In de zomerbrochures van 2020 zagen we heel wat aardige fantasy, sciencefiction en horror aangekondigd, maar ook voor het najaar is er weer genoeg om ons op te verheugen. Hieronder per uitgever een opsomming, druk op het logo van de uitgever om de brochure zelf te bekijken en zo meer over de boeken te weten te komen. Of ga naar onze verschijningskalender, die we snel weer up-to-date maken met al deze nieuwe titels.

Fantasy in de najaarsbrochures van 2020

LUITINGH-SIJTHOFF gaat weer knallen in het najaar, onder andere met wat series die na lang wachten weer door gaan. Zo komen deel 7 en 8 van De Brug der Getijden er alsnog aan in november en januari en gaat De Godenoorlogen met deel 4 verder in februari. Ook verschijnt De nacht van de vuurvliegjes, het vierde en laatste deel in de Nachtuilen-serie van Jeroen van Unen. Er komt een nieuw boek aan van Naomi Novik, een eerste deel in een nieuwe trilogie, genaamd Dodelijke opleiding en van Anthony Ryan verschijnt het tweede deel van zijn nieuwe serie In de Schaduw van de Wolf: Het Zwarte Lied. En ook Terry Goodkind schrijft goed door, van hem verschijnen twee boeken: De Kinderen van D’Hara 3: De Woestenij in september en De Kronieken van Nicci 4: Hart van Zwart IJs in oktober. Daarnaast komt er een nieuwe thriller van Erik Betten, die altijd wel een flinke dosis genre in zijn verhalen gooit, getiteld Schaduwspoor. Als laatste komen oude Stephen King-verhalen als De Bezeten Stad en De Beproeving in een nieuwe druk uit.

BOEKERIJ kan aan de slag met het nieuwe boek van Thomas Olde Heuvelt, die eerder dit jaar zijn overstap bekend maakte van Luitingh naar Boekerij. Van hem verschijnt in januari een nieuwe bovennatuurlijke thriller: Orakel. Maar dat is absoluut niet alles, want ook van de internationale bestseller auteur Christopher Paolini is er eindelijk goed nieuws te melden: zijn nieuwe sciencefictionroman Slapen in een zee van sterren verschijnt in oktober. Diezelfde maand verschijnt Elfhame 2: De gevallen koning van Holly Black. En van V.E. Schwab (bekend van o.a. De Kleuren van Magie) verschijnt in januari het genreoverstijgende boek Het onzichtbare leven van Addie Larue. Ook is er een jubileumuitgave van In de ban van de ring, omdat Boekerij 75 jaar bestaat.

BLOSSOM BOOKS, YA uitgever bij uitstek, heeft ook in het najaar weer heel wat toffe fantasytitels staan. Sowieso is de najaarsbrochure van Blossom Books het bekijken waard, alleen al vanwege de supermooie Grisha kaart en uitleg van de boekenreeks! Dan de boeken: Van Astrid Boonstoppel komt in oktober de gothic novel De Academie. Diezelfde maand verschijnt van Brigid Kemmerer een bewerking van het verhaal over Belle en het Beest, getiteld Een vloek zo eenzaam en het laatste deel van de Rebellen-trilogie van Marissa Meyer, getiteld Apocalyps.

BEST OF YA is het onderdeel van Unieboek dat YA-titels uitbrengt en zij mogen na het nieuwe Hongerspelen deel wederom een nieuw boek aankondigen van een wereldberoemde serie. Van Stephenie Meyer verschijnt in augustus namelijk Midnight Sun, een nieuw deel in de Twilight saga. Daarnaast komen er een sprookjesachtige fantasy met nog alleen de oorspronkelijke titel Among the Beasts & Briars van Ashley Poston en een nieuw horrorverhaal van de Nederlandse Daniëlle Bakhuis getiteld Het Huis zonder Einde. Ik neem hierin meteen even wat titels van andere Unieboek imprints mee, namelijk Van Holkema & Warendorf en Van Goor. Zij brengen namelijk voor fans van Nevermoor een jeugdtitel genaamd Het Mysterieuze Huis op de Heuvel uit van Kelly Ngai en Mikki Lish. Van Jenny McLachlan verschijnt het vervolg op Het Land van Raas, er komt een nieuw deel in de Accelerati serie: De Toekomst van Hawkins en het vierde deel van De Magische Apotheek.

HARPERCOLLINS HOLLAND bracht voorheen in ons genre vooral YA uit, maar is sinds vorig jaar ook een kinderfonds begonnen. Daarin verschijnen in het najaar de enige twee titels met een fantasytintje. Allereerst is er Een Klok van Sterren deel 1: De Schaduwmot van Francesca Gibbons, dat in september verschijnen zal. In november komt dan het tweede deel van de Lottie Luna reeks: Lottie Luna en het maanlichtfeestje.

ZILVERSPOOR/ZILVERBRON heeft een behoorlijke lijst in de planning. Deze maand nog verschijnen IJzer in vuur van H.M.C. Knight en De Dinion 2 van Julian ten Böhmer. Ook het vervolg van Drakenvlucht van Salomon Corlyn komt nog deze maand uit. Dan in augustus een vijftal boeken: Uit de duisternis van J. Sharpe, De vertellingen van de ondergang 4: Blind van Kim ten Tusscher, Het doodschap van Cocky van Dijk, Ruiters van de nacht deel 2: Het geheim van Winterplas van Mathias Maho en Roborecht van Django Mathijsen. In september staan op de planning: Decadentia 3 van Anaïd Haen en Django Mathijsen, De prijs van water van Kelly van der Laan, De komeet 2: Bewakers van het fragment van Johan Lubbers, Semans keuze van Gaby Raaijmakers en De verhalen van Auruco 4: Een vlam in de duisternis van Sebastiaan Koen. Oktober wordt iets rustiger met Het Patroon 4 van Dianne Arentsen en een nieuw boek van Ian Laverman. In november komt Pangea 2 van Tycho Scholten, het vervolg op Drakenkruid: Heksensteen van Jeroen Vreijling en De bergbouwers van Metis Bidenk 2 van Oliver Sted. En dan in december Leviathan van Natascha van Limpt, De raad van Elfen 2 van Ingrid Hageman, Het derde verbond 2 van Liane Baltus en Martelli trilogie deel 3 van Danaë ten Hoedt.

CLAVIS heeft voor de jeugd altijd een heel aantal mooie genreboeken, en veelal van eigen bodem. Laten we eens kijken: Woodwalkers 5 van Katja Brandis verschijnt in januari. Peter Nys kennen we onder andere van Wentelwereld en komt nu met een nieuw boek, Een snuifje radium, dat in oktober uitkomt. In december verschijnt Slaves: Dante 3 van Miriam Borgermans en in januari zal het vervolg op de sciencefictionverhaal Nomade verschijnen van Guido Eekhaut, getiteld Nomade 2: Vreemde Werelden.

GODIJN PUBLISHING, erg actief met verhalenwedstrijden en leuke bundels in ons genre, geeft daarnaast ook behoorlijk wat fantasy- en sciencefictionboeken uit. In het aankomende najaar komt daar bijvoorbeeld Hoeder van de vulkaan, een Sword & Sorcery roman van Johan Klein Haneveld. Verder komt op 28 november de fantasyroman Aardlingen van Rowan Merrin, het magische realistische Edine van Mark Groenen, een sciencefictionboek van Michiel Richards getiteld Tijdprotocol 4.16 en een YA fantasyboek van Ronald van Assen: De tranen van de eenhoorn.

HAMLEY BOOKS is een vrij nieuwe uitgeverij, gespecialiseerd op YA en jeugdboeken van Nederlandse en Belgische auteurs. De komende maanden staan er nog een heel aantal op de planning. In augustus staat het Hart van de Adelaar van Emmelie Arents aangekondigd, voor september zijn dat Als Doden Dromen van Mel Hartman en Voorbij het wederwoud van Valentijn Ringelberg. In oktober verschijnt De Internauten van R. Wade en in november komen Mijn hart van IJs van Jen Minkman en Stille Duisternis van Fenneke Zwaaneveld. In januari 2021 kunnen we uitkijken naar nieuwe boeken van Petra Doom (Overstekers 3: Koninklijke Magie) en Latoya Morris (Daigho).

PROMETHEUS heeft niet veel in ons genre in de brochure staan, maar wel een hele interessante. Ze gaan namelijk Het drielichamen probleem van Cixin Liu uitgeven. Deze sciencefiction-trilogie werd wereldwijd miljoenen keren verkocht en Cixin won er als eerste Chinese schrijver ooit de Hugo Awards mee. In oktober staat het eerste deel gepland, getiteld Het drielichamen probleem. In het voorjaar van 2021 komt dan het vervolg: Het donkere woud. En in de zomer van 2021 zal het afsluitende deel De onsterfelijke dood uitkomen.


Laat het ons vooral hieronder weten als we boeken zijn vergeten, of neem een kijkje in de wordt verwacht-kalender die we altijd actueel proberen te houden. De bovengenoemde boeken zullen er ook snel instaan.

Davey is de fantasywereld ingetrokken door grootheden als Terry Brooks, Raymond E. Feist en Robert Jordan. In de loop van de jaren verslond hij vele fantasyboeken, maar de epische fantasy blijft toch altijd een bijzondere plek in zijn hart hebben.

5 REACTIES

 1. Celtica Publishing heeft geen brochure, maar wel een maandelijkse magazine, met informatie over nieuwe boeken en uit te komen boeken. De moeite waard om eens te bekijken.

  • Als ik het goed heb is daar Terras Altas 1: Puur Wit van Patty van Delft dat eind juli/begin augustus verschijnt de enige nieuwe fantasy in de planning. Bij dezen 🙂

  • Graag gedaan! Voor ons altijd een mooi moment om te bekijken welke we willen/ zouden moeten recenseren.. Welke boeken kijk jij het meest naar uit?

   • Persoonlijk kijk ik het meeste uit naar het nieuwe boek van Christopher Paolini – Slapen in een zee van sterren en In de schaduw van de wolf van Anthony Ryan. Beide auteurs vind ik geweldig.
    Daarnaast vind ik de boeken van David Hair ook zeer goed echter heb ik deze ondertussen al in het Engels gelezen.

    Verder kijk ik heel erg uit naar Rhythm of War (The Stormlight Archive, #4) van Brandons Sanderson en Ready Player Two van Ernest Cline. Deze zullen in het Engels uitkomen dit jaar.

Geef een reactie