BoekenBoekachtergrondOnze Gids naar Epische Fantasyseries

Onze Gids naar Epische Fantasyseries

-

In dit artikel wilde ik enkele series opsommen die je echt niet kunt missen als fan van epische fantasy. Maar ook als je het nog nooit hebt gelezen en eens wilt weten waar je het beste mee kunt beginnen, kun je met deze lijst uit de voeten. Deze lijst staat overigens in willekeurige volgorde. Wil je meer weten over een bepaalde serie, of discussiëren welke serie er helemaal niet in moet staan, of juist wel? Kom dan eens langs op ons forum!

indeban

Een artikel over Epische Fantasy is niet te maken zonder J.R.R. Tolkien te noemen. Hoewel er natuurlijk wel fantasy werd geschreven voor zijn tijd, zorgde het succes van In de Ban van de Ring (uitgebracht in 1954) tot een opleving van het genre. Zijn doorwrochte wereld waarin het verhaal zich afspeelt, de uitgewerkte personages en de grootse strijd tussen goed en kwaad werden een inspiratiebron voor vele fantasyschrijvers. Door zijn achtergrond als hoogleraar Engelse taal- en letterkunde was hij in staat zelfs enkele talen zoals het Quenya en Sindarijns te creëren die in zijn boeken voorkomen. Als fantasyfan is dit boek (of drie boeken, afhankelijk van de uitgave) eigenlijk verplichte kost!

indeban

De Boeken van de Zieners van Robin Hobb wordt beschouwd als een van de grote werken van personagegedreven fantasy. Het meeslepende plot, de driedimensionale personages en het originele gebruik van magie zorgen ervoor dat je steeds maar weer meer wilt lezen over de wereld van de Zes Hertogdommen. Gelukkig is dat ook goed mogelijk, want Hobb bleef verder schrijven aan haar wereld en na de originele trilogie verschenen er nog veel meer boeken. Op dit moment worden de personages uit de eerste trilogie weer ten tonele gevoerd in De Boeken van de Nar.

indeban

Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard is de eerste boekenserie van fantasy-schrijver Tad Williams. Het werd geïnspireerd door vele mythologieën van over de hele wereld en geprezen voor zijn scherpe schrijfstijl. Met goed uitgewerkte personages en een complexe wereld staan de vier boeken goed aangeschreven onder fantasyfans. In april 2014 werd tot vreugde van vele lezers door Tad Williams aangekondigd dat hij een trilogie gaat schrijven dat zich voor het verhaal van Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard af gaat spelen. Deze trilogie zal The Last King of Osten Ard gaan heten, en het eerste deel staat pas gepland in 2017.

indeban

Epische fantasyseries hebben de neiging om van epische omvang te worden. Hierdoor wil het nog wel eens gebeuren dat een serie niet in zijn geheel wordt vertaald, omdat mensen afhaken of overstappen op de originele taal. Helaas is dit het geval geweest bij Het Spel der Goden van Steven Erikson. Toch wilde ik deze serie even noemen, omdat het niet veel epischer wordt dan dit. De complexe verhaallijnen, de indrukwekkende wereld en de boeiende personages maken deze serie eigenlijk tot een must read voor elke fantasyliefhebber. De Nederlandse vertalingen gingen niet verder dan boek 4, in het origineel kun je nog even doorlezen, daar stopt de serie pas na boek 10 (en verschenen er ook een heel aantal korte verhalen).

indeban

Het beste voorbeeld van een serie die buiten zijn proporties groeit is wel Het Rad des Tijds van Robert Jordan. De schrijver stelde zijn verhaal voor aan de uitgever als een trilogie, maar in de loop van de tijd bleek het verhaal omvangrijker dan verwacht en verschenen er 14 boeken (en een prequel). Uiteindelijk stierf Robert Jordan voordat hij de serie kon afronden (hij had toen elf delen geschreven) aan een ziekte aan zijn hartspier en werd fantasy auteur Brandon Sanderson gevraagd de serie af te ronden. Het Rad des Tijds staat bekend om zijn unieke wereld, originele en bijzonder goed uitgewerkte magiesysteem en groot scala aan personages/verhaallijnen die elkaar ontmoeten, door elkaar kruisen en weer hun eigen weg gaan. Wat mij echter het meeste aansprak in zijn werk is het fantastische foreshadowing. Er wordt veel gehint naar gebeurtenissen die zich nog moeten gaan ontwikkelen, wat je tijdens het lezen van dit verhaal steeds maar weer aan het denken zet!

indeban

Het eerste boek in de wereld van Shannara door Terry Brooks was Het Zwaard van Shannara en een heel duidelijke hommage, zo niet ripoff, van Terry Brooks ten opzichte van In de ban van de ring. In zijn vervolgdelen kwam de originaliteit en vertelkunst van Brooks echter al snel naar voren en wist hij miljoenen lezers te boeien met zijn avonturen van de families Ohmsford, Elessedil en Leah. Helaas zijn er na Bewakers van Faerie geen Nederlandse vertalingen meer van zijn werk verschenen. Wel kunnen we uitkijken naar een televisieserie, gebaseerd op De Elfenstenen van Shannara.

indeban

Voor de schrijfstijl van Joe Abercrombie in de Eerste Wet trilogie (en overige boeken die zich in dezelfde wereld afspelen) werd een nieuw subgenre bedacht door de vele fans: Grimdark. Het zijn epische fantasyboeken met een wat grimmiger tintje aan het verhaal. Zwarte humor, veel actie en realistischere gevechten maakten deze trilogie verfrissend.

indeban

We kwamen Sanderson al eerder tegen als degene die Het Rad des Tijds afmaakte voor Robert Jordan. Met zijn eigen werk verdient hij echter ook zeker een aanbeveling. De boeken in de Mistborn serie staan bekend (zie ook onze recensies) om hun intrigerende premisse, het originele magiesysteem, complexe verhaallijnen en bijzonder uitgediepte personages die je altijd zullen bijblijven.

indeban

Raymond E. Feist is een van de succesvolste auteurs in de fantasywereld. Zijn boeken rond Midkemia, een wereld die hij samen met vrienden voor een Dungeons & Dragons spel bedacht, vlogen wereldwijd miljoenen keren over de toonbank. Inmiddels zijn er meer dan 30 verhalen verschenen die zich afspelen in de wereld van Midkemia en is er een einde aan gekomen. is hij begonnen aan een geheel nieuwe serie. Deze wordt helaas pas in 2016 of zelfs 2017 verwacht.

indeban

Een nieuwe naam in fantasy wiens ster heel ster is gestegen is die van Patrick Rothfuss. In zijn boeken vertelt de hoofpersonage Kvothe in drie dagen zijn levensverhaal, waarbij elke dag in een boek gevat wordt. Helaas voor zijn vele fans schrijft Rothfuss niet erg snel. Na De Naam van de Wind  (2007) en Angst van de Wijze (2011) wachten we nu al enkele jaren op deel 3, getiteld Doors of Stone. Gelukkig kwam er een zoethoudertje in de vorm van De Muziek van de Stilte, waarbij een bijpersonage uit deze serie de hoofdrol kreeg.

indeban

De enige niet-Engelstalige schrijver in deze lijst is Markus Heitz, die met zijn Dwergen boeken de internationale markt bestormde (vorige maand verscheen het vijfde deel, waarvan je op FantasyWereld een exclusief exemplaar kunt winnen). In deze boeken zijn nu eens niet de mensen, maar dwergen de hoofdrolspelers, iets wat vrij uniek was. De boeken zijn met veel vaart geschreven en hoewel er klassieke fantasythema’s en motieven terugkomen, worden die met enige originaliteit behandelt. Heitz is bijzonder productief en schrijft naast epische fantasy ook thrillers.

indeban

Het eerste deel van De Kronieken van Belgarion in 1982 vormde de doorbraak van de schrijfcarrière van David Eddings, hoewel zijn eerste roman al in 1973 verscheen. De vijf boeken volgen hoofdpersoon Garion en zijn reisgenoten in verschillende queestes. Later verschenen een vervolgserie (Mallorea) en twee prequels op deze serie. Zijn vrouw Leigh Eddings werd vaak genoemd op zijn boeken, zij hielp David bij het schrijven van zijn boeken.

indeban

Het schrijversduo Margaret Weis en Tracy Hickman begonnen hun samenwerking in dienst van spellenmaker Wizard of the Coast met de Dragonlance serie. Dit beviel hen en hun fans zo goed dat ze daarna nog vele andere series samen schreven. Een van de bekendste is De Poort des Doods, een serie van zeven delen met innovatieve werelden en een originele verhaallijn.

indeban

Met De Wetten van Magie heb ik altijd een haat/liefde verhouding gehad. Het was een van de eerste series die ik las en de eerste paar boeken heb ik allemaal verslonden. De avonturen van Richard, Kahlan en Zed waren opwindend en spannend en de wereld van Goodkind bleef me met elk boek boeien. Later in de serie haakte ik echter af doordat de personages en verhaallijnen zich leken te herhalen. Toch blijft het een van de bekendste fantasyseries die nog steeds vele fans kent. Er is zelfs een televisieserie van verschenen, die helaas na twee seconden is geannuleerd.

indeban

Aardzee is een fantasyboekencyclus van Ursula LeGuin, die zich afspeelt in het gelijknamige eilandenrijk. Twee korte verhalen (De Regels der Namen en Het Woord van Bevrijding) die al in 1964 verschenen, legden de basis voor een trilogie rondom Ged en Tenar. Later werden nog meer boeken uitgebracht die zich afspeelden in Aardzee: een vierde boek vormde de brug naar een tweede trilogie. Ook werd er een animeversie van Aardzee uitgebracht. Het laatste boek uit de Aardzee reeks (The Other Wind) werd helaas nooit vertaald.

Wil je meer weten over een bepaalde serie, of discussiëren welke serie er helemaal niet in moet staan, of juist wel? Kom dan eens langs op ons forum!

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties