BoekenBoekrecensiesHeksje Lilly betovert het schoolfeest – Knister

Heksje Lilly betovert het schoolfeest – Knister

-

Het is kinderboekenweek, dus alle reden om wat meer kinderboekenrecensies te plaatsen de komende tijd. Vandaag een nieuw deel in de immens populaire kinderboekenreeks van Heksje Lilly, een feestelijk verhaal vol vrolijke tekeningen door Birgit Rieger. 

“Lilly heeft een boek. Een heel bijzonder boek. Het is een toverboek!”

Al zegt de achterkant vanaf 7 jaar, het verhaal van Heksje Lilly die samen met haar broertje Leon meedoet aan het schoolcircus, is vrolijk en redelijk onschuldig en ziet er aantrekkelijk genoeg uit om ook jongere kinderen te interesseren.

Het verhaal
De school van Lilly heeft een groot feest. En Lilly en haar broertje Leon doen allebei mee met het schoolcircus. Zo gaat Lilly samen met haar vriendin op de eenwieler. Leon zal een goocheltruc doen als tovenaar. Maar zijn truc om een knuffelkonijn uit zijn hoed te toveren mislukt bij de repetities. Om hem te helpen zoekt Lilly een spreuk op.

“Ik ben Leon de Grote! Ik tover als de beste.”

Schrijfstijl
Dit boek is genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury 2019 en netjes op eind groep vier ingezet. De zinnen zijn vaak rond de drie tot vier woorden, of als ze langer zijn dan worden ze per vier tot vijf woorden op een regel gezet. Er zitten een paar lastige woorden in, maar dat is te verwachten voor dit niveau, en het verhaal is ook goed te volgen als je de woorden nog niet kent, mede door de bijbehorende tekeningen.

Het verhaal is aantrekkelijk vormgegeven met kleurrijke tekeningen van vrolijke kinderen, ballonnen, slingers en gekleurde sterren. Het zit volop kleur en herkenbare situaties voor de jonge lezertjes dus. En aan het begin van de verhaal is een korte introductie over het karakter van Lilly waardoor je het boek prima losstaand kan lezen, of kan gebruiken als opstapje naar de serie.

Thema’s
Het boek is geschreven voor kinderen van zeven jaar en ouder, maar zal ook voor jongere kinderen al herkenbaar kunnen zijn. Lilly heeft misschien wel de hoofdrol, maar het verhaal volgt vooral Leon, en is daardoor voor jongens net zo aantrekkelijk als voor meisjes, omdat beide kinderen een grote rol vervullen en iets herkenbaars zullen meebrengen. Naast de feestelijke activiteiten die het verhaal en de plaatjes aantrekkelijk maken, gaat het naast goochelen ook over dieren. Want er zijn naast het knuffelkonijn ook echte dieren op het feest aanwezig. Favoriet bij ons in huis was het hondje uit de tas van de buurvrouw (die lijkt wel veel op het hondje van Oma).

Conclusie
Dit boek is prefect geschreven voor het bedoelde leesniveau en een zeer vrolijk en aansprekend verhaal voor de doelgroep. Een aanrader dus.
Heksje Lilly betovert het schoolfeest
Heksje Lilly

Knister


9789020683196

Jeugdboek
Kluitman
2018
Hardcover
57
Merel Leene

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Delen

Vannehttp://www.vanne.nl/
Vanne is recensent, cosplayer, fervent D&Der en geocacher. Ze heeft met haar kostuums 6 prijzen in de wacht gesleept, model gestaan voor striptekenaars, geld ingezameld voor goede doelen en gejureerd. Ze is de officiële Elsje (van de stripverhalen door Gerben Valkema en Eric Hercules). Ze spaart boeken geïnspireerd door de werken van Jane Austen. Verder probeert ze al jaren af te kicken van de cosplay, maar is inmiddels een cosplay mama.

CONCLUSIE

Eindwaardering:

Meer van dit redactielid

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Schrijf je in voor de FantasyWereld nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze winacties

Recente reacties