BoekenBoekrecensiesWentelwereld - Peter Nys

Wentelwereld – Peter Nys

-

Omslag Wentelwereld

In Wentelwereld heeft Freek Holtrust een vreselijk leven. Zijn schoolmeester Poldersteert is vervelend en gemeen, zijn lievelingsopa is net overleden en zijn ouders willen graag naar de stad verhuizen. Maar Freek wil dat helemaal niet! Hij wil veel liever op avontuur. Het komt hem dan ook prima uit dat hij, als hij op een avond zijn kamer uitsluipt, bij toeval in een andere wereld terechtkomt: de Wentelwereld. Deze wereld is een stuk avontuurlijker, want Freek wordt meteen aangevallen door een gevaarlijke Chow. Gelukkig kan Ax, een jong jagersmeisje, hem redden. Samen gaan ze op zoek naar een manier om Freek te laten terugkeren naar de echte wereld. Maar kan dat wel? Hebben de mensen op Wentelwereld hem niet veel harder nodig dan die op de echte wereld? En Freek wilde toch zo graag op avontuur?

Verhaal
Wentelwereld speelt zich af in onze wereld en in de Wentelwereld. Dit is een wereld waar nog geen elektriciteit of andere moderne uitvindingen bestaan. Het lijkt een beetje op onze Middeleeuwen, met koopvaardij en stadswachten. Freek kan er zijn avonturiershart ophalen, want hier ligt het gevaar nog echt op de loer. En dan bedoelen we niet de gevaarlijke hond van de buren, maar de gruwgrocs die uit het niets opduiken en de duinmieren die ervoor zorgen dat er in de woestijn regelmatig mensen verdwijnen. Alsof dat nog niet genoeg is, proberen bovendien twee zwarte magiërs Wentelwereld te overheersen. De enige die ze kan tegenhouden is de reiziger uit de andere wereld: Freek dus. Maar misschien is Freek wel helemaal geen grote held. Hij kan helemaal niet boogschieten of vechten met een zwaard, laat staan dat hij weet hoe hij de magiërs moet tegenhouden.

Wentelwereld is een leuk boek. Officieel is het bedoeld vanaf 13 jaar, maar ik denk dat het vanaf 10 jaar ook al kan. Het is spannend, maar zelden echt eng. Het taalgebruik is ook geschikt voor tienjarigen en kinderen van die leeftijd zullen ongetwijfeld van het boek kunnen genieten. Waar misschien wel op gelet moet worden, is dat het boek ietwat Vlaams geschreven is. Niet elk Nederlands kind zal de uitdrukkingen begrijpen, of weten dat ‘basketpantoffels’ en All Stars hetzelfde zijn. Het verhaal kan soms ook wat traag en saai zijn, maar dit zou geen reden moeten zijn om het niet te lezen.

Personages
Het boek draait volledig om Freek Holtrust. Hij is een onopvallende jongen die zich regelmatig de woede van zijn meester Poldersteert op de hals haalt: hij dagdroomt erg vaak en vergeet dan op te letten tijdens aardrijkskundeles. Het liefst zou hij op avontuur gaan en grootse heldendaden verrichten. Maar als hij eenmaal in Wentelwereld is, verandert hij van mening. Misschien is thuis achter zijn computer zitten meer zijn ding: Freek is namelijk niet zo dapper als hij dacht en zou misschien toch liever wegrennen dan de wereld redden. Maar nu moet hij wel, want heel Wentelwereld is in de ban van de twee magiërs. Hij is de enige die ze kan verslaan!

Naarmate het verhaal vordert wordt Freek wel iets dapperder, maar het blijft een pantoffelheld. Dit geeft het verhaal sfeer. Freek komt over als een doodgewone jongen en misschien is hij dat ook wel. Dit maakt het mogelijk om te geloven dat zelfs een heel gewoon iemand de wereld kan veranderen. Is dat niet een boodschap die we allemaal willen horen?

Conclusie
Wentelwereld is een flink boek, maar het leest vlot weg. Het is leuk en spannend voor wat oudere kinderen. Laat het Vlaamse taalgebruik je niet afschrikken: waarschijnlijk begrijp je het na even nadenken wel en zorgen sommige woorden en uitdrukkingen voor extra humor. Het is een goed boek voor kinderen die snel lezen en iets willen met wat bite. Een aanrader voor de jonge liefhebber van epische fantasy.

[product_page sku=”9789044818321″]


Wentelwereld Boek omslag
Wentelwereld

Peter Nys


9789044818321

Clavis

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties