BoekenBoekachtergrondOnze Gids naar Horror en Gruwel

Onze Gids naar Horror en Gruwel

-

 

Het horrorgenre heeft een lange geschiedenis. Al sinds mensenheugenis worden er enge verhalen verteld en geschreven over de dood en het onbekende, thema’s die de mensheid al eeuwen in hun greep houden. Al heel vroeg werd onze verbeelding bovendien geprikkeld doordat mensen mythische wezens als weerwolven en vampiers aan hun verhalen gingen toevoegen. Van het klassieke gothic novel tot het modernere horrorgenre, er valt heel veel spannends te lezen als je niet bang aangelegd bent! In onze Horror themaweek kan een Gids naar Horror en Gruwel daarom natuurlijk niet ontbreken! Wil je meer weten over een bepaalde serie, of discussiëren welke serie er helemaal niet in moet staan, of welke er missen? Kom dan eens langs op ons forum!

 
Onze Gids voor Horror- en Gruwelverhalen

 

Frankenstein

We beginnen onze tijdreis in de negentiende eeuw. In de achttiende eeuw werden de werken gepubliceerd die al snel de basis zouden vormen waarop andere auteurs de grenzen van het genre zouden verbreden. Mary Shelley schreef Frankenstein in 1816, het “jaar zonder zomer.” Destijds zorgden de asdeeltjes van een uitgebarsten vulkaan ervoor dat de zonnestralen in de lucht werden geblokkeerd en vormden samen een soort sneeuw. Mary Shelley was, samen met een aantal mede-schrijvers, dus gedwongen binnen te blijven. Ze besloten een schrijfwedstrijd te beginnen dat voor Shelley resulteerde in een boek dat uiteindelijk in 1818 voor het eerst (anoniem) gepubliceerd zou worden.

Het verhaal gaat over Victor Frankenstein, een jongeman die erg getalenteerd is in de exacte vakken. Kort nadat zijn moeder komt te overlijden, voelt hij de drang om niet-levende dingen leven in de blazen en begint hij allerlei experimenten. Uiteindelijk slaagt hij erin om een menselijke creatie tot leven te wekken, maar Victor is bang voor het wezen en vlucht. Het monster is moordzuchtig en zorgt ervoor dat een paar van Victors vrienden en familieleden komen te overlijden. Victor komt tot de conclusie dat hij het monster zelf zal moeten uitschakelen, en bereidt zich voor op een ultieme strijd. Ik ga niet verklappen hoe het verhaal afloopt, maar het is zeker dat Frankenstein zijn stempel op het horrorgenre heeft gedrukt. Vrijwel iedereen heeft wel eens gehoord van het monster van Frankenstein. Lurch, de butler van The Addams Family, is er bijvoorbeeld op gebaseerd.

 

Frankenstein
Tegen de tijd dat Poe The Raven schreef, had hij al vele korte verhalen gepubliceerd. In 1845, toen het gedicht verscheen, werd hij meteen een bekende naam in de auteurswereld. Later zou hij nog meer verhalen schrijven en tegenwoordig worden zijn verhalen nog steeds goed verkocht. Poe heeft een heel eigen stijl en zijn verhalen lezen ook tegenwoordig nog erg fijn als je erover nadenkt hoe lang geleden ze wel niet geschreven zijn. Zijn nachtmerrieachtige werk in het genre van de gothic novel was van grote invloed op horror- en fantasy-genres.

The Raven vertelt het verhaal van een man wiens geliefde pasgeleden is overleden. Hij zit in zijn kamer en valt bijna in slaap, maar hoort dan een soort geklopt. Hij vermoedt dat het een vreemdeling is. Hij doet de deur open en ziet al snel dat er niemand voor de deur staat. Hij denkt dat dat het zijn geliefde is en roept haar. Haar naam wordt naar hem teruggeroepen door een andere stem. Hij probeert zich ervan te overtuigen dat hij niets heeft gehoord, maar dan hupt er een raaf door het raam naar binnen. De man vraagt hoe de raaf heet en de raaf antwoordt “nevermore” (vertaald: “nooit meer”). Het wordt al snel duidelijk dat dit het enige woord is dat de raaf kent en de man bedenkt zich dat deze raaf tegen de ochtend zal wegvliegen. De man stelt de raaf een paar vragen komt zo tot een paar inzichten. Uiteindelijk komt hij tot de conclusie dat de raaf en hij met elkaar verbonden zijn en dat dat altijd zo zal blijven.

 

Frankenstein

Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel gehoord van De zonderlinge geschiedenis van dr. Jekyll en mr. Hyde. Het verhaal is in 1886 gepubliceerd en gaat over Gabriel John Utterson die onderzoek doet naar wat er met zijn oude vriend gebeurd is. Deze vriend is de dokter Henry Jekyll. Het wordt duidelijk dat iets te maken heeft met de kwaadaardige Edward Hyde. Er gebeuren allerlei mysterieuze dingen en Hyde is niet bang om te moorden. Uiteindelijk blijkt dat Jekyll en Hyde dezelfde persoon zijn en het boek eindigt vrij abrupt.

Robert Louis Stevenson is niet alleen bekend van dit toonaangevende verhaal, maar heeft bijvoorbeeld ook Schateiland geschreven. Voor horrorliefhebbers zijn zijn verhalen Olalla, The Waif Woman, The Body Snatcher en The Bottle Imp echte aanraders.

 

Frankenstein
Dorian Gray is een ijdele jonge man die zichzelf door zijn vriend Basil laat schilderen. Hij is geobsedeerd met zijn uiterlijk en heeft de droom om voor altijd jong en knap te blijven. Hij wenst dan ook dat hij altijd zo zou blijven als op het schilderij en dat het schilderij zou verouderen in plaats van hem zelf. Naarmate hij zich gemener en trotser gaat gedragen, blijkt dat de effecten hiervan zichtbaar zijn op het schilderij, dat er steeds kwaadaardiger uit gaat zien. In eerste instantie schrikt Dorian hiervan, maar later gaat hij het als een excuus zien om een zo zondig mogelijk leven te gaan leiden. Hij verstopt het schilderij op zolder en denkt er niet meer aan. Het wordt ook duidelijk dat Dorian zelf niet meer veroudert. Achttien jaar gaan voorbij en Dorian ziet er nog precies hetzelfde uit als op de dag dat hij zich liet schilderen. Het boek komt tot een spetterend einde en ik kan iedereen aanraden om dit prachtige werk te lezen!

Het portret van Dorian Gray van Oscar Wilde werd voor het eerst in 1890 gepubliceerd en wordt tot op de dag van vandaag nog tot een klassieker beschouwd.

 

Frankenstein
Dracula is waarschijnlijk nog wel de allerbekendste uit deze lijst… De manier waarop Bram Stoker in dit verhaal uit 1897 over graaf Dracula heeft geschreven is iconisch geworden voor hoe wij over vampiers denken (als we Twilight maar even uit ons collectieve geheugen wissen). In de mythologie waren vampiers bloeddorstige monsters, maar Stoker heeft ervoor gezorgd dat wij ze vandaag de dag als elegante, bleke aristocraten zien.

Anders dan je misschien zou verwachten, bestaat dit verhaal geheel uit brieven, dagboekstukken en logboeken. Het verhaal begint met brieven die door Jonathan Harker worden geschreven aan zijn vrouw. Hij is recentelijk bij een makelaardij gaan werken en is nu te gast in Transsylvanië bij de mysterieuze graaf Dracula, die graag een huis in Engeland wil kopen. Dracula woont in een onheilspellend kasteel en het is Harker al snel duidelijk dat de plaatselijke bevolking niets met hem op heeft. Hij realiseert zich op een gegeven moment dat hij eigenlijk helemaal niet te gast is, maar dat hij een gevangene is. Niet lang daarna begeeft Dracula zich richting Engeland. Later zal ook de Nederlandse Abraham Van Helsing zijn opkomst nog maken.

 

Frankenstein

Met dit verhaal gaan we eindelijk de twintigste eeuw binnen, want The Call of Cthulhu werd voor het eerst in 1928 gepubliceerd. Tot dusver hebben we alleen te maken gehad met het klassieke horrorgenre. We hebben allerlei soorten monsters gezien, maar bij Lovecraft wordt het allemaal nog een tikkeltje vreemder.  Zijn bizarre verhalen behoren eigenlijk tot een ander genre, en wel eentje die hij zelf heeft bedacht. In het Engels noemen we dit “weird fiction.”

The Call of Cthulhu is een verhaal dat in dezelfde wereld geplaatst kan worden als Lovecrafts andere verhalen. Het thema in deze verhalen is het onbekende en dat je gek kunt worden van bepaalde kennis. Cthulhu is hierin een wezen dat door allerlei volkeren wordt aanbeden. Hij heeft een soort octopusachtig hoofd en is gigantisch groot. In dit verhaal is de hoofdpersoon, zoals wel vaker gebeurt in Lovecrafts verhalen, bezig met een gevaarlijk onderzoek. Dit onderzoek heeft de mythische Cthulhu in de hoofdrol en de onderzoekers gaan met gevaar voor hun eigen leven de uitdaging aan. Teveel weten kan er namelijk voor zorgen dat je krankzinnig wordt… Het verhaal The Call of Ctulhu is hier te lezen >

 

Frankenstein

En dan komen we uit op de wat modernere schrijvers. Een auteur die in dit rijtje namelijk zeker niet kan missen is Stephen King, een man die ons allemaal wel eens een rusteloze nacht heeft bezorgd. Deze veelschrijver heeft een inmiddels onuitputbare lijst van horrorboeken geschreven, waarvan de meeste ondertussen ook een verfilming hebben gekregen (denk aan IT, Salem’s Lot, The Shining, Carrie, Cujo, 1408 en Pet Sematary).

Bezeten stad (Engelse titel Salem’s Lot) is het tweede boek geschreven door Stephen King, in 1975. Het verhaal gaat over schrijver Ben Mears die na het overlijden van zijn vrouw terugkeert naar Jerusalem’s Lot, het dorp waar hij is opgegroeid. In het dorp sluit hij vriendschap met de leraar Matt Burke en Susan Norton, een net afgestudeerde jonge vrouw. Ben is van plan een boek te schrijven over het Marstenhuis, een verlaten villa waar hij als kind eens een nare ervaring meemaakte. Ben komt erachter dat het huis recentelijk is gekocht door een mijnheer Straker en een mijnheer Barlow die een antiekwinkel willen beginnen in het centrum van het dorp. Niet lang na de aankomst van de twee mannen beginnen er dorpsbewoners te verdwijnen en op onverklaarbare wijze te sterven.

 

Books of Blood

Ook Clive Barker mag natuurlijk niet ontbreken in en lijstje van horrorschrijvers. Hij heeft zijn stempel niet alleen op het horrorgenre in de literatuur gedrukt, maar was ook betrokken bij vele horrorfilms en horrorspellen. Hij begon zijn literaire carrière met het schrijven van korte verhalen in het horrorgenre, maar schreef later ook fantasyboeken, zoals Imagica.

In 1984 verschenen de eerste drie delen van de Boeken van bloed, waarin een collectie van zijn horrorverhalen staan. Het jaar daarop verscheen zijn eerste roman The Damnation Game (Duivelsspel). Ook in 1985 verschenen de drie volgende delen van zijn Boeken van bloed

 

Frankenstein

Tot nu toe zijn er enkel nog buitenlandse auteurs aan de orde gekomen. Maar natuurlijk hebben we ook in Nederland en België goede schrijvers van dit duistere genre. Zo heeft Kevin Valgaeren met De Ziener, Bloedlijn en Seance intrigerende Gothic Novels op zijn naam staan. De sfeer in deze boeken is heerlijk beangstigend en bedrukkend, helemaal in lijn met de oude meesters van de Gothic Novel, maar met een modern randje.

 

Frankenstein

De laatste, maar zeker niet de minste, naam die ik wil noemen in dit lijstje is die van Thomas Olde Heuvelt. Al op jonge leeftijd verschenen van zijn hand De Onvoorziene en PhantasAmnesia. Later werd hij opgepikt bij Luitingh en schreef hij Leerling Tovenaar Vader & Zoon en Harten Sara. Met zijn laatste boek HEX wist hij echter zijn grootste succes te boeken, het is inmiddels al in vele talen uitgekomen. Het vertelt over de zeventiende-eeuwse Wylerheks Katharina die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners van Beek de stuipen op het lijf jaagt. Het werd dit jaar nog in Nederland heruitgegeven met een ander einde.

Met het verhaal Tulpen en windmolens in het Land der Champignons staat Thomas Olde Heuvelt momenteel in de Halloween Horrorverhalen bundel van Luitingh.

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties