BoekenBoekrecensiesSchemering 1: De Kleuren van magie - V.E. Schwab

Schemering 1: De Kleuren van magie – V.E. Schwab

-

Kell woont in Rood Londen. Hij is een Antari: een magiër die niet alleen volledige controle heeft over alle vier de elementen, maar ook over bot. Antari zijn ook de enigen die tussen de vier Londens kunnen reizen. In Rood Londen is de familie Maresh aan de macht, die Kell heeft opgenomen als hun tweede zoon. Hier wordt magie vereerd. In Wit Londen wordt gevochten om de controle over magie en er wordt geregeerd door een kwaadaardige broer en zus. Grijs Londen is vies en saai, en er is bovendien geen magie. Dan heb je nog Zwart Londen, maar dat is verzwolgen door magie en alle doorgangen zijn afgesloten.

Naast Kell is er nog maar één andere Antari: Holland. Zijn krachten maken hem dus een zeldzaamheid en hij brengt zijn dagen door met boodschappen overbrengen van het ene Londen naar het andere en het smokkelen van voorwerpen om te kunnen ruilen. Dan ontmoet hij de zakkenroller Lila als hij op een dag in Grijs Londen is. Wat een vervelende ontmoeting lijkt te zijn, blijkt uit te groeien tot een meeslepend magisch avontuur. Magie uit Zwart Londen achtervolgt de twee en ze hebben er een behoorlijke klus aan om er levend uit te komen. Dan moeten ze er ook nog voor zorgen dat deze magie onschadelijk wordt gemaakt. Kell en Lila zullen alles uit de kast moeten trekken om de drie overgebleven Londens te redden…

Verschillende dimensies

Samen met Kell reizen we naar verschillende versies van Londen. In elke dimensie heet de stad Londen, maar verder zijn er weinig overeenkomsten te vinden. Zo bevindt alleen Grijs Londen zich in het Verenigd Koninkrijk. Dat komt ons natuurlijk ontzettend bekend voor want dat is het Londen zoals wij het kennen uit onze wereld. Dat zorgt ervoor dat we meteen een band krijgen met Lila, een meisje van een jaar of achttien dat leeft van de buit van het zakkenrollen. Ze doet zich graag voor als jongen door in mannenkleding over straat te gaan en haar haren kort te houden. Zo ontsnapt ze telkens aan de politie ondanks dat ze gezocht wordt: ze weten niet dat Lila in werkelijkheid een meisje is.

Dit is zeker weten een musthave voor je boekenkast, dus zorg snel dat je een exemplaar bemachtigt!

Kell komt uit Rood Londen, de hoofdstad van een prachtig koninkrijk vol magie. Door zijn ogen leren we ook Wit Londen kennen, de hoofdstad van een grauw en guur rijk, waar elke dag een strijd is en waar de troon wordt bezet door twee voormalig sluipmoordenaars. Daar geloven ze dat magie door de aderen van de magiërs stroomt, en drinken ze het bloed van iedereen die ook maar een spoortje van bovennatuurlijke krachten toont. Zwart Londen is afgesloten omdat het niet meer te redden was van de allesverslindende magie. Ondanks dat we met verschillende versies van dezelfde stad te maken hebben, voelen ze allemaal compleet anders van elkaar. Schwab slaagt erin om meerdere werelden te creëren die niet alleen intrigeren, maar ook nog eens levensecht aanvoelen. Vooral de dreiging zal je nog lang bijblijven tijdens en na het lezen van dit boek.

Langzaam plot

Wat me al erg snel opviel was dat Schwab geen haast heeft met het vorderen van haar plot. Pas halverwege komt het plot pas echt op gang en alles wat ervoor gebeurt is opbouw. Toch was dat geen enkel probleem. Schwab weet het verhaal toch interessant te houden en je blijft geboeid door de levensechte werelden en de sprankelende magie. Dat het wat lang duurt voordat je een idee hebt waar het verhaal naartoe gaat, maakt dus eigenlijk helemaal niet uit. Je leert een hele hoop in de tussentijd en dat zorgt ervoor dat Schwab volledig in de actie van het verhaal kan duiken omdat je tegen die tijd geen uitleg meer nodig hebt over hoe bepaalde dingen werken. Dan komt alles echt in een stroomversnelling en heb je het boek uit voor je het doorhebt.

Conclusie

Met De kleuren van magie brengt Schwab ons een krachtige introductie van wat een prachtige serie lijkt te worden! Het concept van vier verschillende Londens is intrigerend, het verhaal wordt op prachtige wijze verteld, de werelden komen ook echt magisch over en we worden aan het eind beloond met een spetterende finale. Het plot komt weliswaar wat traag op gang, maar dat is helemaal niets negatiefs. Het zorgt er juist voor dat de actiescènes nóg spannender en meeslepender worden! Geloof me: dit wordt een fantastische serie! Dit is zeker weten een musthave voor je boekenkast, dus zorg snel dat je een exemplaar bemachtigt!

De Kleuren van magie Boek omslag De Kleuren van magie
Schemering 1
V. E. Schwab
9789022584934
Boekerij
Januari 2019
Paperback
416 pagina's
Inge Pieters

Wij zoeken redactieleden!

Wij zijn op zoek naar mede-fantasyliefhebbers die het leuk vinden om artikelen en recensies te schrijven over boeken, spellen en/of films/series! Interesse, of wil je meer weten over wat we te bieden hebben? Neem dan contact met ons op!

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Alexandra Kist
Alexandra Kist
Alexandra heeft door het lezen van fantasyboeken ontelbare levens geleid. Zo heeft ze samen met Harry, Ron en Hermelien boterbier gedronken in De Drie Bezemstelen en volgde ze Katniss Everdeen op de voet door arena's vol moordenaars. Ze heeft niet alleen een zwak voor fantasy, maar ook een grote liefde voor sciencefiction en klassieke horrorverhalen.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties

Schemering 1: De Kleuren van magie - V.E. Schwab Kell woont in Rood Londen. Hij is een Antari: een magiër die niet alleen volledige controle heeft over alle vier de elementen, maar ook over bot. Antari zijn ook de enigen die tussen de vier Londens kunnen reizen. In Rood Londen is de familie...