BoekenBoekachtergrondOnze gids naar zwaarden en magie

Onze gids naar zwaarden en magie

-

Wil je jezelf even lekker onderdompelen in de actievolle en heerlijk vlot geschreven wereld van Sword & Sorcery? Dan hebben wij samen met bezoekers van ons forum de ultieme lijst van Sword & Sorceryboeken gemaakt om de beste start te maken. Zowel fans van het subgenre als beginnelingen die er nog niet veel van hebben gelezen kunnen met deze lijst uit de voeten. Wil je meer weten over een bepaalde serie, of discussiëren welke serie er helemaal niet in moet staan, of welke er missen? Kom dan eens langs op ons forum!

indeban

We kunnen de lijst natuurlijk niet anders beginnen dan met Conan de Barbaar van Robert E. Howard. Dit iconische figuur inspireerde vele schrijvers tot het schrijven van Sword & Sorcery, maar kwam ook terug in films, stripboeken en (video)spellen. Howard schreef zelf zo’n 21 Conanverhalen, maar ook na zijn dood werden er nog nieuwe boeken uitgebracht van dit personage door andere schrijvers. Onder andere Rad des Tijds-schrijver Robert Jordan heeft enkele originele Conanverhalen geschreven. Maar Conan was niet het enige personage dat door Robert E. Howard op papier was gezet. Ook Kull de Atlantiër, Red Sonja en Solomon Kane waren creaties van zijn geest (en allen goede Sword & Sorcery).

indeban

Fritz Leiber is een andere schrijver uit het gouden tijdperk van de Sword & Sorery. Zijn zeven boeken in de Zwaarden-serie over de schelmen Fafhrd en de grijze Muizer zijn duidelijk geïnspireerd op Conan de Barbaar, maar anders dan veel andere Sword & Sorcery in het begin eigenlijk anti-helden. Fafhrd is een barbaarse vechter uit het noorden en Muizer is een gewiekste dief. Samen beleven ze vele avonturen, vaak in of bij de grote stad Lankhmar op de wereld Nehwon. De twee helden hebben allebei een tovenaar-adviseur: Ningauble met de Zeven Ogen en Sheelba van het Oogloze Gezicht.

indeban

David Gemmell schreef zijn eerste boek Legende op zijn ziektebed. Het einde van het boek werd bepaald door het verloop van zijn strijd tegen kanker. Hij overwon de ziekte, waardoor er gelukkig nog veel meer mooie boeken van zijn hand kwamen. De Kronieken van de Drenai zitten vol met actie, gedenkwaardige helden en zijn met ontzettend veel vaart geschreven. Er zijn elf boeken verschenen van deze serie.

indeban

Sword & Sorcery uit ons eigen land. Duidelijk geïnspireerd door Conan schreef Brad Winning vele korte verhalen over Sirkhan di Momo y Avaya, ook wel Sirkhan de Barbaar genoemd. Zijn prijswinnende verhalen werden gebundeld in Godendoder en vertellen over de onverschrokken Sirkhan op zijn zoektocht naar magische amuletten. Heerlijk vertier voor de liefhebber van stoere avonturenverhalen!

indeban

We kwamen er net al achter dat Amerika echt niet het enige land is waar Sword & Sorcery wordt geschreven. Ook in Rusland is het genre populair: Alexey Pehov schreef De Kronieken van Siala, waarvan de eerste drie delen hier in Nederland verschenen. Het vertelt het verhaal van Harold de Schaduw, in zijn strijd tegen de Naamloze. Zoals het genre betaamt is het vlot geschreven verhaal vol met actie en bijzondere personages.

indeban

Michael J. Sullivan bracht zijn Openbaringen van Riyria uit in eigen beheer voordat het werd opgepikt door een grote uitgever en wereldwijd werd vertaald. De stijl van Sullivan is erg prettig, met veel humor en actie. De oorspronkelijke serie bestond uit zes boeken, maar inmiddels zijn er ook enkele korte verhalen en prequels verschenen. Centraal in deze verhalen staat het weergaloze roversduo Rolf Molenbeek en Hadriaan Zwartwater; onweerstaanbare dieven die in ruil voor een flinke zak goud elke klus aannemen.

indeban

De populaire fantasy bleef vaak gericht op menselijke personages of anders ‘goede’ rassen als de Dwergen of Elfen. Stan Nicholls deed het anders en vertelde het verhaal van de Orcs. Wie kent ze niet: de tegelijk afschrikwekkende en innemende woestelingen uit de boeken van J.R.R. Tolkien en vele anderen? De boeken over de Orcs, inmiddels zes boeken en een kort verhaal werden in vele landen vertaald en zijn door hun lekkere actie erg populair.

indeban

We kwamen het succesduo Weis & Hickman al tegen in ons Epische Fantasy artikel, maar ook in het Sword & Sorcery genre kunnen ze een potje breken. Van de Dragonlance wereld zijn nu de Oorlog der Zielen serie, de Draken serie en de Legenden serie uitgegeven. De wereld waarin deze verhalen zich afspelen is gecreëerd voor een actievol Dungeons & Dragons spel.

indeban

Ook uit Polen komt een zeer aan te raden Sword & Sorcery serie. Andrzej Sapkowski schreef met The Witcher (De Hekser) een serie vol interessante personages dat ook weer de inspiratie was voor een zeer succesvolle spellenserie. Naast vele korte verhalen is er ook een boekenserie dat een wat langere verhaallijn hanteert.

indeban

Als afsluiter een andere klassieke grootheid van het Sword & Sorery genre. Michael Moorcock was een van de leden van SAGA (The Swordsmen and Sorcerers’ Guild of America ), die het Sword & Sorcery genre groot maakten. Ook Fritz Leiber, Jack Vance en later Tanith Lee waren leden van dit gezelschap. Hij schreef zijn verhalen over Elric, eigenlijk een anti-held die gebruik maakt van drugs en kwade magie om zichzelf van een zwakkeling te transformeren tot een vaardige vechter. Zoals het Sword & Sorcery betaamt spelen de verhalen van Elric rondom zijn eigen queeste, in plaats van een groots werelds plot.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties