BoekenBoekachtergrondOnze Gids naar heruitgegeven Klassiekers

Onze Gids naar heruitgegeven Klassiekers

-

Bij een themaweek over oude klassiekers kan een gids naar (heruitgegeven) fantasyklassiekers natuurlijk niet ontbreken. Veel van die klassiekers worden de laatste tijd door verschillende uitgeverijen in een nieuw jasje gestoken (we recenseerden bijvoorbeeld eerder al Lud-in-de-mist, door Neil Gaimen ‘[d]e allermooiste, belangrijkste en meest onterecht vergeten roman van de twintigste eeuw’ genoemd), en dat gebeurt niet voor niets: deze verhalen zijn tegenwoordig nog net zo leuk en spannend om te lezen als vroeger! Van Aardzee tot Heugenis, Smart en Sterrenzwaard: FantasyWereld laat zien welke oude fantasytoppers het nog steeds meer dan waard zijn om gelezen te worden!

Aardzee

Laten we maar meteen beginnen met Aardzee, de fantasyboekencyclus van Ursula K. Le Guin, die zich afspeelt in het gelijknamige eilandenrijk. Twee korte verhalen (De Regels der Namen en Het Woord van Bevrijding) die al in 1964 verschenen, legden de basis voor een trilogie rondom Ged en Tenar. Later werden nog meer boeken en korte verhalen uitgebracht die zich afspeelden in Aardzee. Het vierde boek was al eens eerder vertaald in een omnibus, maar afgelopen jaar werd door Boekerij eindelijk ook het allerlaatste deel in de cyclus vertaald (De andere wind). Deze verhalen werden gebundeld in twee prachtig vormgegeven omnibussen en zo is Le Guins veelgeroemde meesterwerk eindelijk compleet! Lees onze recensie van de eerste omnibus.

De avonturen van Alice

Een ander boek dat vorig jaar is heruitgegeven door Boekerij is de welbekende klassieker De avonturen van Alice, in 1865 geschreven door Lewis Carroll. Nu, 150 jaar later, is Alice in Wonderland nog steeds een hoogtepunt in de fantastische literatuur en dat verdient natuurlijk een prachtige jubileumuitgave, geïllustreerd door Mervyn Peake, die door onze recensente Anniek met vier sterren is beoordeeld.

Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard

Ook het vierdelige epos Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard, geschreven door Tad Williams en in Nederland uitgegeven door uitgeverij Luitingh-Sijthoff, wordt in een nieuw jasje gestoken. En niet voor niets, want Tad Williams is op het moment druk aan het schrijven aan een nieuwe trilogie die zich dertig jaar na het verhaal van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard af zal spelen: De laatste koning van Osten Ard. In mei verschijnt bovendien Het Hart van Steen, een boek dat zich afspeelt tussen beide series in. Het perfecte moment dus om te beginnen aan de reeks die George R.R. Martin inspireerde om Het Lied van IJs en Vuur te schrijven!

In de ban van de Ring

Als het om oude klassiekers gaat kunnen we natuurlijk J.R.R. Tolkiens In de ban van de Ring niet vergeten. Hoewel er al wel fantasy werd geschreven voor zijn tijd, zorgde het succes van In de ban van de Ring (uitgebracht in 1954) voor een opleving van het genre. En niet alleen Frodo’s reis naar Mordor is een echte klassieker te noemen, ook De Hobbit, De avonturen van Tom Bombadil en Boer Gilles van Ham zijn onlangs nog in een prachtig vormgegeven gebonden versie opnieuw uitgegeven door Boekerij. Voorlopig kan de Tolkienfan zijn hart trouwens nog wel even ophalen, want in 2017 verschijnt het verhaal van Beren en Lúthien, samengesteld door Tolkiens zoon Christopher en geïllustreerd door de welbekende Lord of the Rings-illustrator Alan Lee.

Fantasy en sciencefiction van Jack Vance

Jack Vance (1916-2013) staat met zijn oeuvre van meer dan vijftig boeken en ongeveer honderd korte verhalen bekend als een van de grootmeesters van de twintigste-eeuwse fantasyliteratuur. Het is dan ook niet gek dat zijn werk op dit moment bij verschillende uitgeverijen opnieuw wordt uitgegeven. Zo is Uitgeverij Q op het moment bezig met de heruitgave van zijn vierdelige Tschai-cyclus (waarvan de eerste omnibus op dit moment te winnen is op FantasyWereld!), gevat in twee mooie omnibussen.

Een ander iniatief om de verhalen van Vance weer onder de aandacht te brengen is van Koen Vyverman, in samenwerking met Jacks zoon John, onder de vlag van Spatterlight (lees ook ons interview met hem). momenteel alle verhalen van Jack Vance opnieuw in omloop te brengen. Er zijn al zeven boeken verschenen, zoals de Alastor trilogie, Emphyrio en De Tuin van Suldrun, het eerste deel in de Lyonesse-trilogie.

Andere sciencefiction

Zo nu en dan worden er pareltjes uit de hoogtijdagen van de sciencefiction gepikt, bijvoorbeeld omdat Hollywood besloten heeft er een film/serie van te maken. Denk bijvoorbeeld aan het boek Enders Game, uitgegeven door Boekerij nadat de filmversie verscheen met Harrison Ford in de cast. Of De man in het hoge kasteel van de illustere sciencefictionschrijver Philip K. Dick, dat vorig jaar opnieuw uitgegeven werd door Lebowski nadat bekend was geworden dat Ridley Scott er een tv-serie omheen ging maken. Andere boeken worden om heel andere redenen opnieuw populair. Zo is 1984, de dystopische roman van George Orwell wereldwijd in de bestsellerlijsten gekomen nadat Trump president van Amerika werd…

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties