik past in ieder geval goed bij het verhaal. De meeste kleuren hebben een middeleeuws tintje en er worden veel aardtinten gebruikt. De kleuren zijn dus wat grauw, maar dat is te overzien. De tekenstijl is alleen soms wat te grof. Sommige illustraties hebben iets te weinig detail, waardoor bijvoorbeeld veel gelaatstrekken van personages missen. Vaak worden er extra potloodstreken gebruikt om wat schaduw te tonen, terwijl de kleuren al een vorm van schaduw aangeven. Hierdoor zijn de schaduwen wat dubbelop, wat een raar effect geeft. De dwergen zijn ook wel verschillend van elkaar, maar als lezer merk je met uitzondering van een paar dwergen niet echt de verschillende persoonlijkheden van de dwergen op. Daarbij wordt Sneeuwwitjes decolleté elke keer wel getoond als ze op de pagina zit, wat misschien niet altijd passend is bij de situatie.

Conclusie
Zeven dwergen laat zien dat sprookjes niet altijd dappere prinsen en gelukkige eindes hebben, maar dat zelfs de goede personages zich als schurken kunnen gedragen. De tekenstijl heeft wel wat verbeterpunten, maar het kleurgebruik weet de sfeer van het sprookje goed af te beelden. Het verhaal is erg grappig en de parallellen met het originele sprookje zijn aanwezig, maar wel met een twist. De ontknoping van het verhaal is ook erg verrassend en laat je met een glimlach achter. Zo heb je het sprookje van Sneeuwwitje nog nooit gelezen!

Zeven dwergen Boek omslag Zeven dwergen
Zeven
Wilfrid Lupano & Roberto Ali
9789463064422
Graphic Novel
Silvester Strips
September 2018
Hardcover
64

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joost Zuijderduijn
Joost Zuijderduijn
Door Zweinstein is Joost gek geworden op Fantasy en sindsdien is hij altijd met een boek te vinden. Joost is gek op boeken voor Young Adults, waarbij Dystopische en Mythologische Fantasy, Magisch Realisme en Urban Fantasy vooral zijn voorkeur hebben.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Zeven dwergen: een diepgravend verhaal over zeven mijnwerkers – Wilfrid Lupano & Roberto AliZeven dwergen laat zien dat sprookjes niet altijd dappere prinsen en gelukkige eindes hebben, maar dat zelfs de goede personages zich als schurken kunnen gedragen. De tekenstijl heeft wel wat verbeterpunten, maar het kleurgebruik weet de sfeer van het sprookje goed af te beelden. Het verhaal is erg grappig en de parallellen met het originele sprookje zijn aanwezig, maar wel met een twist. De ontknoping van het verhaal is ook erg verrassend en laat je met een glimlach achter. Zo heb je het sprookje van Sneeuwwitje nog nooit gelezen!