BoekenBoekachtergrondOnze Gids naar Dystopische verhalen

Onze Gids naar Dystopische verhalen

-

 

Het dystopische genre heeft altijd een volwaardige plek in de sciencefiction literatuur gehad, maar heeft door de populariteit in YA-boeken de laatste tijd een enorme boost gekregen. Wij hebben een lijst opgesteld van dystopische boeken die je zeker gelezen moet hebben, van zowel oude als nieuwe boeken. Fans van het subgenre als beginnelingen die er nog niet veel van hebben gelezen kunnen met deze lijst uit de voeten. Wil je meer weten over een bepaalde serie, of discussiëren welke serie er helemaal niet in moet staan, of welke er missen? Kom dan eens langs op ons forum!

De beste dystopische verhalen

1984

1984 is met recht een klassieker te noemen, een mijlpaal in de literatuur en voor velen nog steeds een huiveringwekkend beeld van een maar al te nabije toekomst. Het is gepubliceerd in 1949, en brengt een visie op de westerse wereld anno 1984, waarin de enkeling ten onder gaat in een volkomen kansloze strijd tegen een totalitair bewind, waarbij privacy niet meer aan de orde is. Het is een waarschuwing tegen totalitaire regimes, zoals nazi-Duitsland dat net verslagen was en Stalins Sovjet-Unie. De term “Big Brother is watching” kent iedereen wel, ongeacht of je het boek wel of niet hebt gelezen.

1984

Philip K. Dick heeft een cultstatus onder sciencefiction liefhebbers omdat enkele van zijn verhalen tot (succesvolle) films werden verwerkt. De bekendste zal wel Blade Runner zijn, de verfilming van het verhaal Do Androids Dream of Electric Sheep? In het Nederlands verscheen dit verhaal onder de naam: De Elektrische Nachtmerrie. Maar ook films als Total Recall en Minority Report waren gebaseerd op zijn verhalen. Philip was vrij paranoïde, hij wantrouwde zijn medemens, wat sterk naar voren kwam in zijn verhalen. Niet zo vreemd dat hij de toekomst somber inzag en het dystopische genre hem dus ook goed lag.

1984

In zijn begintijd schreef Stephen King zoveel verhalen dat zijn uitgever ze niet allemaal kon en wilde uitgeven. Veel van zijn verhalen kwamen daarom in zijn beginperiode uit onder zijn pseudoniem Richard Bachman, waaronder ook Vlucht naar de top, dat onder de oorspronkelijke naam ook als film werd uitgebracht met Arnold Schwarznegger: The Running Man.

Het verhaal speelt zich in de duistere vervuilde wereld van de toekomst, waarin de grens tussen arm en rijk groter dan ooit is. In de Verenigde Staten beheerst het Netwerk de overheid uit naam van grote bedrijven, zoals het machtige General Atomics. Benjamin Richards is werkloos en zijn dochtertje Cassie heeft longontsteking. Om aan geld te komen doet hij mee met de spelshow “Vlucht naar de top”: Ben wordt aan het publiek gepresenteerd, zwart gemaakt om vervolgens op straat te worden gezet. Na 12 uur begint de “jacht”, en worden de Hunters en de politie achter hem aangestuurd. Ook tipgevers kunnen een beloning krijgen. Voor ieder uur op vrije voeten krijgt Bens vrouw 100 dollar…

1984

Veel dystopisch werk, zoals zeker ook 1984, is een kritische blik op de samenleving en de ontwikkelingen die de auteur waarneemt. Fahrenheit 451 (gepubliceerd in 1953) door Ray Bradbury is daar ook een heel duidelijk voorbeeld van. Het speelt in een wereld waar boeken verbannen zijn, en kritische gedachten worden onderdrukt. De titel refereert aan de temperatuur waarop boekpapier vlam vat en verbrandt en het verhaal behandelt problemen die in de tijd van schrijven belangrijk waren: censuur en onderdrukking van gedachten en ideeën in de jaren 50 in de Verenigde staten, het verbranden van boeken in nazi-Duitsland vanaf 1933 en de verschrikkelijke gevolgen van het gebruik van een atoombom. Belangrijke thema’s dus, maar ook gewoon een ijzersterk verhaal!

1984

Waar George Orwell bang was voor een overheid die ‘ons’ toegang tot informatie ontnam, schreef Aldous Huxley juist over zijn angst voor een samenleving waar de ontzaglijke hoeveelheid informatie de mensen reduceerden tot passieve en egocentrische individuen. A Brave New World, hier vertaald als Het soma-paradijs en later als Heerlijke Nieuwe Wereld beschrijft een totalitaire Wereldstaat, met als motto Gemeenschap, Identiteit, Stabiliteit, waar ogenschijnlijk geen problemen zijn. De maatschappij is gebaseerd op consumentisme, onmiddellijke behoeftebevrediging en massaproductie. Pas als er uitzonderingen blijken te zijn, komen er scheuren in de façade van deze utopie.

1984

De eerste dystopische YA in de lijst en wellicht een van de minder bekende. Unwind van Neil Shusterman, hier in het Nederlands vertaald als Gesplitst, brengt wederom een heet hangijzer aan de orde, zeker in Amerika: Abortus. In de toekomstvisie van Gesplitst is er een oplossing gevonden: de Wet op het Leven is aangenomen. Elk kind tussen de dertien en de achttien jaar kan door zijn voogden worden opgegeven om gesplitst te worden. Dit houdt in dat elk kind tot zijn dertiende kan leven als heel persoon, maar in de jaren erna lichamelijk volledig uit elkaar getrokken kan worden. Het idee is dat de gesplitste kinderen wel blijven leven – namelijk met al hun stukjes in de verschillende ontvangers. Een boek dat je bij het lezen ongetwijfeld aan het denken zet!

1984

Zeker onder de jongeren onder ons zal deze trilogie van Suzanne Collins het bekendst voorkomen. Dit gigantische succesverhaal, verfilmd met Jennifer Lawrence in de rol van Katniss Everdeen, speelt zich af in een dystopische wereld waar zich een nieuw land heeft gevormd, namelijk Panem, dat 12 districten telt en een hoofdstad, het Capitool. Oorspronkelijk waren dat 13 districten, maar in een opstand van 74 jaar geleden werd het 13e district zonder genade afgebrand. Als een herinnering voor de rebellen aan die opstand, werden de Hongerspelen in het leven geroepen als een soort straf. De deelnemers, 2 uit elk district, gaan in een arena het gevecht aan met elkaar, waarbij slechts 1 winnaar kan overblijven.

1984

Een andere hitserie is Divergent van Veronica Roth: Het futuristische Chicago is verdeeld in vijf facties: zelfverloochening, eruditie, oprechtheid, onverschrokkenheid en vriendschap. Hoofdpersoon Beatrice Prior is net 16 geworden en moet kiezen bij welke factie ze definitief wilt horen. Daarvoor moet ze de dag voor het kiezen een persoonlijkheidstest ondergaan. Als je meer dan één factie krijgt op de persoonlijkheidstest als eindresultaat ben je afwijkend, wat als zeer gevaarlijk wordt gezien. Natuurlijk is Beatrice afwijkend, wat haar in grote problemen brengt.

1984

Op dit moment is ook de Maze Runner trilogie van James Dashner erg populair. Het boek is staat bol van mysteries die je samen met hoofdpersoon Thomas probeert te ontraadselen. Langzaam maar zeker kom je erachter dat de wereld door een verschrikkelijke ramp nauwelijks meer leefbaar is en dat de mensheid bovendien is getroffen door een mysterieuze ziekte. Een geheimzinnige organisatie met de naam WICKED probeert echter via dubieuze praktijken een medicijn te verkrijgen. De offers die hiervoor worden gevraagd zijn wellicht het resultaat niet waard…

1984

Dan ook nog een mooie titel uit ons eigen kikkerlandje: Kinderen van Moeder Aarde van Thea Beckman. Dit boek, is het eerste deel van een trilogie, is uitgegeven in 1985 en beschrijft de Aarde zoals die er ongeveer 8 tot 10 eeuwen na de Derde Wereldoorlog uitziet. Enkele atoombommen zijn door hun infraroodzoekers in vulkanen terechtgekomen, wat catastrofale gevolgen heeft. De positie van de as van de Aarde draait, waardoor de Noordpool nu een uitstekende leefplek is (en het boek wellicht meer een utopie dan een dystopie schetst). Geleerd van de fouten van vroeger hebben in deze samenleving de vrouwen de macht en staat de relatie met Moeder Natuur centraal. Niet alles is zo rooskleurig als het lijkt en ook dit systeem is onderhevig aan machtspelletjes. Langzaam neemt de polarisatie tussen de heersende vrouwen en de mannen, meer geneigd tot actie, verovering, uitdaging, analyse en manipulatie van de natuur, toe.

 

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties