BoekenBoekrecensiesDe geheimen van Imh 3: Het einde van een tijdperk - Nico...

De geheimen van Imh 3: Het einde van een tijdperk – Nico Franken

-

Na de gevaarlijke toch door Ubunia is een deel van het reisgezelschap aangekomen op de zwarte planeet: een onbekende plek vol duistere gevaren waar niemand weet wat hen te wachten staat. Hun enige kans van slagen rust in hun doorzettingsvermogen en ieder lid moet dit voor zichzelf zien te vinden. Hun doel is het terugvinden van het Ihmriet, zodat het eindelijk weer verenigd kan worden met het zwaard Ihm en ze opnieuw beschikken over hun ultieme wapen tegen Lugubris. Maar de tijd dringt, want de zoektocht duurt al lang, het kwaad groeit intussen zienderogen en het is al lang niet meer zeker of de wereld nog te redden valt. Het enige wat de achterblijvers nog rest is proberen om hun weerstand zo lang mogelijk vol te houden en te hopen dat het wonder waar ze op hopen uiteindelijk waarheid wordt.

Lange terugtocht
Aan het einde van deel twee heeft een deel van het reisgezelschap de stap in het duister gezet en de zwarte planeet betreden. Eenmaal daar aangekomen maken ze kennis met de vele duistere kanten en wezens die er op die planeet rondzwerven of die door Lugubris gemanipuleerd zijn. Ook deze nieuwe wezens en wereld zijn gedetailleerd uitgewerkt en je ziet de meesten ook gewoon rondvliegen, -kruipen, -lopen en -zwemmen. Al bij al is het een rustige tocht waarbij de groep vooral de inheemse wezens uit de weg probeert te gaan en er ruimte is voor hun gedachtegangen en dialogen. Ook hier in deel drie zijn deze prominenter aanwezig naast de alwetende verteller en dat maakt het allemaal vlotter om te lezen.

Niet alleen de vrije volkeren hebben goede strategieën, ook bij de duistere zijde zijn er meerdere strategen die bijna het woord mastermind verdienen.

Als ze uiteindelijk weten terug te keren naar Tamarant wacht hun en de rest van het gezelschap nog een lange terugtocht naar huis. Ze nemen een andere route door Ubunia dan op de heenweg en dus krijgen we nog meer nieuwe landschappen en enkele nieuwe wezens voorgeschoteld. Wel gaat het nu iets sneller vooruit en maakt het verhaal soms een iets grotere sprong in de tijd om hen in een paar pagina’s enkele weken vooruit te laten komen. Dat maakt wel dat het ook voor de lezer sneller gaat en het verhaal je dus iets meer meeneemt.

Kwaadaardige strategen
Deel drie spitst zich ook niet meer enkel toe op het reisgezelschap, zoals het geval was in deel twee: de gebeurtenissen in Medaxa en de volkeren daar krijgen ook meer aandacht. Lugubris is natuurlijk ook weer op Tamarant aanwezig en de kwaadaardige activiteiten nemen zienderogen toe. De vrije volkeren moeten het steeds meer opnemen tegen de hordes van Lugubris en de strategische uitwerking hiervan is altijd goed beschreven, al wordt het pleit soms nogal snel beslecht en is het sneller voorbij dan je verwacht.

Niet alleen de vrije volkeren hebben goede strategieën, ook bij de duistere zijde zijn er meerdere strategen die bijna het woord mastermind verdienen. Lugubris zelf heeft nogal vaak last van woedeaanvallen, maar sommige van zijn onderbevelhebbers zijn echt wel geslepen en hoewel je er geen bewondering voor wil hebben, moet je het hen toch wel nageven dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Dat is wel goed, want dan lijkt het niet alsof de slechteriken eigenlijk oerdom zijn en het moeten hebben van hun aantallen terwijl de goeden alle wijsheid in pacht hebben.

Korte climax
Het is alleen een beetje jammer dat het verhaal uiteindelijk best een lange aanloop heeft en dan een korte climax bereikt. Het kan natuurlijk niet anders dan dat het tot een treffen komt tussen beide partijen en dat zowel Bran en zijn bondgenoten als Lugubris tegenover elkaar komen te staan. De eindstrijd is best goed uitgewerkt en meeslepend, maar ineens is het voorbij. Ook de nasleep zou iets meer afronding mogen hebben. De trilogie is ten einde en dat mag best een mooi einde hebben.

Conclusie
De geheimen van Ihm 3: Het einde van een tijdperk neemt je voor de laatste keer mee naar de wereld van Tamarant en zijn rijke verzameling bewoners. Het verhaal bouwt op naar een climax door middel van slinkse strategieën van beide partijen, al is die climax misschien net iets te snel voorbij. De geheimen van Ihm heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt en met Het einde van een tijdperk heeft de trilogie een passende afsluiter gekregen.

Het einde van een tijdperk Boek omslag Het einde van een tijdperk
De geheimen van Imh
Nico Franken
9789048442485
Epische fantasy
Lecturium
Oktober 2017
Paperback

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Joke Michielsen
Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

De geheimen van Ihm 3: Het einde van een tijdperk neemt je voor de laatste keer mee naar de wereld van Tamarant en zijn rijke verzameling bewoners. Het verhaal bouwt op naar een climax door middel van slinkse strategieën van beide partijen, al is die climax misschien net iets te snel voorbij. De geheimen van Ihm heeft een mooie ontwikkeling doorgemaakt en met Het einde van een tijdperk heeft de trilogie een passende afsluiter gekregen.De geheimen van Imh 3: Het einde van een tijdperk - Nico Franken