BoekenBoekachtergrondOnze Gids naar Sciencefiction

Onze Gids naar Sciencefiction

-

Tijdens onze Science Fiction Themaweek ontkomen we er niet aan een Gids naar… artikel te plaatsen. En dit keer hebben we hulp gehad van Diana – bestuurslid van Stichting Imagicon & de DTTA (Dutch Time Travellers’ Association). In ons lijstje hebben we geprobeerd een goede mix te maken van oude en nieuwe schrijvers, internationaal en Nederlands. Wil je meer weten over een bepaalde serie, of discussiëren welke serie er helemaal niet in moet staan, of welke er missen? Kom dan eens langs op ons forum!

De beste science fictionverhalen

Duin

Laten we beginnen met een klassieker die niet alleen als boek wordt bewonderd, maar waar ook vele spellen, tv-series en zelfs films van zijn gemaakt: Duin, van Frank Herbert. De serie bestaat uit zes boeken, maar deze werd na de dood van de schrijver voortgezet door zijn zoon Brian Herbert en Kevin J. Anderson, die een aantal prequels en verhalen over de drie belangrijkste geslachten uit Duin (Atreides, Harkonnen en Corrino) schreven. Een groots boek dat de tand des tijd zonder moeite heeft weerstaan.

Foundation

De Foundation boeken van een van de grootste scifi auteurs ter wereld, Isaac Asimov mogen in deze lijst zeker niet ontbreken. De eerste drie boeken, bekend als de “Foundation-trilogie”, werden ontwikkeld uit een reeks oorspronkelijk korte verhalen gepubliceerd in sf-pulptijdschriften in de jaren 40. Na deze trilogie verschenen er nog twee vervolgen en twee preludes. Helaas wist Asimov de serie niet af te maken, na zijn dood bleven nog vele vragen onbeantwoord. De briljante geest van wetenschapper Asimov ademt door in deze boeken…

Hyperion

Dan Simmons, onder meer winnaar van de World Fantasy Award, heeft zijn veelzijdige talent meerdere malen bewezen met prijswinnende sciencefiction en horror-fantasyromans. Het meest bekend is hij geworden met Hyperion, dat werd bekroond met de Hugo Award en de Locus Award. Later schreef Simmons nog drie vervolgen in de serie: De Ondergang van Hyperion, Endymion en De opkomst van Endymion. Spannende en intrigerende boeken, die het waard waren om afgelopen jaar in herdruk te komen bij Luitingh!

watertotijs

Paul Harland is een van de meest bekende Nederlandse science fiction schrijvers. Na zijn schokkende dood werd de naam van de korte verhalenwedstrijd Millennium Prijs (voorheen de King Kong Award) veranderd in de Paul Harland Prijs (Nu Harland Awards). Hij schreef zelf ook veel korte sciencefiction verhalen, maar ook enkele boeken, zoals zijn romandebuut Water tot ijs. Via uitgever Verschijnsel is nog veel van zijn werk te bestellen!

Cuklture Novels

De Culture Novels serie is een science fiction serie geschreven door de Schotse auteur Iain M. Banks. De verhalen zijn toegespitst op de Culture, een utopische samenleving van mensachtigen, aliens en zeer geavanceerde kunstmatige intelligentie die verspreid is over de Melkweg. Helaas is deze serie niet verschenen in het Nederlands (Andere boeken zoals De Wespenfabriek wel), maar mocht je een uitdaging niet uit de weg gaan, is de originele Engelse versie zeker een aanrader!

Amarantin

Alistair Reynolds is een Britse scifi schrijver die een aantal jaren in Nederland heeft gewoond. Zijn boeken, waaronder Het Raadsel van de Amarantin, vallen onder de noemer Space Opera, grootschalige intergalactische verhalen. Hierbij kan hij altijd terugvallen op zijn PhD in astronomie en zijn jarenlange werkervaring bij het European Space Agency.

2001

2001: A Space Odyssey is een sciencefictionboek en -speelfilm uit 1968, ontstaan uit een samenwerking tussen filmmaker Stanley Kubrick en schrijver/uitvinder Arthur C. Clarke. Beide zijn gebaseerd op The Sentinel, een kort verhaal van Clarke. Kubrick zocht contact met Clarke om samen een sciencefictionfilm te maken. Dit leverde een scenario op, dat de basis vormde voor zowel het boek van Clarke als de film van Kubrick. Een klassiek verhaal dat in beide verschijningsvormen een aanrader is!

watertotijsi

Het Transgalactisch liftershandboek (The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy) is een verzameling komische sciencefictionwerken bedacht door Douglas Adams. Het begon als een radiohoorspel voor BBC Radio, maar tdaarna maakte Adams er een uitgebreide versie van via een vijfdelige boekenserie.Later verscheen er nog een laatste, zesde, deel, door Eoin Colfer (En dan nog iets…). In de boeken is het antwoord op de vraag der vragen te vinden, maar of je daar iets mee kunt?

ontwrichting

De ontwrichting van de werkelijkheid (of The Reality Disfunction) neemt je mee in een universum op de rand van de afgrond. In de 27e eeuw zijn er twee kampen ontstaan: De Edinisten passen genetische ingrepen toe, terwijl de Adamisten deze manipulaties om godsdienstige redenen verwerpen. Een groot aantal planeten in de Melkweg die met de aarde vergelijkbaar zijn, is gekoloniseerd en maakt deel uit van de multiculturele Confederatie. Voor liefhebbers van intrigerende, ingenieuze plotontwikkelingen! Helaas zijn de vervolgen echter nooit vertaald…

pepprkay

Afsluitend weer een Nederlands auteur! De Kit Guardner serie (inmiddels alweer vier boeken, de vijfde is onderweg) over interstellair privédetective Kit Guardner van Pepper Kay heeft inmiddels al veel positieve reacties gekregen. De hoofdrol speeltKit Guardner, samen met haar broer Jim een interstellair detectivebureau heeft. Ze nemen opdrachten aan die hen allerlei avonturen op verschillende werelden brengen. Elk boek heeft een eigen verhaal, maar een overkoepelend verhaal geeft de serie als geheel een extra lading.

 

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties