BoekenBoekrecensiesRobijnmaan - Nadine Stenglein

Robijnmaan – Nadine Stenglein

-

Een eeuwenoude, verboden liefde. Faye droomt al haar hele leven over dezelfde jongeman. Na al die jaren koestert ze zelfs een intense liefde voor haar droomman, want het voelt alsof haar ziel al verbonden is met hem. Na enkele vreemde gebeurtenissen die ze toch niet meer kan afschrijven als dromen, besluit Faye zich onder hypnose te laten brengen om meer te weten te komen over haar dromen en de onbekende jongeman.

Wat Faye echter niet vermoedt is dat de man van haar dromen echt bestaat en dat haar ziel beschermd wordt door een zielenwachter die hun liefde al eeuwenlang probeert tegen te houden om haar zielengroei niet te verstoren. Maar niet alleen zielenwachters houden Faye in het oog, ook enkele figuren met minder nobele bedoelingen hebben Fayes ziel al honderden jaren in het vizier en zij zijn vastbesloten om hem te stelen. Voor Faye zit er niets anders op dan te strijden voor haar liefde en haar ziel.

Dromerige tijdreis
In Robijnmaan heeft de jonge Faye al haar hele leven levendige dromen over een bepaalde jongeman, waardoor ze andere jongens eigenlijk niet ziet staan, hoe erg haar beste vriendin Daan ook haar best doet. Dromen staan in het hele boek centraal. Soms doet Faye sommige zaken en gebeurtenissen wel erg makkelijk af als een droom. Hoewel ze niet echt zo’n meelopertje lijkt te zijn en zich niet zomaar laat overhalen om dingen te doen, heeft ze eerst nogal de neiging om alles vrij snel te accepteren of vlot een conclusie te trekken en vervolgens doet ze het hele gebeuren toch af als een droom. Dat is een beetje vreemd. Later krijgt ze wel wat meer vertrouwen en dan neemt ze de zaken niet zomaar meer aan.

Robijnmaan verlaat de bekende paden rondom tijdreizen en vampiers en slaagt erin een originele draai aan het onderwerp te geven.

Het principe van de dromen en dat een ziel een tijdreis maakt is wel leuk bedacht en goed uitgewerkt. Vooral de hypnose en hoe ze daar meer te weten komt over de levens van haar ziel zijn apart en met een frisse kijk uitgewerkt. Hoe ze de wereld daar beleeft en hoe ze van het ene naar het andere moment gaat, is anders dan je gewend bent en dat is wel origineel. Het geeft het aspect tijdreizen weer een nieuwe dimensie.

Vampiers en zielenwachters
Over vampiers zijn er al zoveel boeken verschenen en vaak gaat het in die verhalen ook over het feit dat ze hun ziel kwijt zijn of dat die gecorrumpeerd is. Vampiers zijn dan ook wezens van de duisternis. Nadine Stenglein weet daar op een originele manier een nieuwe twist aan te geven. Hun ziel is nog steeds het belangrijkste uitgangspunt, maar hoe ze nu juist een vampier worden en hoe hun ziel dan verandert, is helemaal anders dan we gewend zijn tot nu toe. Voor Faye duizelt het op momenten een beetje als dit uitgelegd wordt, dus je moet je hoofd er wel goed bijhouden.

Ook de zielenwachters hebben bekende elementen: ze doen een beetje aan als beschermengelen, maar ook dat is op een heel andere manier opgepakt. Ook de manier waarop ze op het zielenheil van iemand moeten passen is leuk gevonden. Het aspect van reïncarnatie is wel heel duidelijk aanwezig in hoe ze zielen bekijken en hoe ze eruit zien, nadat ze verschillende levens geleid hebben. Een nieuwe kans om je ziel te laten groeien, zodat die klaar is voor het hiernamaals.

Het is dus allemaal wel goed bedacht, alleen was het soms wel een beetje complex en moeilijk te volgen. Naarmate het verhaal vordert, vallen de puzzelstukjes wel op hun plaats en snap je de relatie tussen Faye, vampiers en zielenwachters ook beter. Omdat je vanuit Fayes perspectief leest, kan het ook wel zijn dat Stenglein haar verwarring om het thema ook wilde overbrengen aan de lezer, wat zeker gelukt is.

Conclusie
Robijnmaan verlaat de bekende paden rondom tijdreizen en vampiers en slaagt erin een originele draai aan het onderwerp te geven. Op sommige momenten is het verhaal misschien wat verwarrend, maar het begrip als lezer groeit samen met Fayes vermogen om alles een plaats te geven. Een leuk verhaal waarin een bekend onderwerp in een nieuw jasje wordt gestoken.


Robijnmaan Boek omslag
Robijnmaan

Nadine Stenglein


9789078437499

Fantasy
Macc
Juni 2018
Paperback
323

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Joke Michielsen
Joke leerde de rijke fantasy-wereld kennen via Harry Potter, maar werd verliefd op de wereld in Eragon van Christopher Paolini. Hoewel ze een voorliefde heeft voor epische en historische fantasy, geniet ze ook enorm van leuke Young Adults met een mythologische toets of Urban fantasy. Dit heeft geleidt tot een gevarieerde collectie fantasy-boeken met enkele favorieten van Sarah J. Maas, Cassandra Clare en Marion Bradley.

CONCLUSIE

Eindwaardering

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties