Sinds een tijdje schrijven we Gidsen naar, korte overzichtjes van klassiekers en recentere toppers rondom een thema. Met de Griezelige Kinderboekenweek in gedachten is het thema van dit artikel natuurlijk simpel… Hieronder enkele favoriete griezelige kinderboekenseries en kinderboeken, in willekeurige volgorde gepresenteerd.

 

zwartemolen

We beginnen dit artikel met een oude jeugdliefde van mij: De verhalenbundels van Het Griezelgenootschap. De illustere schrijvers die hierbij hoorden (onder andere Tais Teng, Bies van Ede, Paul van Loon en Eddy C. Bertin) schreven spannende verhalen vol humor over weerwolven, mummies, vampieren en andere monsterwezens. Het leuke aan de verhalen was dat ze helemaal niet goed af hoefden te lopen, wat het natuurlijk extra spannend maakte. (Lees ons interview met Paul van Loon ter ere van zijn tentoonstelling dat nu geopend is.) 

 

zwartemolen

Een andere klassieke serie is Kippevel, van R.L. Stine, waar in elk boek weer iets anders gruwelijks gebeurt. Met elk hoofdstuk een goede cliffhanger lazen de boekjes altijd heerlijk snel weg en wisten ze altijd af te sluiten met een leuke twist. In 2015 kwam er nog een film uit gebaseerd op deze serie (Goosebumps) met Jack Black in de hoofdrol.

 

zwartemolen

De serie Mysteries van de raaf is wellicht niet heel griezelig, maar is vanwege de duistere sfeer die een beetje doet denken aan de Adams familie toch meegenomen. Het speelt zich allemaal af in een gotisch kasteel waarin de hoofdpersoon een eeuwenoude raaf is. Hij probeert op alle mogelijke manieren het kasteel en zijn bewoners te beschermen tegen allerlei gevaren, waarbij hij al zijn vaardigheden en kennis moet aanwenden. Lees de recensies van deel 1: Het griezelige kasteelbeest en deel 2: Spoken op de loer.

 

zwartemolen

Een artikel over griezelige kinderboeken is niet compleet zonder Roald Dahl te noemen! Zijn fantastische verhalen over de Heksen, de GVR en de Griezels zijn voor jong en oud een genot om te lezen. Gelukkig zijn enkele van zijn boeken niet lang geleden in een nieuw jasje gestoken door uitgeverij Fontein en blijven ze populair bij de jeugd. De gemene personages, lekker ranzige stukjes en grappige gebeurtenissen maken maken de boeken van Roald Dahl tijdloze klassiekers.

 

zwartemolen

Nee, natuurlijk vergeten we Paul van Loon niet… Met zijn personages als Dolfje WeerWolfje en Foeksia de miniheks schrijft hij nu al jaren fantastische griezelige kinderboeken. Het laatste boek van de schattige weerwolf Dolfje heet GriezelWielen en werd weer heel positief gerecenseerd door Marije. Doe ook vooral mee aan onze winactie voor twee boeken van Paul van Loon (GriezelWielen en Het Griezelhandboek).

 

zwartemolen

Een relatief nieuwe serie is die van auteur Jonathan Stroud, genaamd Lockwood & Co. Deze vertelt over het kleine en ongeorganiseerde, maar desalniettemin ontzettend goede geestenjagersbureau van Jonathan Lockwood en zijn assistenten. Ontzettend geestige (letterlijk en figuurlijk) verhalen die ook weer voor jong en oud te lezen zijn. Lees onze recensies van deel 1, deel 2 en deel 3! Toevallig kregen we laatst nog door dat deze boekenserie zijn eigen tv-serie krijgt.

 

zwartemolen

Thomas J. Wachter – ook wel Tom genoemd – is de zevende zoon van een zevende zoon en heeft daardoor bijzondere krachten. In de Geestenjager serie van Joseph Delaney zit de spanning er goed in en moet de hoofdpersoon het opnemen tegen allerlei duistere wezens. Dit gaat uiteraard niet zonder slag of stoot. Lees onze recensie van deel 1: De laatste leerling en deel 2: De vloek.

 

zwartemolen

Paul van Loon is natuurlijk niet de enige Nederlandse schrijver die leuke, griezelige kinderverhalen kan schrijven. Tais Teng (hij kwam hierboven al even voorbij als lid van Het griezelgenootschap) weet ook van wanten! Zijn lijst aan publicaties is nauwelijks te bevatten, maar voorbeelden van zijn griezelige verhalen voor kinderen zijn te vinden in De Griezelklas en de Ondierentuin verhalen. Lees ook eens zijn verhaal De Grijns van de Geit, dat we hier op FantasyWereld mochten publiceren.

 

zwartemolen

Nog maar een klassieker om mee af te sluiten: Meester van de Zwarte Molen van Ottfried Preussler. De zwarte molen uit de titel blijkt een toverschool te zijn voor duistere magie. Krabat, de hoofdpersoon, ondergaat de training om uiteindelijk de strijd aan te gaan met de Meester in dit verhaal tussen goed en kwaad. Lees ook onze recensie van Het spookje van deze schrijver en doe mee aan de winactie om Het spookje en De kleine heks te winnen!

Vond je dit artikel leuk om te lezen? Misschien vind je onze andere Gidsen naar … ook wel interessant? Zoals onze Gids naar Drakenboeken, Heruitgegeven Klassiekers, Horror en Gruwel, Sciencefiction, Romantische Fantasy, Dystopische verhalen, Zwaarden en Magie en Epische Fantasy.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

Geef een reactie